Okładka książki - Za przyjaźń!

Za przyjaźń!

W tej powieści, na pierwszy rzut oka, zauroczyła mnie okładka, a że na temat stylu Anny Sakowicz słyszałam wiele dobrego, postanowiłam sama sprawdzić. Tak - "Za przyjaźń!" jest moją pierwszą powieścią autorki (nie licząc książek dla dzieci).

Cztery przyjaciółki z dzieciństwa: Krysia, Monika, Olga i Lucyna, spotykają się, po ponad trzydziestu latach, w rodzinnej miejscowości. Chociaż Sęplice to małe miasto, gdzie wszyscy się znają i gdzie "nawet pies z kulawą nogą się nie zapuszczał", to jednak główne bohaterki mają powody, by powrócić do miejsca, w którym się urodziły. Przy pierwszym spotkaniu opowiadają, w samych superlatywach, o swoim dotychczasowym życiu. Jednak po "kilku głębszych", prawda wychodzi na jaw. Okazuje się, że kolory egzystencji każdej z nich dawno wyblakły, a przeszłość nie daje o sobie zapomnieć.

"W dorosłym życiu kontynuowały zabawę, ale chowały się już niekoniecznie przed rówieśnikami, czasami trzeba było skryć się przed koszmarami z przeszłości, przed odpowiedzialnością albo przed inną zmorą niepozwalającą zasnąć".

Powieść zaczyna się wesoło, przyjacielsko, jak na spotkaniu absolwentów. Każdy chwali się, czym popadnie, a o niewygodnych sprawach milczy. Jednak z każdą kolejną przewrócona kartką, Anna Sakowicz zaskakuje czytelnika i wprowadza w fabułę coraz więcej zagadkowych wątków. Okazuje się, że przyjaciółki mają wspólną tajemnicę, która przez wszystkie lata spędzała im sen z powiek.

"Za przyjaźń!" to cudowna powieść o prawdziwej przyjaźni, miłości, o wsparciu, zaczynająca się jak prawdziwa baśń: "dawno, dawno temu...". Niejeden z nas posiada jakieś demony przeszłości,  niedokończone sprawy. Może ta historia, do której zakończenie wymyśliła autorka, natknie i Ciebie, czytelniku, do uporządkowania swoich spraw i wymyślenia końca własnej opowiesci. Mam nadzieję, że ta książka Ci w tym pomoże.

Informacje dodatkowe o Za przyjaźń!:

Wydawnictwo: Luna
Data wydania: 2022-04-14
Dodał/a opinię: Dominika Kus

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Za przyjaźń!

Kup książkę Za przyjaźń!

POPR-ańcy. Tajna misja
Anna Sakowicz0
Okładka ksiązki - POPR-ańcy. Tajna misja

Alarm! Katastrofa jest już blisko! Ale spokojnie, POPR-ańcy poradzą sobie w każdej sytuacji. Nieświadomy wysiłków zwierząt Michał szykuje się do wyjazdu...

POPR-ańcy (#12). POPR-ańcy 12. Magia przytulania
Anna Sakowicz0
Okładka ksiązki - POPR-ańcy (#12). POPR-ańcy 12. Magia przytulania

Czasem jeden przytulas potrafi zdziałać więcej niż tysiąc słów. Przed mieszkańcami Chaty pod Wierchami kolejna niezwykła wyprawa! Tym razem ich droga...