Okładka książki - Zaufanie. Co zrobi Frania? Tom 7

Zaufanie. Co zrobi Frania? Tom 7

„ZAUFANIE Co zrobi Frania” to już 7 tom tej genialnej serii dla przedszkolaków, która ukazuje się nakładem wydawnictwa Świetlik.

Mam wielką nadzieję, że będzie ich o wiele, wiele więcej!

Co sprawia, że ta seria jest taka wyjątkowa?

Frania to urocza, rezolutna, zabawna dziewczynka, w której dziecko odnajdzie siebie. Nasza bohaterka poznaje świat, uczy się przeżywania emocji oraz radzenia sobie w trudnych sytuacjach i popełnia błędy.

Zdarzają jej się różne sytuacje, w których znaleźć się może każdy przedszkolak. Dzięki temu dziecko może uczyć się jak odpowiednio reagować w różnych momentach.

W tej części autorka Barbara Supeł skupiła się na zaufaniu. Razem z Franią nasze dzieci nauczą się jak łatwo zburzyć zaufanie poprzez nierozsądne działanie, takie jak „pożyczenie” bez pytania pięknego długopisu należącego do koleżanki. Będą mogły wczuć się w sytuację kogoś, kto sam zaufał i zawiódł się na drugiej osobie. Nauczą się, że niektóre sekrety są złe i mogą prowadzić do niemiłych i przykrych, a nawet niebezpiecznych sytyacji.

Znajdziecie tutaj trzy krótkie opowiadania:

🖊️„Co zrobiłam ze znikającym długopisem?”

🍬„Co zrobiłam z pożartymi cukierkami?”

🧂„Co zrobiłam z wielkim sekretem Matyldy?”

W każde opowiadanie zostały wplecione angażujące pytania, dotyczące poszczególnych sytuacji. To, dodatkowo zachęca naszych milisińskich do przemyśleń.

Na końcu książki zamieszczono bardzo pomocne porady, które skierowane są bezpośrednio do dzieci oraz do rodziców i opiekunów. W prostych słowach objaśniono czym jest zaufanie, kogo można nim obdarzyć, jakie zachowania niszczą zaufanie. Wspomniano też o „złych sekretach”, czyli takich które mogą być niebezpieczne, ze względu na konsekwencje.

Treść książki przekazuje ważne wartości, ale jednocześnie jest niezwykle zabawna i wręcz pomaga rozładować napięcie. Wisienką na tym wyśmienitym, książkowym torciku są urocze i pełne humoru ilustracje, które stworzyła Agata Dobkowska.

Informacje dodatkowe o Zaufanie. Co zrobi Frania? Tom 7:

Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2024-02-14
Dodał/a opinię: MaleKsiazkoweMol

Tagi: Dzieci od ok. 3 lat

Zobacz opinie o książce Zaufanie. Co zrobi Frania? Tom 7

Kup książkę Zaufanie. Co zrobi Frania? Tom 7

Inspektor Kiwi na tropie dobrych manier
Barbara Supeł0
Okładka ksiązki - Inspektor Kiwi na tropie dobrych manier

Po Kapitanie Kiwi - Pogromcy Straszków nadszedł czas na Inspektora Kiwi na tropie dobrych manier! Autorka serii - Barbara Supeł w dowcipny i zabawny sposób...

Jadzia Pętelka idzie do zoo
Barbara Supeł0
Okładka ksiązki - Jadzia Pętelka idzie do zoo

Jadzia Pętelka wybiera się do zoo. Jest bardzo podekscytowana. Czy lew będzie ryczał, czy może ziewał? Czy żyrafa dosięgnie do najwyższej gałęzi? Czy hipopotam...