Okładka książki - Zastępcza

Zastępcza

Tom 2 cyklu Tymon Hanter

Piękne na zewnątrz a zepsute w środku? Czy takie było małżeństwo Jagody i Wojtka Zdrojewskich? Na pozór idealne życie skrywało tajemnice, które doprowadziły do tragicznego rozwiązania.

Wziętego i szanowanego neurochirurga Wojtka poznajemy w momencie oskarżenia go o zabicie żony Jagody. Sprawa wygląda na oczywistą w mniemaniu policji. Dowody, motyw jednoznacznie wskazują jego winę. Ale czy naprawdę sprawcą jest mąż? Wątpliwości nie ma też Lena- sąsiadka i przyjaciółka Jagody. Natomiast Tymon Hunter, brat Wojtka zrobi wszystko aby dotrzeć do prawdy i oczyścić brata z zarzutów. Tylko czy tym razem Tymon ma rację, wierząc w idyllę życiową brata i bratowej, która kiedyś jak on, wolna i szalona nagle stałaby się pozorantką, cieniem dawnej siebie? Rozsądek nie pozwala dla śledczego na wątpliwości, rozdarty stratą, odkrytym tematem nielegalnej surogacji i zwątpieniem w oczach Asi, która trwa przy nim tracąc wiary w pobudki Tymona- używa wszelkich kontaktów i środków aby uratować brata.

Zeznania sąsiadki, zapis kamer nie pozostawiają wątpliwości. Wypływające nowe wątki zajęcia Jagody przed śmiercią nasuwają inny obraz całości. Rozmowa z jej szefem oraz mężem sąsiadki rodziców prowadzą Tymona w zupełnie innym kierunku. Odkryta przykrywka działalności kurortu, jednego z wielu o jakich pisywała Jagoda komplikuje śledztwo i sprowadza zagrożenie dla wszystkich. Precedens sięga najwyższych osób władzy i jest powiązany zagraniczną działalnością.

Trudno dopatrzeć się w wyjazdach Jagody do Spa podejrzanych spraw, ale czy one ograniczały się tylko do odnowy pielęgnacyjnej? Pytań i wątpliwości pojawia się coraz więcej. Życie Jagody i jej ostatnie decyzje związane z wyjazdem pozwalają przypuszczać o chęci jej odejścia od męża. W tej kwestii jedynie Lena nie ma wątpliwości. A kim jest Lena, tajemnicza przyjaciółka o której nikt nic nie wie.

Niesamowicie ciekawa historia, pochłania uwagę czytelnika. Perfekcyjnie skonstruowana zagadka śmierci bohaterki, której rozwiązanie zaskakuje niwecząc przypuszczenia czytelnika. Przemyślana i dopracowana kreacja bohaterów pozwala na wachlarz emocji, jakimi obdarza ich czytelnik. Każdy element i detal wpleciony w wątek wzmaga ciekawość jednocześnie oddala od prawdy morderstwa.

To co oczywiste jest dalekie od prawdy. To, co jest najmniej prawdopodobne jest rzeczywistością.

Serdecznie polecam lekturę. Poznajcie prawdę o życiu Jagody i jej śmierci.

Informacje dodatkowe o Zastępcza:

Kup książkę Zastępcza

Mrok
Katarzyna Wolwowicz 0
Okładka ksiązki - Mrok

Kiedy po burzliwym locie do Albanii znika bez śladu polskie małżeństwo, a albańska mafia postanawia zabić jednego z ważniejszych polityków, to znak, że...

Fałszywe tropy
Katarzyna Wolwowicz0
Okładka ksiązki -  Fałszywe tropy

Ostatnio w Jeleniej Górze nic specjalnego się nie dzieje. Tak przynajmniej myśli Olga Balicka, oglądając wiadomości w lokalnej telewizji. Jej uwagę niespodziewanie...