POPKULTUROWY KOCIOŁEK:
Złowieszczy dar to powieść, w którym główną bohaterką jest Alessa, dziewczyna obdarzona śmiercionośną mocą. Alessa jest finestrą – osobą, która może wzmacniać moc fontes – ludzi z przeróżnymi darami. To właśnie ona może uratować wyspę Saverio, która od lat mierzy się z demonami, które przybywają, aby zniszczyć świat. Jedyną opcją ratunku jest połączenie mocy finestry i wybranego fonte, aby wspólnie powstrzymać nadchodzącą inwazję.
Niestety jest jeden szkopuł. Alessa została obdarzona mocą, która rani i zabija przy zetknięciu jej ciała z innymi osobami. Uniemożliwia to znalezienie odpowiedniego partnera, ponieważ wszyscy poprzedni fontes, którzy ją dotknęli nie żyją, a czasu do nadejścia złowrogich sił jest coraz mniej.
W książce poznajemy interesujących bohaterów. Na pierwszy plan wysuwa się główna postać – Alessa. Jest młodą dziewczyną, która stoi przed wielkim wyzwaniem i kompletnie sobie z nim nie radzi. Autorka zadbała o to, żebyśmy dobrze poznali jej myśli, sposób bycia i nastawienie do tak odpowiedzialnego zadania, jakim jest w głównej mierze, ocalenie ludzkości. Pokazuje także pragnienia osoby, która przez większość życia musi poświęcić swoje pragnienie w imię większego dobra.
Bohaterem drugoplanowym jest Dante. Wyrzutek, którego zastraszana Alessa przyjmuję jako osobistego ochroniarza. Chłopak pokazuje nam, jak trudne jest życie bez swoich bliskich, walcząc każdego dnia o odkupienie swoich win. Pokazuje także, jak niskie jest poczucie wartości u osób, które zmagają się z posępną przeszłością....
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2024-04-30