“Nie masz pojęcia, jak cudownie jest nie myśleć choć na jeden temat ze stu innych, które towarzyszą mi każdego dnia”.
Hania po rozwodzie próbuje ułożyć swoje życie na nowo. Przez lata była przede wszystkim żoną i matką, odkładając siebie na dalszy plan. Nagle zostaje sama i musi nauczyć się codzienności od początku. Podejmuje pracę, powoli odzyskuje poczucie niezależności i zaczyna wierzyć, że jeszcze może coś zmienić. Wtedy poznaje Daniela, pełnego pasji himalaistę przygotowującego się do najważniejszej wyprawy w swoim życiu. Daga od lat mieszkała w Meksyku, niespodziewanie wraca do Polski. To kobieta niezależna, spontaniczna i przyzwyczajona do życia na własnych zasadach. Oświadczyny partnera sprawiają jednak, że zaczyna patrzeć na swoją przyszłość z zupełnie innej perspektywy. Jest też Laura, niezwykle wrażliwa i trochę zagubiona dziewczyna, która od dawna marzy o własnym pianinie. Dzięki przypadkowemu spotkaniu z emerytowanym antykwariuszem instrument trafia do jej życia, a codzienność dziewczyny zaczyna nabierać nowych barw.
Historia wielowątkowa, w której losy bohaterów splatają się bardzo naturalnie. Choć początkowo trudno było mi w pełni wejść w tę opowieść, z czasem coraz mocniej angażowałam się w życie bohaterów. Fabuła została ciekawie poprowadzona i pokazuje skomplikowane relacje międzyludzkie, nowe początki oraz marzenia, które czasem zbyt długo odkładamy na później. Atutem książki jest lekki i swobodny styl Agnieszki Stec-Kotasińskiej. Jest tu humor, ciepło i bohaterowie, w których można odnaleźć cząstkę siebie. Każdy z nich dźwiga własną przeszłość, ma swoje słabości, lęki i niedoskonałości.
Cepła, pełna emocji opowieść o kobietach stojących w różnych momentach życia, które próbują odpowiedzieć sobie na to samo pytanie: jak żyć w zgodzie ze sobą i znaleźć odwagę, by zawalczyć o własne szczęście. Autorka pokazuje małe kroki, niepewność, lęk i powolne odzyskiwanie siebie. To historia o poszukiwaniu szczęścia, drugich szansach i o tym, że czasem wystarczy niewiele, by wszystko zaczęło się zmieniać. Są trudne, ważne tematy. Rozwód, samotność, potrzeba niezależności, presja otoczenia, hejt wśród młodzieży, uzależnienia czy niełatwe relacje rodzinne. Podobał mi się motyw pianina oraz relacja Laury z emerytowanym antykwariuszem. Było w niej mnóstwo uroku, ciepła i subtelnej mądrości.
Życiowa, kobieca, otulająca historia o tym, że nawet po największym chaosie można odnaleźć swoje miejsce i spróbować poukładać wszystko od nowa. Polecam, Tatiasza i jej książki :)
Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2026-04-14
Wiesława Biegańska
Natalia i Alex przygotowują się do nadchodzącego ślubu. Z pomocą im przychodzi Marcelina, która sama emanuje szczęściem, odkąd dowiedziała się że jej największe...
Jest taki szczególny czas, pełen cudów, kiedy wokół pachnie igliwiem, a ludziom spełniają się marzenia. Przedświąteczny okres to nie jest dobry moment...