Okładka książki - Ze złej bajki

Ze złej bajki

"Ze złej bajki" porusza wiele ważnych tematów, które trafiają prosto do serc czytelników. Mamy Laurę, dziewczynę ocenianą wyłącznie przez pryzmat wyglądu, oraz Fabiana, który za fasadą popularności i beztroski ukrywa swoje problemy. To zestawienie pokazuje, jak często ludzie noszą maski, a ich prawdziwe życie wygląda zupełnie inaczej, niż można by się spodziewać. Najczęściej nakładamy maskę z lęku przed oceną. Boimy się pokazać siebie prawdziwego, bo boimy się odrzucenia.

Autorka w znakomity sposób buduje i pokazuje relacje pomiędzy Fabianem i Laurą. Ich wzajemne wsparcie i pomoc pokazuje jak ważne są stosunki międzyludzkie . Jeden niewinny gest potrafi zaskoczyć i dać początek czemuś pięknemu. Ważne,aby mieć obok osobę która pomoże nam w radzeniu sobie z trudnościami życia.

Dobrze,że autorka zwróciła uwagę na problem otyłości i to, że często przyczyną ,które jej towarzyszą są inne czynniki – emocjonalne, zdrowotne czy środowiskowe. To bardzo odważne i potrzebne, bo temat bywa bagatelizowany. Równie ważne i potrzebne jest tutaj pokazanie jak brak krytyki i odpowiedzialności rodziców i bliskich, może wpłynąć na życie młodych ludzi.

Podsumowując,historia jest bardzo  emocjonalna i pełna ważnych wątków. Może pomóc zrozumieć, że każdy z nas ma swoje bitwy i że warto być dla siebie bardziej wyrozumiałym. Bohaterowie oraz pokazanie ich życia i tworzącej się pomiędzy nimi relacji porusza czytelnika nie pozwalając mu szybko zapomnieć o lekturze.

Ta książka pomimo swej kategorii wiekowej oraz barwnej "różowej" odsłonie pokazuje, że wartości człowieka nie można mierzyć kilogramami, wyglądem czy społecznym statusem. Tą historię powinien poznać każdy z nas. Szczególnie teraz w czasach kiedy media społecznościowe,telewizja i presja społeczna narzucają nierealistyczne standardy.

"Loteria,w której przegrywamy,by kiedyś wygrywać, i wygrywać,by przegrać. Niczego nie warto uważać za pewnik. Więc,jedyne,co pozostaje,to brać życie garściami. Jak leci".

Informacje dodatkowe o Ze złej bajki:

Data wydania: 2024-12-01
Kategoria: Dla młodzieży
Dodał/a opinię: Kumbrysia

Zobacz opinie o książce Ze złej bajki

Kup książkę Ze złej bajki

NIEprzegrany zakład
Weronika Tomala0
Okładka ksiązki - NIEprzegrany zakład

Cyniczny biznesmen i skromna kelnerka. Szansa na znajomość jak jeden na tysiąc. Szansa na miłość?... Kolejna powieść autorki Tam, gdzie diabeł mówi...

Cena zamążpójścia. Historia prawdziwa
Weronika Tomala0
Okładka ksiązki - Cena zamążpójścia. Historia prawdziwa

Poruszająca historia o wielkiej woli przetrwania i o poszukiwaniu nadziei Lata 90. Wanda, młoda dziewczyna z ubogiej rodziny, zachodzi w ciążę ze...