Okładka książki - Zdążyć przed wrogiem

Zdążyć przed wrogiem

„Zdążyć przed wrogiem” Roberta Michniewicza to znakomita kontynuacja powieści „Dolina szpiegów”, w której autor ponownie przenosi nas w sam środek dramatycznych wydarzeń związanych z ostatnimi dniami Powstania Warszawskiego. Choć jest to druga część cyklu, książka broni się również jako samodzielna historia – jednak pełnię napięcia i emocji czuć dopiero wtedy, gdy zna się wcześniejsze losy bohaterów. Michniewicz konsekwentnie rozwija wątki zapoczątkowane w „Dolinie szpiegów”, prowadząc je w stronę jeszcze bardziej ryzykownych misji, w których każdy ruch może przesądzić o losach kraju.

Tym razem stawką jest zabezpieczenie polskich archiwów wywiadowczych, które próbują przejąć Gestapo, NKWD i Armia Ludowa. W centrum akcji ponownie znajduje się Carl von Wedel, agent polskiego wywiadu działający wewnątrz hitlerowskich struktur – postać wielowymiarowa, targana wewnętrznymi dylematami i ryzykująca życiem w świecie pełnym zdrad i fałszywych sojuszy. Autor doskonale pokazuje, jak cienka jest granica między bohaterstwem a desperacją, a każda decyzja może prowadzić do tragedii.

Narracja prowadzona jest wielowątkowo i z różnych perspektyw – śledzimy działania cichociemnych, oficerów AK, londyńskiego dowództwa oraz agentów obcych wywiadów. Taki układ sprawia, że fabuła nabiera rozmachu i dramaturgii, a czytelnik ma wrażenie uczestniczenia w prawdziwej grze wywiadowczej, w której nikt nie jest całkowicie bezpieczny. Motywy lojalności, zdrady i poświęcenia przewijają się przez całą książkę, a pytanie o cenę wolności powraca w różnych kontekstach, skłaniając do refleksji nad tym, ile jesteśmy w stanie poświęcić dla większego dobra.

Styl Michniewicza jest zwięzły, rzeczowy i pełen szczegółów – autor potrafi w mistrzowski sposób łączyć techniczne aspekty działań wywiadowczych z emocjonalną stroną bohaterów. Z jednej strony dostajemy obraz brutalnej rzeczywistości wojny, z drugiej – subtelne portrety psychologiczne osób, które w cieniu śmierci walczą o swoje ideały. Książka jest pełna napięcia, ale nie brakuje w niej także momentów, które skłaniają do zatrzymania się i zastanowienia nad ceną odwagi i lojalności.

Dla mnie „Zdążyć przed wrogiem” to jeszcze lepsza część cyklu – dojrzalsza, bardziej dopracowana i wciągająca. Michniewicz nie tylko świetnie buduje intrygę szpiegowską, ale też oddaje ducha czasów, w których bohaterowie muszą działać bez taryfy ulgowej. Oceniam ją na 9/10 za emocjonalną intensywność, autentyczność i umiejętne rozwinięcie historii rozpoczętej w „Dolinie szpiegów”.

Informacje dodatkowe o Zdążyć przed wrogiem:

Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2025-08-13
Dodał/a opinię: Ewelina Białogołąbek

Tagi: Thrillery szpiegowskie

Zobacz opinie o książce Zdążyć przed wrogiem

Kup książkę Zdążyć przed wrogiem

Partnerzy. Początek
Robert Michniewicz0
Okładka ksiązki - Partnerzy. Początek

Wywiad polski kontra wywiad rosyjski. Kto wygra w tej dramatycznej rozgrywce? Luty 2022 roku. W powietrzu wisi konflikt rosyjsko-ukraiński. W tym napiętym...

Carl von Wedel (tom 3). Fałszywa gra
Robert Michniewicz0
Okładka ksiązki - Carl von Wedel (tom 3). Fałszywa gra

Miłość i zdrada w cieniu zbliżającej się wojny... Rok 1938. Europa stoi na krawędzi wojny. Carl von Wedel, pomorski arystokrata, zostaje zwerbowany przez...

Opad
Opad