Okładka książki - Zbuntowany, który chronił patronujemy

Zbuntowany, który chronił

Tom 3 cyklu Bielijon

W książce „Zbuntowany, który chronił” Aleksandry R.K. Stupery przenosimy się do świata pełnego magii, tajemniczych ludów i nieustannej walki dobra ze złem. To druga część serii, jednak autorka zadbała o to, by także nowi czytelnicy mogli odnaleźć się w fabule bez większego problemu.

Główna bohaterka, Ariadna, opuszcza bezpieczne mury znanego sobie świata, by wyruszyć z misją, która z pozoru wydaje się dyplomatyczna i przewidywalna. Jej celem jest odnalezienie legendarnych ludów, zjednanie ich sprawie i przyłączenie do walki przeciwko siłom Onyksu — złowrogiego wroga, którego natura nie do końca jest jasna. W podróży towarzyszą jej Rameti i Losinis — postacie niebanalne, różniące się charakterem i podejściem do rzeczywistości, co sprawia, że ich interakcje z Ariadną są jednym z mocniejszych punktów powieści.

Już od pierwszych rozdziałów Stupera udowadnia, że nie interesuje jej prowadzenie bohaterów bezpiecznymi ścieżkami. Szybko pojawiają się zagrożenia, w tym tajemniczy przeciwnik, który dosłownie poluje na ludzi. Atmosfera gęstnieje, a czytelnik szybko orientuje się, że nie każda decyzja Ariadny będzie czarno-biała. Autorka zgrabnie ukazuje, jak trudna może być ocena intencji innych, zwłaszcza gdy stawką jest życie i bezpieczeństwo całego królestwa.

Na szczególną uwagę zasługuje sposób, w jaki Stupera kreśli świat przedstawiony. Choć nie epatuje nadmiarem opisów, jej styl jest plastyczny i sugestywny — wystarczająco barwny, by zbudować wyraziste tło dla wydarzeń, ale nieprzesadzony, co utrzymuje dobre tempo akcji. Równie dobrze wypadają dialogi — żywe, czasem pełne napięcia, a innym razem podszyte emocjami lub ukrytą ironią.

Główne tematy książki — lojalność, zaufanie i odwaga — są realizowane nienachalnie, ale konsekwentnie. Ariadna dojrzewa na oczach czytelnika: uczy się, że sojusznik nie zawsze nosi herb, a wróg może mieć rację. To opowieść o wyborach, które nie mają idealnych rozwiązań, oraz o sile, którą daje przekonanie, że walczy się w słusznej sprawie, nawet jeśli droga do celu prowadzi przez niepewność i zdradę.

Jeśli miałabym wskazać słabszy punkt książki, to być może pewne fragmenty mogłyby zostać bardziej pogłębione psychologicznie — zwłaszcza dotyczące motywacji postaci pobocznych. Jednak to drobna uwaga wobec całości, która trzyma poziom i angażuje od pierwszych stron.

„Zbuntowany, który chronił” to solidna, pełna emocji powieść fantasy, która spodoba się nie tylko młodszym czytelnikom, ale też wszystkim tym, którzy cenią sobie bohaterów z krwi i kości, zmagających się nie tylko z potworami, ale przede wszystkim z własnymi decyzjami.

Informacje dodatkowe o Zbuntowany, który chronił:

Wydawnictwo: Szmaragdowe Pióro
Data wydania: 2025-04-23
Dodał/a opinię: Beata Zielonka

Tagi: fantastyka

Zobacz opinie o książce Zbuntowany, który chronił

Kup książkę Zbuntowany, który chronił

Odkąd poznałam prawdę, pragnęłam odnaleźć swojego brata i z nim porozmawiać. Do tej pory jednak mi się nie udało. Wciąż pamiętałam pierwsze spotkanie, gdy nawet nie wiedziałam, że to on.

Milczenie znów zamieszkało między nami. Słyszałam jedynie miarowy krok koni, ptaki buszujące wśród liści razem z wiatrem, a gdy się wsłuchałam, wyłapywałam też dźwięki wydawane przez innych mieszkańców lasu: skrobanie, szelest, lekki chód. I nic, co wskazywałoby, że ktoś znów podąża naszym śladem. Nie wiedziałam, czy powinnam się tym cieszyć, czy podwoić czujność.

Więcej cytatów z tej książki

Zagubiony, który prowadził
Aleksandra R.K. Stupera 0
Okładka ksiązki - Zagubiony, który prowadził

Często to nie silni wojownicy dokonują największych czynów, ale ci najmniejsi, najmniej doświadczeni. Ariadna w końcu poznała prawdę. Wie już, kim naprawdę...

Porzucony, który ocalał
Aleksandra R.K. Stupera0
Okładka ksiązki - Porzucony, który ocalał

Nie zapominaj o swoim darze.Może kiedyś oswoisz wilka albo inne dzikie zwierzę. Ariadna od lat słucha opowieści o Księciu, wypędzonym następcy tronu,...