Kocham mroczne książki i bohaterów, którzy skrywają głębokie zło dlatego chętnie sięgnęła po nową książkę Mieczysława Gorzki.
Niebezpieczny morderca sprzed lat – Prorok, powraca na ulice Wrocławia. Zaczepia młode kobiety przepowiadając im rychłą śmierć. Kilka dni później brutalnie je zabija. Gdy okazuje się, że ktoś ukradł dawne dowody w sprawie Proroka do grupy dochodzeniowej dołączaj emerytowany już Zakrzewski. Czy policja pomogła mordercy zbiec?
Przeszłość staj się kluczem do wielu teraźniejszych spraw. Bohaterowie rozdrapują stare rany, zagłębiają się w tajemnice z przeszłości. Na wierzch wypływają demony nurzające się brudnych sprawach niczym w luksusowym spa. Przeszłość jest okrutniejsza niż się wydaje, jednak tylko jej zdemaskowanie może pomóc bohaterom.
Sporo jest zamieszania w tej książce, wiele wątków nakłada się na siebie. Sprawy prywatne bohaterów wchodzą momentami w konflikt z prowadzonym przez nich śledztwem. Silne emocje czasami przeszkadzają im racjonalnie myśleć.
Zagadka kryminalna, którą zafundował nam Gorzka jest złożona, wielowymiarowa, intrygującą. Z przyjemnością podąża się ramię w ramię ze śledczymi analizując kolejne dowody, rozbiera na atomy teorie i buduje nowe podejrzenia.
„Zła przeszłość” obfituje również w dynamiczne sceny zasadzek i pościgów. Finał to czyste „zło” – trudno się od niego oderwać, sceny przeskakują z prędkością światła, adrenalina wysysa tlen z powietrza.
Obiecałam sobie w tym roku czytać serie we właściwym jej porządku. W przypadku „Zła przeszłość” zasadę tą złamałam. Odnalazłam się jednak bez problemu w akcji tej książki choć wiele smaczków z przeszłości niestety mnie ominęło. Wydaje mi się, że ten tom jest w pewnym sensie rozliczeniem starych spraw i relacji pomiędzy bohaterami.
Kolejny raz powieść Mieczysława Gorzki zabrała mnie w brudny, zwodniczy i mroczny świat, rozpaliłam moją wyobraźnie i wciągnęła mnie w swe mętne wiry. Cóż – należy przyznać szczerze – uzależniłam się od twórczości tego Autora.
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-05-07
zaczytanaiska
Komisarz Laura Wilk czuje się bezsilna wobec działań bezwzględnego zabójcy znanego jako Poltergeist. Niespodziewanie otrzymuje wsparcie od młodszego aspiranta...
Komisarz Marcin Zakrzewski, bohater bestsellerowego cyklu kryminalnego „Cienie przeszłości”, powraca! Na początku grudnia 1981 roku we Wrocławiu...