Okładka książki - Zagubiony w mroku patronujemy

Zagubiony w mroku

Tom 2 cyklu Zaklęta w ciszy

Jaka to była piękna i przejmująca historia!

“Zagubiony w Mroku” Urszuli Gajdowskiej to wyjątkowa powieść, która do głębi porusza serce i pozwala oddać się całkowicie przeżywaniu fabuły. Autorka, kontynuując historię rozpoczętą w “Zaklętej w ciszy”, po raz kolejny udowadnia, że jej twórczość jest wyjątkowa zarówno pod względem literackim, jak i emocjonalnym!

Książka rozpoczyna się od przejmującej sceny, która ukazuje sześcioletniego Williama – mocno zaniedbanego chłopca, który wiedzie życie żebraka i w dużej mierze wychowuje się na ulicy. William panicznie boi się ciemności. Narażony w domu na przemoc fizyczną i psychiczną, od samego początku budzi głębokie współczucie. Jego matka i jej kochanek Mortimer – bezwzględny pirat – rozważają, co zrobić, by chłopiec wzbudzał więcej litości u innych. Ten początkowy obraz stanowi jedynie wstęp do dalszej, równie przejmującej części opowieści.

Głównym bohaterem tej historii jest Kapitan Zadar Foglar, który odziedziczył po zmarłym ojcu nie tylko statek, ale i wskazówki prowadzące do ukrytego skarbu. Zadar, znany już z pierwszej części serii, nadal zmaga się z nieodwzajemnionymi uczuciami do Florence Thompson, która odrzuciła jego zaloty i wybrała jego brata Fryderyka. Autorka ciekawie przedstawia kontrast między braćmi – Zadar, to mężczyzna nieokrzesany, skryty i zmagający się z wewnętrznymi konfliktami. Fryderyk zaś, z łatwością odnajduje się w towarzystwie i cieszy się uznaniem na salonach.

Na kartach powieści przewijają się także inne postaci, które wnoszą do historii dodatkową głębię i napięcie. Na statku Zadara, w tajemniczych okolicznościach pojawia się nowy medyk, a jego motywy pozostają niejasne. Mężczyzna od początku wzbudza podejrzenia kapitana, który postanawia bacznie mu się przyglądać.

Pojawia się również postać Madeline, kobiety mocno zdeterminowanej, by poprawić swoją sytuację finansową po śmierci męża, który zostawił ją z długami.

W trakcie długiej podróży w poszukiwaniu skarbu, bohaterowie zmagają się nie tylko z zagadkami i piratami, ale także z własnymi demonami i pragnieniami. William, choć otoczony przez piratów, zdaje się nie poddawać zupełnie ich wpływom i marzy o lepszym życiu. Czy jego los się odmieni? Jak zareaguje jego prawdziwy ojciec na wieść o istnieniu chłopca? Kto nim jest?

“Zagubiony w mroku” to piękna, pełna emocji opowieść, od której trudno się oderwać. Urszula Gajdowska po raz kolejny potwierdza, że jest autorką potrafiącą stworzyć historie nie tylko angażujące, ale także głęboko poruszające. To książka, która zostaje w pamięci na długo po jej przeczytaniu, a ja jestem niezmiernie wdzięczna za możliwość patronowania tej wspaniałej historii.

Informacje dodatkowe o Zagubiony w mroku:

Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2024-08-14
Dodał/a opinię: sabinapisarek

Tagi: obyczajowe historyczne

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Zagubiony w mroku

Kup książkę Zagubiony w mroku

Przeklęty posag
Urszula Gajdowska0
Okładka ksiązki - Przeklęty posag

Wiosna 1824 r. Dręczona koszmarami Henrietta musi rozwiązać tajemnicę skradzionego posagu, aby zdjąć fatum ciążące na jej rodzinie. Opuszcza dworek nad...

Zimowy świt nad Wigrami
Urszula Gajdowska0
Okładka ksiązki - Zimowy świt nad Wigrami

Poruszająca opowieść o miłości, lojalności, utraconych szansach i o tym, że czasem trzeba pogodzić się z przeszłością, by ocalić przyszłość. Anna i Julia...