Okładka książki - Zaginiony sztetl

Zaginiony sztetl

Zapraszam do przeczytania "Zaginiony sztetl"!

Książka Pana Grossa przedstawia historię społeczności żydowskiej, jednakże to opowiadanie jest zupełnie inne, niż te, które miałam przyjemność przeczytać.

Zacznijmy od najważniejszego! Czy wiecie czym jest tytułowy sztetl?
To bardzo istotne w kontekście całej powieści. Sztetl to w jęz. jidysz "miasteczko". Nazywane jest tak również skupisko ludności,która zachowuje obyczajowość żydowską.

Kreskol to zaginiona społeczność żydowska, która przeżyła II Wojnę Światową. Skoro nie została odkryta podczas tamtych wydarzeń historycznych, to oznacza również, że nie przeżyła żadnego rozkwitu w XXI wieku.
Mieszkają w niej wielopokoleniowe rodziny, nie mające dostępu do żadnych instytucji urzędowych, nie posiadające dowodów osobistych, współćzesnego pieniądza, dostępu do towarów importowanych. Żyją tylko z tego co sami stworzą, bez nowej technologii - nie znając żadnych innych ludzi. Jeden z mieszkańców zostaje wysłany do sąsiedniej miejscowości by powiadomić policję o potencjalnym morderstwie i zaginięciu jednej z mieszkanek.
Dociera do zupełnie innego świata i zupełnie nie wie jak się w nim odnaleźć. Co więcej... ten nowy świat dowiaduje się o Kreskolu i będzie próbował go zreintegrować.

Wyobrażacie sobie taką historię?
Pomysł na tę powieść jest rewelacyjny - dawno nie czytałam tak ciekawie przedstawionej historii.
Autor przypomina o ważnych wydarzeniach dotyczących eksterminacji Żydów.
Ponadto w bardzo prosty, a zarazem nieszablonowy sposób ukazał różnice między zapomnianą społecznością, a współczesnym światem. Niesamowite jakie zaszły na świecie w czasach powojennym oraz jak szybko ludzie popadają w konsumpcjonizm i zapatrują się w nową technologię.
Czytając tę lekturę warto również zastanowić się przez chwilę nad tym jak zjednoczone społeczeństwo potrafi podzielić się przy ważnych wydarzeniach oraz jak destrukcyjny wpływ mają władza, media i plotki.

Dodatkowym plusem tej powieści jest wiele przypisów dot. tradycji żydowskiej.

„Zaginiony sztetl" to powieść zasługująca na uznanie!

Informacje dodatkowe o Zaginiony sztetl :

Data wydania: 2024-05-23
Tytuł oryginału: The Lost Shtetl
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Natalia Wiśniewska
Dodał/a opinię: Lubietoczytamto

Zobacz opinie o książce Zaginiony sztetl

Kup książkę Zaginiony sztetl

Sąsiedzi często donosili, że niejednokrotnie późną nocą tych dwoje warczało na siebie niczym para uwięzionych w klatce zwierząt.

Pieśń zwycięstwa wyrwała się z piersi zgromadzonych posłów, kiedy ogłoszono wyniki głosowania. Nawet marszałek sejmu uśmiechnął się z satysfakcją.

Więcej cytatów z tej książki