Okładka książki - Zapach lasu

Zapach lasu

Tom 2 cyklu Zapach ziół (1 część) Zapach lasu (2 część)

"Zalewska odetchnęła, wciągając głęboko w płuca zapach lasu. Zakręciło jej się w głowie od jego intensywności. Przytrzymała się dłonią poręczy schodów i przymknęła oczy. A potem jeszcze raz zaciągnęła się odurzającym świeżym powietrzem."

"Zapach lasu" to druga część trylogii Mai Drozd, w której znajdujemy dalsze losy Ewy Zalewskiej. Przyznam, że lektura tej powieści była jak powrót do domu po długiej nieobecności. Żałuję tylko, że nie pamiętam wszystkich szczegółów z pierwszego tomu. Zdecydowanie polecam Wam lekturę tych książek w niewielkim odstępie czasu, chyba że macie dobrą pamięć do szczegółów.
Książka urzekła mnie zajmującą, wielowątkową opowieścią, dzięki której mogłam przenieść się w czasie do lat u progu I wojny światowej. Na chwilę przed jej wybuchem wszystko wyglądało inaczej. Z jednej strony to jeszcze czasy świetności dworków szlacheckich, wystawnych bali i szumnego życia elit, z drugiej rosnące niepokoje związane z wzmagającymi się walkami narodowowyzwoleńczymi.

W "Zapachu lasu" wspomniane wyżej wydarzenia stanowią wiarygodne tło dla rozgrywających się wydarzeń. Nawet więcej, działania podziemia znacząco wpływają na życie Antona. Mimo początkowej niechęci mężczyzny do angażowania się w tego typu akcje, ostatecznie decyduje się wesprzeć ich poczynania. Sama Zalewska raczej trzyma się od tego z daleka. Przynajmniej, na tym etapie życia. Druga część historii to czas, w którym kobieta dochodzi do siebie po bolesnej stracie. Nie mogąc znieść kryjących się w zakamarkach Zalesia wspomnień, decyduje się na dłuższy wyjazd. Trochę ucieka od bolesnych przeżyć, a trochę udaje się w podróż mającą na celu odnalezienie swojego miejsca w życiu.

Analiza postępowania Ewy i Antona pozwala stwierdzić, że zmiana miejsca zamieszkania niekoniecznie wpływa na wygaszenie uczuć, raczej pozwala spojrzeć na wszystko z innej perspektywy i wyznaczyć sobie nowe cele. W trakcie pobytu Zalewskiej poza domem miała ona wiele możliwości na ułożenie sobie życia, jednak zawsze czegoś jej brakowało. Tak naprawdę trudno jest zacząć wszystko od nowa, gdy serce wciąż rwie się do starego. Dopiero powrót do Zalesia umożliwia Ewie odetchnięcie pełną piersią.
Czy kobiecie dane jeszcze będzie zaznać tam szczęścia?
Czas pokaże.

"Zapach lasu" to, podobnie jak "Zapach ziół", wciągająca powieść napisana pięknym językiem. Pośród wielu publikacji, w których trudno o dobrą korektę, a przede wszystkim o tekst napisany na wysokim poziomie, powieści Mai Drozd plasują się na pierwszym miejscu. To nie jest tylko czytanie książki, to uczta literacka, która umożliwia odczuwanie różnorakich doznań, dających poczucie właściwie spędzonego czasu. Znać tutaj dobrze przeprowadzony research, tło historyczne ukazane w powieściach zostało wiernie odzwierciedlone, a postaci sprawiają wrażenie żywych, jakby wyciętych z kart historii.

Z czystym sercem mogę polecić te powieści miłośnikom dobrej literatury, którzy nie boją się trudnych tematów, a jednocześnie cenią sobie w książkach realizm historyczny. To również historia pełna emocji, których nie braknie w trakcie lektury.

Moja ocena 9/10.

Informacje dodatkowe o Zapach lasu:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-11-05
Dodał/a opinię: Katarzyna Jabłońska

Zobacz opinie o książce Zapach lasu

Kup książkę Zapach lasu

Zwykła historia
Maja Drozd0
Okładka ksiązki - Zwykła historia

Iga – dojrzała kobieta, matka, dziennikarka, Kuba – młody, utalentowany siatkarz. Na pozór więcej ich dzieli, niż łączy. A jednak od momentu...

Pomiędzy kłamstwami
Maja Drozd0
Okładka ksiązki - Pomiędzy kłamstwami

Czy w ich świecie istniało przeznaczenie?Najpierw wpadają na siebie zupełnie przypadkiem. Jednak okazuje się, że będą widywać się dośćczęsto. Gdyby ta...

Opad
Opad