Okładka książki - Zagadki babci

Pod tytułem "Zagadki babci" kryje się siedem opowieści, których głównymi bohaterami są babcie i ich rodziny, głównie wnuki. Opowieści te nie są dalekie od rzeczywistości. Sytuacje w nich opisane mają lub mogą mieć swoje odzwierciedlenie w życiu niejednego człowieka. Są pełne domowego ciepła, humoru, ale także wywołują ciekawość przez różnorodność wydarzeń, których jesteśmy świadkami.
Książka jest pełna wartościowej treści, która uczy wrażliwości i akceptacji różnych sytuacji. Między innymi spotkacie się z sytuacją, gdy dziewczynka wymyśla swoją babcię, ponieważ nie chce być gorsza od rówieśników, którzy mają to szczęście ją posiadać. Opieka nad babcią, która złamała nogę. Przegrywanie w scrabble z babcią, która zawsze wie, w jaki sposób poprowadzić grę do zwycięstwa. A czy babcia może być wilkołakiem? Jedno opowiadanie dotyczy związku dwóch osób tej samej płci, które pokazuje, że to nic odmiennego i nigdy nie jest za późno na szczęście w życiu partnerskim.
Historia, która wywarła na mnie największe wrażenie to "Puzzle" Grzegorza Kasdepke. Wzruszające, pełne emocji opowiadanie o babci, która traci pamięć. Zwraca uwagę, że my młodzi mamy jeszcze możliwość doświadczania pewnych spraw, możemy pielęgnować wspomnienia, a osoby chorujące czasami nie mają tej możliwości. Wspomnienia porozrzucane są jak tytułowe "puzzle" i przypominają się tylko pewne fragmenty z ich życia.
Każde z opowiadań porusza ważne tematy, z którymi młodsze pokolenia mają pewne problemy. A może nie nawet problemy, co inne spostrzeżenia niż nasze babcie, które różnią się od nas charakterami, sposobem patrzenia na świat i ludzi. Pokazuje, że nie warto myśleć stereotypami, które przekazywane są nam przez rodziców, czy dziadków. Każdy człowiek jest inny, świat cały czas się zmienia i sposób w jaki żyjemy.
Książce towarzyszą ciekawe kolorowe ilustracje, choć nie jest ich za wiele. Tu mały zawód, bo myślałam, że będzie ich trochę więcej. Jednak to treść przekazywana dla naszych najmłodszych ma tu najważniejszą rolę. Warto ją poznawać i przedyskutować z dziećmi. Ze swojej strony bardzo polecam.

Informacje dodatkowe o Zagadki babci:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2022-11-09
Dodał/a opinię: gdziejatamksiazk

Tagi: Publikacje dla najmłodszych książeczki obrazkowe i aktywizujące

Zobacz opinie o książce Zagadki babci

Kup książkę Zagadki babci