To książka o II wojnie światowej, hitleryzmie, Holocauście, obozach koncentracyjnych, zagładzie, ale nie występującymi bezpośrednio, opisana w zupełnie inny sposób. To poruszająca opowieść o miłości, przyjaźni, odpowiedzialności, lojalności, człowieczeństwie. Motywem przewodnim jest wojna i śmierć. Śmierć zaś jest też narratorem, ale nie głównym bohaterem powieści. Znajdziemy też całkiem sporo ciepłych międzyludzkich uczuć. Jak chociażby dzielenie się jednym cukierkiem i ssanie go na zmianę prze dwójkę dzieci - bardzo rozczulił mnie ten fragment. Autor pisze w bardzo wyrazisty, nasycony emocjami, a zarazem prosty sposób, bez zbędnego patosu, że jest w stanie dotrzeć do świadomości nawet młodego czytelnika. Ciekawym zabiegiem jest umieszczenie miniaturowych rysunków, cytatów, uwag i definicji. Książka jest zapisem małych radości i wielkich smutków. Książka napisana w piękny, wyważony sposób, gdzie każde słowo i zdanie jest po coś, ma swoje miejsce, buduje klimat. Książka, która długo pozostaje w myślach, zupełnie inna niż wszystkie, pełna wzruszeń i uniesień. Złodziejka skradła moje serce.
Informacje dodatkowe o Złodziejka książek:
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2011-09-01
9788310138125
Tytuł oryginału: The Book Thief
Tłumaczenie: Hanna Baltyn-Karpińska
izabela81
Kiedy zebrał się tłum, wszystko się zmieniło. Horyzont nabierał barwy grafitu. Z czerni pozostały tylko smugi, a i te szybko znikały.