❤️📚❤️
"Zima w zapomnianym schronisku" Julia Furmaniak
📚Są książki, które zabierają nas w odległe miejsca, choć fizycznie pozostajemy w domowym zaciszu. "Zima w zapomnianym schronisku" Julii Furmaniak to jedna z tych powieści, które nie tylko przenoszą nas w górski krajobraz, ale przede wszystkim w świat emocji – surowych, prawdziwych, niekiedy bolesnych, a jednocześnie pięknych w swojej autentyczności. To książka, którą się czuje – każdą stronę, każde słowo, każdy podmuch zimnego, górskiego wiatru.
📚Główna bohaterka, Monika, nie jest typową postacią z romantycznej powieści. Nie szuka miłości, nie marzy o nowym początku – wręcz przeciwnie, nosi w sobie ogromny ból po stracie ukochanego Michała. Śmierć bliskiej osoby potrafi zatrzymać czas, a ona sama wydaje się utknąć w momencie, w którym świat przestał dla niej mieć sens. Jej decyzja o wyjeździe w góry, w miejsce ważne dla zmarłego narzeczonego, wydaje się desperacką próbą odnalezienia czegokolwiek, co pozwoli jej poczuć jego obecność.
📚Nie podróżuje sama – towarzyszy jej grupa przyjaciół, ale każdy z nich nosi własne tajemnice, własne emocje, których nie potrafi (lub nie chce) ujawnić. Najbardziej wyrazistą postacią jest Aleksander – najlepszy przyjaciel Michała, który także nie potrafi poradzić sobie ze stratą. Ich relacja jest pełna napięcia, niedopowiedzeń, wzajemnego żalu, ale też głębokiego zrozumienia.
📚Podróż w góry, która miała być symboliczna, zmienia się w coś znacznie bardziej skomplikowanego. Po kontuzji Moniki grupa zostaje zmuszona do zatrzymania się w opuszczonym schronisku – miejscu, które wydaje się wyjęte z innego świata. Tam spotykają Rafała – tajemniczego, wycofanego gospodarza, który z jakiegoś powodu zdecydował się żyć w odosobnieniu.
📚Julia Furmaniak ma niezwykły talent do budowania atmosfery. Góry w tej książce są nie tylko tłem – one żyją, oddychają, przytłaczają swoją surowością i jednocześnie otulają ciszą. Śnieg, mróz, nieprzewidywalna pogoda sprawiają, że bohaterowie są zdani na siebie, a zimowa aura wzmacnia poczucie izolacji, które idealnie odzwierciedla ich stan emocjonalny.
📚Schronisko, choć daje schronienie przed zimnem, nie przynosi ulgi. Wręcz przeciwnie – ma w sobie coś niepokojącego, coś, co sprawia, że bohaterowie muszą zmierzyć się nie tylko z rzeczywistością, ale i z własnymi demonami. Czytelnik czuje napięcie, tajemnicę, a może nawet lekki dreszcz niepokoju.
📚To, co wyróżnia tę książkę, to sposób, w jaki autorka przedstawia żałobę i proces radzenia sobie z nią. Nie ma tutaj cukierkowych rozwiązań, nie ma prostych odpowiedzi ani magicznych momentów, które wszystko naprawiają. Monika nie zapomina o Michale, nie "leczy się" przez nową miłość. Zamiast tego powoli, kawałek po kawałku, uczy się, jak żyć pomimo bólu.
📚Choć książka kończy się w sposób otwarty, to właśnie to sprawia, że zostaje w głowie na długo. Nie wszystkie pytania zostają wyjaśnione, nie wszystkie relacje mają swoje definitywne zakończenie. To sprawia, że historia wydaje się jeszcze bardziej realistyczna – bo przecież życie rzadko kiedy daje nam zamknięte, idealnie dopasowane zakończenia.
📚"Zima w zapomnianym schronisku" to książka, która dotyka serca. Jest melancholijna, momentami bolesna, ale jednocześnie piękna. To historia o stracie, ale też o tym, że nawet w największej samotności można znaleźć iskierkę nadziei. O tym, że czasem wystarczy czyjaś obecność, cicha rozmowa przy kominku, by choć na chwilę poczuć ciepło w środku, mimo lodowatego mrozu za oknem.
📚Jeśli szukasz dynamicznej akcji i wartkich dialogów – to nie jest książka dla Ciebie. Ale jeśli lubisz historie, które wciągają Cię w swój klimat, które pozwalają przeżywać emocje razem z bohaterami, które zostawiają po sobie ślad i skłaniają do refleksji – sięgnij po nią bez wahania.
📚To książka dla tych, którzy lubią czuć. Dla tych, którzy wiedzą, że czasem trzeba się zatrzymać, wsłuchać w ciszę, pozwolić sobie na smutek, by móc znów odnaleźć światło.I właśnie dlatego uważam, że warto ją przeczytać. Bo to nie tylko opowieść – to emocjonalna podróż, która może okazać się bardziej osobista, niż byśmy się spodziewali.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2024-10-23
ksiazkowo
Żadna kobieta nie oprze się męskiej tajemnicy, jeśli tylko tajemnica jest odpowiednia. Kiedy w przykładnej żonie, matce dwójki dzieci i oddanej...
Wiosna budzi Karkonoski Park Narodowy do życia, a wraz z nim Zapomniane Schronisko. Rafał i Klaudia, po miesiącach ciężkiej pracy, otwierają je ponownie...