Okładka książki - Zbrodnia i rubin

Zbrodnia i rubin

„Zbrodnia i rubin” autorstwa Heleny Dixon to powieść kryminalna, która już od pierwszego spojrzenia przyciąga uwagę intrygującą, stylizowaną na retro okładką. Z pewną rezerwą podchodziłam do tej lektury – zazwyczaj wybieram kryminały osadzone we współczesności, a do powieści w duchu klasyki podchodzę ostrożnie. Jednak zapowiedź, że książka przypadnie do gustu fanom Agathy Christie, skutecznie mnie przekonała.

Główną bohaterką powieści jest Kitty Underhay, młoda kobieta, która niespodziewanie musi przejąć prowadzenie rodzinnego hotelu na południu Anglii. Dziewczyna liczy na spokojny czas pełen przygotowań do balu maskowego i oczekiwania na przyjazd słynnej piosenkarki jazzowej z Chicago.

Sielankę burzy seria włamań do hotelowych pokoi oraz plotki o skradzionym rubinie. Wkrótce hotel staje się miejscem niebezpiecznych wydarzeń, a jazzowe rytmy i dym cygar towarzyszą dramatycznej zagadce kryminalnej. Z pomocą kapitana Matthew Bryanta, nowego ochroniarza, Kitty musi nie tylko chronić reputację hotelu, ale także życie swoich gości.

W miarę odkrywania tajemnic pojawia się pytanie: czy wśród pokojów czai się morderca, a skradziony klejnot łączy się z zagadkową przeszłością Kitty?

„Zbrodnia i rubin” autorstwa Heleny Dixon to prawdziwa literacka uczta dla miłośników klasycznej powieści detektywistycznej. Autorka z finezją przenosi nas do lat 30. XX wieku – epoki pełnej elegancji, nienagannych manier i jazzowych rytmów, które kontrastują z cieniem zbrodni.

Fabuła rozwija się dynamicznie – od serii włamań, przez plotki o tytułowym rubinie, aż po dramatyczny finał w świecie przesyconym jazzową muzyką i wonią cygar. Dixon nie korzysta z chwytów charakterystycznych dla nowoczesnych kryminałów, lecz świadomie stawia na klasykę: stopniowe odkrywanie tajemnic, precyzyjnie budowaną intrygę i satysfakcjonujące rozwiązanie zagadki.

Ogromnym atutem powieści jest tło historyczne. Autorka idealnie odtwarza klimat lat 30. XX wieku – eleganckie wnętrza hotelowe, atmosfera nadmorskiego kurortu oraz aura świata stojącego na progu wielkich przemian społecznych i politycznych nadają książce wyjątkowego charakteru. To nie tylko kryminał, lecz także nastrojowa podróż w czasie.

„Zbrodnia i rubin” to obiecujące otwarcie serii, w którym Helena Dixon udowadnia, że świetnie czuje konwencję klasycznej powieści detektywistycznej. To lektura, która przypadnie do gustu czytelnikom ceniącym elegancję, spokój narracji i subtelny humor. Powieść nie epatuje brutalnością ani sensacyjnymi zwrotami akcji, lecz czaruje atmosferą, stylem i bohaterami.

„Zbrodnia i rubin” to kryminał w najlepszym wydaniu retro – elegancki, klimatyczny i niezwykle przyjemny w odbiorze. Idealna propozycja dla tych, którzy pragną oderwać się od współczesnych kryminałów i zanurzyć w świecie wytwornych lat 30.

Informacje dodatkowe o Zbrodnia i rubin:

Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2025-09-10
Tytuł oryginału: Murder at the Dolphin Hotel
Dodał/a opinię: Ilona Wolińska

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna Crime & mystery: private investigator / amateur detectives

Zobacz opinie o książce Zbrodnia i rubin

Kup książkę Zbrodnia i rubin