Kiedy sięgnęłam po „Zakochaną”, spodziewałam się lekkiej historii na jeden wieczór… a dostałam historię, która rozgościła się w mojej głowie na dłużej. Już od pierwszych stron poczułam ten charakterystyczny klimat – słodko-gorzkiego uczucia, które gdzieś tam w środku łaskocze, ale i drapie. Idealna na wiosenny wieczór z herbatą w dłoni! ☕
To opowieść o miłości, która nie przychodzi we właściwym momencie… ale czy miłość kiedykolwiek pyta o termin? Kinga Jesman prowadzi nas przez gąszcz emocji, wyborów i codzienności, która nagle przestaje być taka zwyczajna. Nie jest to cukierkowy romans – są tu momenty, które zmuszają do myślenia, ale też takie, przy których uśmiechasz się do książki jak do przyjaciółki.
Bohaterowie – och, tutaj czuć życie! Ona nie jest idealna, on też ma swoje demony. I właśnie to sprawia, że kibicuje się im całym sercem. Czuć chemię, ale i autentyczne trudności. To nie są papierowe postacie – oni oddychają, wątpią, kochają z całych sił. Momentami miałam ochotę wejść do książki i potrząsnąć którymś z nich! 😅
Tempo akcji i styl – Kinga Jesman pisze lekko, ale nie powierzchownie. Dialogi są naturalne, a narracja wciąga jak rozmowa z dobrą znajomą. Akcja toczy się w idealnym tempie – ani za szybko, ani za wolno. Nie ma dłużyzn, ale jest czas, by poczuć to, co bohaterowie.
Dla kogo? Dla każdego, kto lubi historie z życia wzięte – okraszone emocjami, ale bez przesadnego dramatyzmu. Jeśli lubicie książki Katarzyny Grocholi, Magdaleny Witkiewicz albo po prostu szukacie czegoś na poprawę humoru (ale z pazurem!) – to będzie strzał w dziesiątkę.
Moja ocena: 8/10 ⭐
Bo choć momentami rwałam włosy z głowy, to nie mogłam się oderwać. I o to chodzi!
BRUNETTE BOOKS
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2026-03-11
brunetkabooksrec
Nahaan pracuje jako stewardesa w prywatnych liniach lotniczych w Dubaju za co otrzymuje solidne wynagrodzenie. Na co dzień obraca się wśród ważnych osobistości...
,,Devi. Waleczna Bogini" to historia młodej Hinduski, która manipulacją zostaje zmuszona do ślubu z, jak mogłoby się wydawać, kandydatem idealnym. Wszystko...