We Wrocławiu dochodzi do zabójstwa młodej kobiety Moniki. Policja bada okoliczności jej śmierci a głównym podejrzanym jest... jej były narzeczony Jan. Główna bohaterka Celina dziwnym zbiegiem okoliczności i |”dzięki” plotkom zostaje niestety wciągnięta w całą sprawę kryminalną i… staje się podejrzaną. Bardzo jej się to nie podoba i na własną rękę, razem ze wspaniałymi przyjaciółkami Iwoną i Matyldą, próbuje rozwikłać zagadkę śmierci Moniki. Musi również dowiedzieć się, kim jest Jan, o którym wszyscy mówią, że „wy jesteście stworzeni dla siebie”. Co z tego wyniknie i czy zabójcą Moniki okaże się jej były narzeczony? Ciekawe? Dajcie się porwać tej historii, emocje i niekontrolowane wybuchy śmiechu gwarantowane!
Ah, co to była za przygoda… Fantastyczna! Powieść z gatunku komedii kryminalnej, w której dostałam wszystko co lubię: zagadkę kryminalną, świetne prowadzenie fabuły, analizę sprawy, wątki obyczajowe, a wszystko przyprawione ogromnych poczuciem humoru. Główna bohaterka Celina skradła moje serce. Żywiołowa, pewna siebie, bezczelna i… pechowa momentami, co generowało jej różne nieprzewidziane tarapaty. Fantastyczne przyjaciółki ją wsparły, wysłuchały i jeszcze wspomagały w jej rozterkach sercowych i kryminalnych.
Czytając tę powieść miałam dwie myśli: jaką dużą moc ma plotka i czy da się oswoić śmierć. Milena Wójtowicz pokazała w sposób słodko-gorzki jak plotka może wpłynąć na życie ludzi. Doprowadzi do sytuacji zabawnych ale i całkiem poważnych i przerażających. Próbuje podać odpowiedź po co plotkować i czy w ogóle ma to sens ale każdy z czytelników i tak odpowie według własnych filtrów. Z drugiej strony śmierć. Bolesna, przerażająca. Śmierć w wyniku zabójstwa jeszcze bardziej wstrząsająca. A jeśli ktoś nie płacze po śmierci młodej kobiety, to czy może to znaczyć, ze zabił? Dzięki sposobie opowiedzenia mam nadzieję, że śmierć będzie bardziej oswojona. Rodzimy się i umieramy. Każdy z nas się boi, ale każdego z nas to spotka. Niestety o śmierci nie umiemy rozmawiać a myślę, ze powinniśmy się nauczyć. Może warto zastanowić się i żyć tu i teraz i doceniać każdą chwilę? Naprawdę warto!
I jeszcze jedno! Milena Wójtowicz pokazała również siłę przyjaźni i nieocenioną wartość wsparcia ze strony przyjaciół. Przekonajcie się sami.
Moje pierwsze, niezwykłe doświadczenie z komedią kryminalną. Milena Wójtowicz zdecydowanie przekonała mnie do tego gatunku. A ostrzegam, czytanie grozi niekontrolowanymi wybuchami śmiechu i to było dla mnie najważniejsze :) Bogata treść i fantastyczny sposób wykonania. Gratuluję Autorce i czekam na kolejny tom z niecierpliwością!
Książkę przeczytałam biorąc udział w #booktour u @kryminalnatalerzu.
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2022-10-12
Jeanette
Trzeci, po "Post Scriptum" i "Vice Versa" tom cyklu o nienormatywnych z przymrużeniem oka!...
Niektórzy podpisują cyrograf, Żaneta Wawrzyniak podpisała umowę szkoleniową z PS Business Consulting. Nikt wcześniej nie wspomniał, że oprócz studiów...