Okładka książki - Ziarno. Podłość, powrót, pocieszenie

Ziarno. Podłość, powrót, pocieszenie

Tom 3 cyklu Kresowe korzenie

Ta powieść udowadnia jedno: najpiękniejsze historie pisze samo życie. Powieść oparta na wspomnieniach prababci pisarki wstrząsnęła mną do głębi. Wywołała szereg emocji: od złości, po łzy, od nadziei, po radość.

Historia rodziny osadzona na tle czasów I wojny światowej. Historia tragiczna, smutna, przynosząca nadzieję. Samotne rodzicielstwo, brutalnie przerwane przez powołanie ojca rodziny do wojska jest początkiem wstrząsającej historii dwóch małych dziewczynek. Los dwóch sierot, pozostawionych na łasce sąsiadów w obliczu zbliżającej się wojny, staje się poruszającą opowieścią o walce o przetrwanie, głodzie, podłości ludzkiej i utraconym dzieciństwie.

Autorka w niezwykle realistyczny sposób ukazuje ludzkie dramaty w obliczu wojennych czasów. Tło historyczne jest bardzo realne i dokładnie oddaje to co działo się w czasie wojny. Jest pewną analizą jej początku i przebiegu.

Powieści autorki, bardzo dobrze mi znane wyróżniają się barwnym, malarskim, poetyckim językiem. W tej powieści idealnie została zachowana harmonia między opisami, a dialogami co czyni z tej książki powieść wysokich lotów. Autorka literackim piórem pięknie maluje dawną wieś, pełną ciężkiej pracy, zgodnej z rytmem przyrody. Jednak w tej powieści przede wszystkim maluje psychologiczny portret człowieka zarówno tchórza, jak i bohatera, w tym przypadku niezwykle odważnego, małego dziecka.

Motyw wsi, jest jednym z moich ulubionych motywów literackich. Powieść ta jest jedną z najciekawszych i najpiękniejszych jakie miałam okazję czytać. Jestem pod wrażeniem odwagi małej bohaterki, a jej historia już na zawsze pozostanie w moim sercu.

( P.S jest to trzeci tom cyklu, ale można go czytać osobno, gdyż jest to zupełnie inna historia).

Informacje dodatkowe o Ziarno. Podłość, powrót, pocieszenie:

Kup książkę Ziarno. Podłość, powrót, pocieszenie

Puste wygony
Kasia Bulicz-Kasprzak0
Okładka ksiązki - Puste wygony

Piąty tom porywającej wiejskiej sagi inspirowanej historią rodzinną autorki. Tynczyn zasnuły ponure chmury okupacji. W nowej rzeczywistości ludzie przekonują...

Skrawek pola
Kasia Bulicz-Kasprzak0
Okładka ksiązki - Skrawek pola

Na początku XX wieku w małej wsi na Zamojszczyźnie przychodzą na świat trzy dziewczynki. Każda w innym domu, w innej rodzinie, a jednak historia splecie...