„Trzeba się rozejrzeć, bo to, co najlepsze, często jest przecież najbliżej nas. Wystarczy to zauważyć”.
To druga część przygód Waldemara Banasia, zapalonego gracza gier komputerowych wychowywanego samotnie przez nadopiekuńczą mamę i wspieranego przez ciotkę, dziadka i przyjaciół – Delfinę i Staszka.
Mama chłopca wyzdrowiała, ciotka wyjechała, gamingowe trio TWO KINGS AND QUEEN wygrywa jedno spotkanie za drugim, a na horyzoncie pojawia się… Piotr, z którym mama Waldka spędza coraz więcej czasu. Bohater nie jest z tego faktu zadowolony, bo nigdy nie brakowało mu taty, a dodatkowo mężczyzna działa chłopcu na nerwy.
Na zaproszenie wszyscy wyjeżdżają na majówkę w Tatry. Chłopiec przypadkowo dowiaduje się, że mieszka tu jego ojciec. Z pomocą przyjaciół wyrusza on na jego poszukiwania. Liczy, że uzyska od ojca odpowiedzi na swoje pytania.
Przygoda, humor, nauka… to znajdziecie w tej historii. Autorka zachowała identyczność tych elementów w obu częściach. Ten tom czyta się równie przyjemnie co pierwszy.
Tematyka historii nie jest prosta, a dzięki temu, jak została napisana jest przystępna w odbiorze.
Sięgając po książkę przygotujcie się na niezły rollercoaster.
Historia wciąga i sprawia, że czytelnik przeżywa smutki bohatera i cieszy się jego radościami. Ukazuje ona ogromną siłę szczerej przyjaźni oraz moc rodziny. Ukazuje, że dobrze jest mieć obok siebie osobę, która jest jak „skała – nie do ruszenia”, bo można się o „nią bezpiecznie oprzeć, wiedząc, że się nie rozkruszy, nie odsunie, nie znikanie”. Wspólny czas spędzany z rodzicami jest ważny, ale historia uświadamia, że osoba dorastająca potrzebuje również „przestrzeni, w której nie ma rodziny, ale są za to znajomi”. Pokazuje, że każdy powinien znaleźć swój własny sposób radzenia sobie z odrzuceniem. Dobrze jest dać sobie zgodę na smutek oraz czas na to, by emocje opadły. Daje wskazówkę, że „kiedy nie ma innej broni, trzeba się bronić poczuciem humoru” oraz „przed przystąpieniem do zadania zawsze lepiej wizualizować sobie nie porażkę, a pełen sukces”.
Jako nastolatka cieszę się, że autorka podkreśliła fakt, iż dziewczyny w niczym nie ustępują chłopakom. Potrafią być równie dobrymi graczami jak i przyjaciółmi.
Nie przemawiają do mnie jedynie okładki. Sugerują, że najpierw był film, a później książka oraz zabierają czytelnikowi możliwość wizualizacji wyglądu bohaterów.
„Życie nie składa się z właściwych momentów, a z momentów, które możemy uczynić właściwymi”. Moment wzięcia tej książki do ręki był momentem właściwym. Nie żałuję ani minuty spędzonej z tą historią. Polecam.
Obie części doczekały się filmowej adaptacji. Pierwsza część zebrała fantastyczne opinie, a druga od 15.03.2024 jest już w kinach. Ja idę do kina, a Wy?
[ współpraca @Wydawnictwo_agoradladzieci ]
Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2024-02-28
Kategoria: Dla młodzieży
BOOKSARE_MYPASSI
Czasem jedna osoba, która w ciebie uwierzy, potrafi zdziałać cuda... Rówieśnicy z jego wsi nagrywają rapsy, obijają się i nie myślą za dużo o przyszłości...
Zabawna historia o dorastaniu, wielkiej pasji i sile przyjaźni. A przy tym inspirująca opowieść o tym, co w życiu najważniejsze! Waldek ma swoje PIRYTETY:...