Okładka książki - Zmora

Zmora

Tom 1 cyklu Zmora
Inne wydania:

Kama po zwolnieniu z pracy w Warszawie, powraca do rodzinnego miast - Torunia. Tutaj, powraca do Niej sprawa sprzed lat, a wraz z nią demony przeszłości, od których jak wiadomo bardzo ciężko uciec. Prześladuję ją również wciąż jeden sen, którego nie jest w stanie zrozumieć - ten, w którym leci głową w dół, prosto w stronę tafli wody.

Z pomocą przyjaciółki, dziennikarki Aldony oraz komisarza Lesława Korcza, Kama powraca do sprawy z okresu jej dzieciństwa - zaginięcia jej kolegi Piotrka Janochy. Wszystko wskazuje na to, że w toku prowadzonego śledztwa doszło do wielu niedociągnięć. Sprawę tę przed wieloma latami prowadził ojciec Kamy, dziś emerytowany policjant. Chcąc obronić go przed zarzutami, Kama liczy na jego pomoc w rozwikłaniu sprawy. Dziewczyna ma jednak wrażenie, że ten wciąż ukrywa przed nią prawdę, a każda próba namówienia go do powrotu we wspomnieniach do wydarzeń sprzed 30 lat, kończy się jego ucieczką od tematu, a w końcu wybuchem agresji. Wraz z rozpoczęciem prywatnego śledztwa, Kama powraca również za sprawą podrzuconych Jej starych zdjęć, do wydawałoby się zakończonej dawno sprawy śmiertelnego wypadku Jej Matki. Na pozór wszystko w tej sprawie zostało wyjaśnione, ale okazuje się że całe jej życie zbudowane było na kłamstwach.

Przez całą książkę, krok po kroku towarzyszymy Kamili Kosowskiej w rozwikłaniu zagadek sprzed lat. Poznajemy historię stopniowo, w rozdziałach opowiedzianych naprzemiennie z perspektywy Kamy, Lesława Korcza oraz w rozdziałach opisujących wydarzenia z roku 1986 kiedy zaginął Piotrek.

To mój pierwszy kontakt z książkami Roberta Małeckiego, który jest jednym z najczęściej czytanych posarzy pwoiesci kryminalnych w Polsce. Przyznam, że to było bardzo interesujące spotkanie i z pewnością nie ostatnie.

Informacje dodatkowe o Zmora:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2025-06-11
Dodał/a opinię: Ilona Mikulska

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna Kryminały detektywistyczno-policyjne

Zobacz opinie o książce Zmora

Kup książkę Zmora

Zmora
Robert Małecki0
Okładka ksiązki - Zmora

W świecie, w którym wszyscy kłamią, nikt nie słyszy prawdy. Kama Kosowska, niespełniona dziennikarka, wraca do Torunia i otrzymuje propozycję udziału...

Wiatrołomy
Robert Małecki0
Okładka ksiązki - Wiatrołomy

Nic tak nie łamie życia jak dążenie do prawdy. Pierwszy tom nowej serii kryminalnej Roberta Małeckiego.   Zbrodnia doskonała nie istnieje. Przestępcę...