Okładka książki - Zmorowisko

Zmorowisko

Jest dobrze. O dach tarasu uderzają krople deszczu. Ich intensywność jest zmienna przez co tworzy się pięknie przerażająca muzyka. Na stole stoją zapalone świece. Ich płomyki stwarzają klimat przytulności. A w tle gra ona, ta, która śpiewa najsmutniejsze piosenki świata - Melody Gardot. Atmosfera otaczającej mnie rzeczywistości sprzyja lekturze "Zmorowisko". W dłoniach trzymam książkę. Wzrokiem głaszczę literki. Otulam się kocem i... zatracam w prawdzie, która jest grozą.

Autor zaserwował mi tutaj ogrom emocji, niepewność i grozę w najczystszej postaci. Czułem rozdarcie. Odrealnienie. Duszny i mroczny klimat otulał mnie szczelnym kokonem. Błądziłem szukając w przeczytanych zdaniach przyczyny i... rozwiązania. W moich rozważaniach wchodziłem głęboko, zbyt głęboko, analizując wiele możliwych dróg.

Za oknem był ciemny las. Tajemniczy. Słyszałem go. Do moich uszu dochodziła symfonia z pojękiwaniami drzew. Coś mówiły...

Słyszałem szepty.
Stłumiony wrzask.
Skrzypienie drewna.

Czułem to. Wżerało się w mój umysł. Wibrowało w moich uszach. Moim ciałem wstrząsnął dreszcz. Ześliznął się po moich plecach i... Chryste, nie mogłem złapać oddechu. Byłem jednością z tym co żyło w ciemnym lesie i w czarnych zawiasach tekstu tej mrocznej książki.

Zanurzony w innej rzeczywistość chłonąłem literki tej opowieści. Palce wertowały strony niekończącej się historii.

Zakończenie.
Tutaj było inaczej. Zbliżając się do końca czułem jak ogarnia mnie... szaleństwo. Słyszałem głosy. Wrzeszczały. Płakały. A ja trzymałem w ręku tę książkę i nie wiedziałem co zrobić. Po przeczytaniu ostatniego zdania osunąłem się z fotela na podłogę. Położyłem na podłodze i... wsłuchiwałem się w głosy wydobywające się spod parkietu.
Oszalałem...
Ta książka to zło.
-------------------
Udało się. Przetrwałem. Zdrowy. Nie dałem się zjeść emocjom, choć autor zrobił bardzo dużo, by stało się inaczej. Ostatecznie utrzymałem na wodzy rozszalałą wyobraźnię.

Impuls. Jedno natchnienie. I ruszyła spirala zdarzeń, które doprowadziły do tragedii. Ogromnej tragedii. I przeszłość. Ta, która zawsze wraca w najmniej oczekiwanym momencie.

To co lubię i cenię w twórczości autora to bohaterki i bohaterowie. Ich do bólu detalicznie opisywane emocje. Uwielbiam wsłuchiwać się w potok ich myśli. I, jak sam autor pisze na końcu książki, ja również zżyłem się z Lidią i Maksem. I także mam nadzieję na kolejne z nimi spotkanie.

Lidia, podkomisarz, która w prywatnym życiu zmaga się z duchami przeszłości. Pełna napięcia, stresu i zmęczenia. W życiu zawodowym skupiona na działaniu. Konkretna i sprawcza. Autor świetnie zbudował jej portret psychologiczny. Dla mnie ta postać jest... prawdziwa. Czułem, że jest z krwi i kości, bez zbędnego lukrowania. Silna i krucha. Pełna rezygnacji i pustki, które ją trawiły. Odnajdywałem w niej pewne obrazy siebie sprzed lat. Kamilu, dziękuję.

Maks, na pozór śmiały i pewny, wewnętrznie pełen niepewności, którą maskuje humorem i ironią, z dystansem do całej „paranormalnej otoczki”. Doświadcza wewnętrznego lęku i zderza się z własnymi słabościami, spowodowanymi mrocznymi wydarzeniami z przeszłości. Bardzo go polubiłem. Ból, którego doświadczał przechodził na mnie i łamał mi serce.
_________
W „Zmorowisku” autor połączył elementy kryminału, thrillera i horroru, tworząc duszny, niepokojący klimat. Zostałem wciągnięty w dwa światy – realny i paranormalny. Oraz dwa śledztwa – to policyjne i to influenserskie. Powieść czyta się jak archiwalny materiał true crime, dzięki połączeniu klasycznej narracji z dziennikami oraz relacjami ze śledztwa. Jest to druga, po „Gałęziste” autorstwa Artura Urbanowicza książka, podczas czytania której się… bałem.

Kolejny raz przekonałem się, że książki Kamila mogę „brać w ciemno”. Jestem zachwycony i ogromnie zaciekawiony co też wydarzy się w przyszłości, w jakim kierunku potoczy się literacka kariera autora (a śledzę ją od debiutu).

Informacje dodatkowe o Zmorowisko:

Kup książkę Zmorowisko

Era
Kamil Piechura0
Okładka ksiązki - Era

Napisany z rozmachem, pulsujący grozą thriller o najnowszej technologii i złu starym, jak ludzkość. Wyborna lektura! ROBERT MAŁECKI Dla Oliwiera...

Zło w nas
Kamil Piechura0
Okładka ksiązki - Zło w nas

Istnieją rany niezdolne do zabliźnienia. Robert Ruso jest fotografem dobiegającym czterdziestki, który po rozwodzie przeniósł się z Krakowa do rodzinnej...