"Zagadka w bieli" to powieść detektywistyczna w starym stylu, opowiadająca o pasażerach pociągu, który zostaje zatrzymany przez śnieżycę. Kilkoro ludzi opuszcza go i postanawia na własną rękę kontynuować swoją podróż. Szybko się jednak okazuje, że warunki pogodowe uniemożliwiają im to i wszyscy zostają zmuszeni zatrzymać się w opuszczonym domu. Na miejscu okazuje się, że w kominkach płonie ogień, stół jest nakryty, a w czajniku gotuje się woda. Pojawia się pytanie, gdzie więc podziewają się domownicy? Nie jest to jednak koniec niespodzianek. Wkrótce dołącza do pasażerów pociągu kolejna osoba i dowiadują się, że w pociągu doszło do morderstwa.
"Zagadka w bieli" to kryminał, w którym tajemnica goni tajemnicę. Mamy tutaj też odrobinę lekkiego humoru i klimat z dreszczykiem. Cała historia, choć z pozoru mroczna, gdyż rozgrywa się w opuszczonym domu, odciętym przez śnieżycę od świata, a trup sieje się gęsto, tak naprawdę nie wywołuje strachu. Jest to dość wciągający, ale lekki kryminał, tak naprawdę z prostą fabułą i rozwiązaniem, które często się spotyka, więc nie zaskoczy, a możne nawet trochę rozczarować, ponieważ od początku tworzy się tutaj atmosferę przepełnioną sekretami, a nawet nie brakuje wzmianek o duchach, przez co oczekiwania względem zakończenia rosną i rosną, ale na końcu czekają nas wyjaśnienia, ukazujące dość popularne motywy wszystkich morderstw. Jest to powieść dla wielbicieli starych kryminałów, w których brutalność zastąpiona jest dobrze zbudowanym, mrocznym klimatem.
Informacje dodatkowe o Zagadka w bieli:
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2016-11-21