Okładka książki - Za późno na nas

Za późno na nas

„Za późno na nas” autorstwa Gabrieli Gargaś to poruszająca, pełna napięcia powieść, która zanurza czytelnika w świat skomplikowanych emocji, rodzinnych sekretów i bolesnych prawd. Autorka umiejętnie łączy trzy przeplatające się historie, które pokazują, jak cienka jest granica między stabilnością a chaos, a także jak trudno odnaleźć siebie, gdy fundamenty dotychczasowego życia zaczynają się rozsypywać.

Styl Gargaś jest przystępny i jednocześnie głęboki – pisarka kreśli postaci z dużą dozą empatii, nie unikając trudnych emocji, takich jak rozpacz, gniew czy bezsilność. Jej język jest płynny i naturalny, dzięki czemu lektura szybko wciąga, a napięcie utrzymuje się przez całą opowieść. Emocje bohaterów – od zagubionej Wiktorii, przez zmagających się z żałobą Annę i Michała, po walczącą z depresją Elizę – są wiarygodne i autentyczne, co sprawia, że czytelnik może z łatwością wczuć się w ich przeżycia.

Treść książki koncentruje się na trzech rodzinach, które z pozoru dzieli wszystko, ale łączy jedno – tajemnice i kłamstwa, które stopniowo wypływają na powierzchnię, burząc życie ich członków. Gargaś z wyczuciem pokazuje, jak trudne doświadczenia – utrata bliskich, zdrada, choroba psychiczna – potrafią zmienić relacje i postrzeganie samego siebie. Każda z historii to studium ludzkiej psychiki i próba odpowiedzi na pytanie, czy możliwe jest odbudowanie siebie po utracie wszystkiego, co definiowało naszą egzystencję.

Bohaterowie są wielowymiarowi i dobrze skonstruowani, a ich emocjonalne zmagania ukazane są z subtelnością i szacunkiem. Wiktoria, Anna, Michał i Eliza to postaci, które pozostają w pamięci, a ich historie skłaniają do refleksji nad siłą ludzkiej odporności oraz znaczeniem prawdy i przebaczenia.

„Za późno na nas” to powieść, która porusza ważne tematy związane z rodziną, żałobą, zdradą i depresją, a jednocześnie daje nadzieję na odnalezienie siebie nawet w najtrudniejszych chwilach. To książka, którą warto przeczytać, jeśli szukasz lektury pełnej emocji, napięcia i prawdy o ludzkich słabościach i sile.

Z czystym sumieniem rekomenduję tę powieść – jest to wzruszająca i angażująca historia, która pozostawia czytelnika z ważnymi pytaniami o sens życia, relacje i to, co naprawdę ma wartość. Jeśli cenisz literaturę, która nie boi się trudnych tematów i potrafi poruszyć serce, „Za późno na nas” będzie doskonałym wyborem.

Informacje dodatkowe o Za późno na nas:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-08-27
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Za późno na nas

Kup książkę Za późno na nas

Kiedyś się odnajdziemy
Gabriela Gargaś0
Okładka ksiązki - Kiedyś się odnajdziemy

Nowa, poruszająca saga rodzinna czarodziejki kobiecych uczuć! Janka ucieka z ogarniętego wojną Wołynia i musi zostawić młodszą siostrę u obcej rodziny...

Podziękuję za Święta
Gabriela Gargaś0
Okładka ksiązki - Podziękuję za Święta

Kiedy los psuje plany, robi to z rozmachem. Ada po rozwodzie obiecała sobie jedno: koniec z rodzinnymi świętami u byłego męża. W tym roku Boże Narodzenie...