Znacie siedem grzechów głównych? O którym grzechu byście chcieli przeczytać kryminał?
Otóż o każdym z nich autorka stworzyła niebanalną i wciągającą historię, zabierającą do świata intryg i mrocznych sekretów. Tym razem swoją uwagę poświęciła lenistwu, jednemu z lekkich grzechów, który podczas zaniedbania z kolei staje się grzechem ciężkim.
🌿 W małej mieścinie w niewyjaśnionych okolicznościach znika młoda Ukrainka Iryna, która pracowała u zamożnych ludzi jako sprzątaczka. Z kolei następnego dnia zostaje odnalezione ciało zmasakrowanej dziewczyny, a jej twarz jej potwornie okaleczona, wręcz nie do poznania. Śledztwo prowadzi prokurator Hejda i komisarz Szulc. Wraz z dochodzeniem zaczynają wychodzić na jaw pewne lokalne tajemnice, dotyczące wpływowych ludzi. Co ma z tym wszystkim wspólnego gang motocyklistów? Czy Iryna się odnajdzie, a może to ona jest tą okaleczoną denatką? 🌿
Autorka nie pieści się z czytelnikiem i od razu zaczyna od mocnego kopnięcia. Akcja jest dynamiczna i swój początek ma już od pierwszych stron, z każdą kolejną jedynie nabiera szybszego tempa, a napięcie wzrasta i kumuluje się wraz z zakończeniem śledztwa. Cała historia dzieje się w ciągu kilku dni i pokazuje rozwój sytuacji z wielu perspektyw, każda widziana inaczej i opowiedziana przez danego bohatera.
Nie znam poprzednich tomów, ale to wcale mi nie przeszkadzało w czytaniu. Autorka co chwilę nawiązywała i opisywała w skrócie zdarzenia z poprzednich części, co bardzo pomagało w odnalezieniu się w fabule. Fabuła z kolei przedstawiona została z perspektywy dwóch osób, zaginionej Iryny oraz częstochowskiej ekipy prowadzącej śledztwo w sprawie niewyjaśnionych utonięć młodych kobiet. Ciekawa jestem poprzednich części, bo jeśli ta książka pochłonęła mnie w całości, to co zrobią pozostałe🤭
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2024-07-10
Klaudia Hańczuk
Makabryczne morderstwo w okolicach Dukli. W lesie nieopodal pustelni św. Jana znaleziono okaleczone zwłoki mężczyzny. Ofiara to ksiądz Tomasz, dobry znajomy...
Wielowarstwowa fabuła tej powieści nie pozwala czytelnikowi poruszać się przewidywalnym torem wciąż zaskakuje nagłymi zwrotami akcji i zmieniającą się...