„Zdobywca. Władcy łuku” jest drugim tomem z serii „Zdobywca”. Jest to kontynuacja wydarzeń z pierwszego tomu „Narodziny Imperium”. Temudżyn jako Dżygnis-chan przygotowuje się do uderzenia na potężnego przeciwnika.
Temudżyn z Wilków przybrał imię Dżygnis-chan i staje na czele zjednoczonych plemion mongolskich otrzymuje tytuł najwyższego przywódcy wraz z przysięgą wierności, którą składają mu wszyscy poddani, bez wyjątku.
Dżygnis-chan musi dopilnować, by zjednoczone plemiona, których jest chanem nie rozproszyły się po obcym terenie i, aby wspólnie uderzyły w armię wspólnego wroga. Wiąże się to z koniecznością zażegnania sporów między szeregami dowodzonymi między mongolskimi generałami.
„Zdobywca. Władcy łuku” należy do gatunku powieści historycznej.
Conn Iggulden napisał powieść w oparciu o fakty historyczne dotyczące Dżygnisa-chana oraz jego jednoczenia wszystkich mongolskich plemion. Autor pisze przyjemnym stylem pisania, który łatwo się czyta.
Myślę, że powieść spodoba się miłośnikom historii, natomiast jeżeli chodzi o osoby, które nie przepadają za historią to mogą się tutaj narodzić spory.
Powieść opowiada o zjednoczonych plemionach mongolskich, które planują atak na potężnego wroga.
Przyznam, że jak na powieść historyczną to książkę dosyć dobrze się czyta. Jeszcze nie tak dawno temu, nie byłabym w stanie przez nią przebrnąć, ale moje nastawienie nieco się zmieniło od tamtego czasu.
Wydawnictwo: Papierowy Księżyc
Data wydania: 2015-10-28
Kategoria: Historyczne
Roksana
Trzeci tom cenionego na całym świecie cyklu „Zdobywca”, którego poprzednie tomy „Narodziny Imperium” oraz „Władcy...
Perykles, Lew z Aten, powraca... Aby jedna potęga mogła powstać, inna musi upaść Perykles, Lew z Aten, wraca z wojny jako ktoś więcej niż bohater: jest...