Okładka książki - Zakon

Zakon

Szczerze mówiąc, długo zastanawiałam się co napisać o tej książce... Szczególnie po przeczytaniu tak różnych opinii 😅.

Na początek muszę przyznać, że książka jest zdecydowanie zbyt krótka – te dwie godziny z nią spędzone były dla mnie niczym rollercoaster zdarzeń i emocji. Bardzo dużo się to działo, zbyt dużo, a wiele wątków zostało rozpoczętych i niedokończonych.

Akcja leci jak szalona, więc nudy tu nie doświadczycie, jedynie nadmierny chaos. Dużo chaosu, którego można było uniknąć.

Podobał mi się wątek dziecka niczym z filmu "Omen". Od zawsze produkcje z małymi dziećmi uważałam za jedne z bardziej przerażających, bo kto wie, co kryje się za tymi słodkimi twarzyczkami? 🤣

Tytuł powieści brzmi "Zakon", a samego zakonu to jest jak na lekarstwo więc sami rozumiecie... Bohaterowie są, bo są, bo ktoś musiał odegrać dane im role. Szkoda, że autor nie dodał im trochę głębi lub szczypty charakteru.

Myślę, że potencjał na książkę był, bo tajemnicze organizacja, egzorcyzmy, duchy i oczywiście nasza kopia "Demiena"– Sebastian- z tego wszystkiego mógł wyjść naprawdę dobry horror. Mógł, bo niestety coś to ci się nie zgrało. Być może autor chciał nam przekazać zbyt wiele, zamiast skupić się na głównym wątku, a być może trochę się pogubił – nie wiem, ale chciałabym przeczytać inną jego pozycję, bo szczerze mówiąc, tak gdzieś od połowy wciągnęła mnie ta historia. Może jest w planach jakaś kontynuacja rozwijająca zamysł "Zakonu"? Jeśli potraktujemy ją jako wstęp do większej historii – jestem na tak, jeśli ma to być tylko jednorazowy "wyskok" autora – to jednak nie jestem przekonana.

Informacje dodatkowe o Zakon:

Wydawnictwo: Novae Res