Czekałam na tę kontynuację z niecierpliwością. Po lekturze ,,Tamtych dni, tamtych nocy" byłam podekscytowana tym, że autor postanowił pokazać nam dalsze losy Elia i Olivera. Ale to co dostałam w książce ,,Znajdź mnie" ogromnie mnie rozczarowało i zniesmaczyło.
Byłam pewna, że książka będzie opowiadała strikte historię głównych bohaterów z ,,Tamtych dni, tamtych nocy", a zapowiadany na blurbie ojciec Elia będzie niejako tłem. Ależ byłam w szoku, gdy pierwsza część książki to narracja z perspektywy Samuela. W jeszcze większą irytacje wprawiła mnie sama historia romansu podstarzałego profesora i poznanej w pociągu młodziutkiej Mirandy. Myślałam, że to jakiś żart. To co autor zaserwował na początek ,,Znajdź mnie" sprawiło, że chciałam rzucić tą książką. A sceny erotyczne? Chciałabym o nich zapomnieć.
Jedynym powodem, dla którego tego nie zrobiłam byli Elio i Oliver. W końcu musieli się pojawić.
I owszem. Druga część należy w całości do Elia, który poznaje dwa razy starszego od siebie prawnika Michela. Jest do niejako odwrócenie ról do części Samuela i Mirandy. I znowu zgrzytałam zębami czytając romans inny niż oczekiwałam. I znowu hamowałam się by nie odłożyć książki.
I w końcu w trzeciej części z perspektywy Olivera dostałam to na co oczekiwałam sięgając po tę książkę. Elia i Olivera razem. Taa, tylko, że autor postanowił poświęcić im RAZEM kilka!!! (dokładnie osiem) ostatnich stron. Bo oczywiście na początek autor zaserwował nam dziwną historyjkę o trójkącie. 🙈
Nie jestem w stanie wyrazić mojego rozgoryczenia i rozczarowania. Czuję się oszukana. Oczekiwałam historii Elia i Olivera, a nie miłości w stylu instant love. Uważam tę książkę za zupełnie niepotrzebną, a kilka stron poświęconym głównym bohaterom wystarczyłoby umieścić w ,,Tamtych dniach, tamtych nocach". Do tego styl autora, tak jak w jego pierwszej książce mnie zachwycił, tak tutaj zupełnie go nie przypominał.
Podsumowując: w ,,Znajdź mnie" nie znajduje żadnych plusów, dla mnie to największa porażka tego roku. Żałuję czasu straconego nad tą książką.
#czytampierwszy
Wydawnictwo: Poradnia K
Data wydania: 2019-10-30
Tytuł oryginału: Find me
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Tomasz Bieroń
nataliasz221
,,Tamte dni, tamte noce" to historia nagłego i intensywnego romansu między dorastającym chłopcem a gościem jego rodziców w letnim domu we Włoszech. Obaj...
During a restless summer on the Italian Riviera, a powerful romance blooms between seventeen-year-old Elio and his father's house guest, Oliver. Unrelenting...