Lubicie książki, których fabuła dzieje się w miejscach, które znacie? Ja mam do takich książek wielki sentyment.
Młoda Ukraina pracująca w ośrodku turystycznym w Turawie zostaje porwana przez niebezpiecznego przestępcę. W śledztwo, na prośbę miejscowego komendanta, włącz się również policja z Częstochowy. Komisarz Czarny oraz prokurator Hejda angażują się w sprawę. Wkrótce okazuje się, że przepiękna Turawa ma swoje brudne tajemnice. Miejscowością trzęsie gang motocyklowy, a zmowa milczenia sięga dalej niż można sobie to wyobrazić.
Nie potrafiłam odłożyć tej książki. Wciągnęłam się praktycznie od pierwszej strony. Cieszę się, że czytałam ją w weekend, bo w tygodniu chyba nie poszłabym do pracy, żeby ją skończyć. 😊
W książce mamy dwa główne wątki - trudno wybrać, który ciekawszy i który bardziej emocjonujący - zbrodni dokonywanych w Turawie oraz przeszłości prokuratora Hejda.
Rozdziały się mikroskopowe i przeskakują z prędkością świata pomiędzy bohaterami i zdarzeniami. To dodatkowo wyostrza i tak już szybką akcję. Rzecz dzieję się w przeciągu paru dni i niczym w szklanej kuli pokazuje rozwój wątku z wielu perspektyw.
Cały czas towarzyszyło mi wiele emocji, że wymienię klika z nich: strach o życie bohaterów, których szybko polubiłam, wściekłości i niemoc wobec przemyślności i brutalności morderców, zwierzęca wręcz chęć zemsty na czarnych charakterach tej książki (nie mylić z komisarzem Czarny😉 )
Parę dodatkowych słów należy się bohaterom głównym tego kryminału. Sprawiają wrażenie znajomych z sąsiedztwa, mają swoje problemy, boją się o swoje rodziny, dobrze się znają i wspierają a zarazem martwią się o siebie, są po prostu zwyczajni, a tym samym bardziej realni.
„Zmowa milczenia” to kolejny tom serii, której wcześniej nie znałam, ale w niczym mi to nie przeszkadzało. Jestem bardzo ciekawa wcześniejszych tomów. Warto zarezerwować sobie trochę czasu i wpaść w wir śledztw częstochowskich policjantów i prokuratora Hejda.
Polecam, polecam, polecam.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2024-07-10
zaczytanaiska
Ktoś morduje włamywaczy. Jest bezwzględny wobec agresorów. Media nadały mu imię ,,Czyściciel" Grudzień 2020 roku - wieś Wygoda koło Częstochowy - Monika...
Wielowarstwowa fabuła tej powieści nie pozwala czytelnikowi poruszać się przewidywalnym torem wciąż zaskakuje nagłymi zwrotami akcji i zmieniającą się...