Okładka książki - Zaledwie moment

Zaledwie moment

Liane Moriarty powraca z nową książką, która łączy elementy psychologicznego thrillera z głęboką refleksją nad życiem i śmiercią. Zaledwie moment to opowieść o grupie pasażerów, których życie zostaje wywrócone do góry nogami po tajemniczym spotkaniu z niepozorną staruszką podczas lotu do Sydney.

Akcja książki rozpoczyna się na pokładzie samolotu, gdzie tajemnicza kobieta zaczyna przepowiadać pasażerom, kiedy i w jaki sposób umrą. Dla niektórych są to odległe daty, dla innych – przerażająco bliskie. Brzmi absurdalnie? Trochę tak. Ale to, co zrobiła Moriarty z tym motywem, jest głęboko ludzkie i poruszające.

Najbardziej uderzyło mnie to, jak subtelnie pokazano różne sposoby, w jakie ludzie reagują na konfrontację z własną śmiertelnością. Nie było tu taniej sensacji. Była za to cicha panika, wypieranie, paraliżujący lęk, ale też przebudzenie, refleksja, a czasem nawet ulga. Sama zaczęłam się zastanawiać – co bym zrobiła, gdybym wiedziała, kiedy umrę? Czy odważyłabym się coś zmienić? Czy zmieniłabym wszystko?

„To dziwne, że życie może się zmienić w zaledwie moment. Wystarczy jedno słowo, jedno spojrzenie, jedno zdarzenie.”

Zżyłam się z bohaterami, choć wcale nie byli idealni. Byli pogubieni, czasem egoistyczni, czasem naiwni – jak my wszyscy. Poruszyły mnie wszystkie opowiedziane historie. Były bardzo intymne. Bardzo bolesne. I na swój sposób – oczyszczające.

„Nie można oszukać przeznaczenia. Nie można wymusić życia w innym kierunku, niektóre rzeczy są zapisane, a ty nie zawsze masz wybór. Wszystko, co możesz zrobić, to cieszyć się podróżą.”

Liane Moriarty zadaje niewygodne pytania: Czy żyjemy naprawdę? Czy odwlekamy życie na później, wierząc, że mamy nieskończenie wiele czasu? I czy śmierć może – paradoksalnie – być katalizatorem prawdziwego życia?

Nie znalazłam w tej książce gotowych odpowiedzi. Ale znalazłam coś innego – impuls, żeby się zatrzymać. Żeby popatrzeć na ludzi wokół mnie z większą czułością. Żeby nie odkładać ważnych rozmów, wyznań, decyzji na kiedyś. Bo „kiedyś” może nigdy nie nadejść.

Autorka mistrzowsko prowadzi wielogłosową narrację, pozwalając czytelnikowi poznać perspektywy różnych bohaterów. Każdy z nich reaguje inaczej na przepowiednie – niektórzy próbują zmienić swoje życie, inni poddają się przeznaczeniu. Zadaje pytania o sens życia, o to, jak nasze wybory kształtują naszą przyszłość, i o to, czy wiedza o własnej śmierci może zmienić nasze postrzeganie świata.

Liane Moriarty ponownie udowadnia, że potrafi tworzyć historie, które nie tylko wciągają, ale także skłaniają do myślenia. Dla miłośników literatury, która łączy emocje z intelektualnym wyzwaniem, ta powieść jest lekturą obowiązkową.

To również opowieść dla każdego, kto choć raz bał się o to, co przyniesie przyszłość. Dla tych, którzy chcą się wzruszyć, pomyśleć i może nawet... przewartościować coś w sobie. Zaledwie moment to nie tylko powieść – to lustro. I to takie, w które nie zawsze chcemy zaglądać. Ale warto. Zdecydowanie.

Polecam, wartościowa i wymagająca!

Informacje dodatkowe o Zaledwie moment:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-04-23
Dodał/a opinię: Małgosia Brzeska

Tagi: Proza literacka

Zobacz opinie o książce Zaledwie moment

Kup książkę Zaledwie moment

Miłość i inne obsesje
Liane Moriarty0
Okładka ksiązki - Miłość i inne obsesje

Ellen nie wie, co powiedzieć, gdy podczas jednej z pierwszych randek jej nowy chłopak Patrick wyznaje z zakłopotaniem: „Ktoś mnie nęka”. Poprzednia...

A teraz śpij
Liane Moriarty0
Okładka ksiązki - A teraz śpij

Książka o granicach, które przekraczamy z miłości. O mrocznych obszarach między dobrem a złem i o tym, że każdy z nas może się obsesyjnie zakochać. Ellen...