Moja ulubiona seria doczekała się szóstego tomu, który przeczytałam w kilka godzin. Nadal zadziwia mnie fakt, że Marcel Moss potrafi mnie tak zaskoczyć.
W "Zapomnianych" cofamy się do lat osiemdziesiątych, w których to zaginął biznesmen Erwin Ratman wraz z rodziną. Sprawa owego zaginięcia nie została rozwiązana, dlatego też po kilkudziesięciu latach szwagierka Ratmana zwraca się do agencji z prośbą o pomoc. Wierzy, że dzieci jej siostry mogą nadal żyć. Sandra, Igi i Velma wyruszają do Trójmiasta by przyjrzeć się sprawie.
I jak to się mówi, jeśli dotkniesz g*wna, zacznie śmierdzieć. Sandra i Igi nie wiedzą w jaką kabałę się wplątali. Bez świadomości zagrożenia brną w sprawę, która może być im bliższa niż się wydaje. W pełni zaangażowania chcą dociec prawdy, babrając się w przeszłości rodziny Ratman, a także gangsterów rządzących w Trójmieście, i nie tylko.
Marcel Moss ponownie przedstawia świat pełen krzywd, brutalności, sadyzmu, do którego doprowadza nikt inny tylko człowiek. Człowiek chcący mieć władzę, posiadający odpowiednie kontakty i poważanie, wywołujący strach, który dostarcza mu rozrywki. Jeśli ktoś jest wrażliwy, opisy niektórych scen mogą przyprawić od gęsiej skórki do chęci rzucenia książki w kąt. Tyle zła z niej wypływa, ale czy w rzeczywistości go nie ma?
Oczywiście mój ulubiony duet mnie nie zawiódł, a ich słowne potyczki są przerywnikami brutalności, w której kąpie się cała historia. Sandra i Igi to bohaterowie silni, o relacji, która przetrwa wszystko. Różnica charakterów powinna ich mocno dzielić, a jednak stoją u swego boku i chronią siebie nawzajem.
"Zapomniani" skłaniają do zadawania pytań: czy człowiek rodzi się zły? Czy zło kształtuje się w nim poprzez to czego doświadczył w życiu? Marcel Moss potrafi namącić w głowie czytelnikowi, co udowadnia z każdą przeczytaną przeze mnie książką. Jest to kolejna świetna kontynuacja serii "Echo", która wzmaga apetyt na więcej. Bardzo polecam!
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-07-02
gdziejatamksiazk
Rok 1951. W położonym między Tatrami i Pieninami malowniczym Polskim Spiszu dochodzi do tragicznego pożaru kaplicy, w którym giną wychowankowie miejscowego...
JEDNI DOBROWOLNIE UKRYWAJĄ SIĘ PRZED ŚWIATEM. INNI NIE MAJĄ WYBORU... Rok 2007. Zakochani Gabriela i Rafał spędzają romantyczny weekend nad jeziorem...