„Złuda” to drugi tom serii z udziałem aspirant Anity Starskiej i prokuratora Feliksa Niemiło, autorstwa Agaty Kunderman, która zadebiutowała znakomitym thrillerem „Wróżda”. Miałam przyjemność niedawno przeczytać debiut autorki i bardzo mi się podobał, dlatego sięgając po jej najnowszą powieść, byłam pewna, że również przypadnie mi do gustu. Nie zdawałam sobie jednak sprawy, że to drugi tom, ale w żaden sposób mi to nie przeszkadzało – bez problemu odnalazłam się w historii.
Agata Kunderman przenosi nas do malowniczego Lądka-Zdroju, gdzie w tajemniczych okolicznościach znika młoda kobieta, matka kilkuletniego chłopca. Policja, po przesłuchaniu bliskich zaginionej, których zeznania są sprzeczne, podejrzewa, że mogła ona świadomie zniknąć, mimo że zarówno mąż Malwiny, jak i jej rodzice odrzucają tę możliwość.
Kolejne zaginięcia kobiet przywołują na myśl Wędrowca – postać z dawnych legend. Nikt nie wie, czy naprawdę istnieje, ale kolejne listy z zagadkowymi ostrzeżeniami budzą strach wśród mieszkańców Kotliny Kłodzkiej.
„Złuda” autorstwa Agaty Kunderman to doskonale skonstruowany kryminał, który od pierwszych stron wciąga czytelnika w wir zaskakujących wydarzeń. Autorka osadziła fabułę swojej powieści w pięknym Lądku-Zdroju, co podkreśla barwnymi opisami miejsc, w których rozgrywa się akcja. Kunderman stworzyła porywającą i angażującą powieść kryminalną, która urzeka niepowtarzalnym klimatem oraz atmosferą pełną mroku, tajemnic i kłamstw. Historia obfituje w dynamikę i zaskakujące zwroty akcji; mimo wielu wątków czytelnik nie gubi się w fabule. Wręcz przeciwnie – wraz z rozwojem śledztwa i odkrywaniem kolejnych elementów układanki nasza wyobraźnia pracuje na najwyższych obrotach, a ciekawość i chęć odkrycia prawdy rośnie.
Agata Kunderman stworzyła niezwykle klimatyczną powieść kryminalną, w której, oprócz odniesień do mitów i legend, umiejętnie wplecionych w fabułę, porusza także trudne tematy społeczne, skłaniając czytelnika do refleksji. Warto zwrócić uwagę na kreację postaci; ich portrety psychologiczne oraz charaktery są przedstawione w sposób autentyczny. Duży plus za fantastyczne dialogi, okraszone szczyptą czarnego humoru.
Podsumowując, „Złuda” to bardzo dobrze skonstruowana powieść, w której autorka umiejętnie łączy wątek kryminalny z thrillerem psychologicznym. Z zapartym tchem śledziłam wydarzenia z kart powieści, a zakończenie okazało się dla mnie całkowitym zaskoczeniem. Z niecierpliwością czekam na kolejną powieść autorki, ponieważ „Złuda” to jedna z tych książek, które z pewnością znajdą się w moim rocznym podsumowaniu. Polecam!
Wydawnictwo: Initium
Data wydania: 2025-03-21
Ilona Wolińska
W niewielkim miasteczku przy polsko-czeskiej granicy czas płynie ospale, a mieszkańcy przyzwyczaili się do łagodnego rytmu życia. Jednak nadejściu wiosny...
NAJSTRASZNIEJSZE TAJEMNICE SKRYWANE SĄ W CISZY. Podczas remontu starej kamienicy w Kłodzku robotnicy natrafiają na ludzkie szczątki oraz tajemniczą...