Okładka książki - Żołnierka gorejąca

Tytuł: Żołnierka Gorejąca"

Autor: Mirosława Kostecka

Wydawnictwo: Debiutant

#współpracarecenzencka

Bohaterką książki jest Mirosława, która napisała ją w formie pamiętnika. Opisuje w nim swoją pracę w wojsku,poświęcenie i walkę z nielegalnymi zabiegami, rytualnemu obrzezaniu,czyli bardzo drastycznemu okaleczaniu, przeważnie bez znieczulenia i w niesterylnych warunkach.

Zakon który stworzyła Mirosława miał główny priorytet by walczyć z aborcją w krajach arabskich i robiły wszystko by ograniczyć prostytucję nieletnich.Tylko poświęceniem,przykładem i świadectwem można było zdobyć zaufanie i pomału wpływać na mentalność żeńskiej połowy afrykańskich społeczeństw. Tylko ich mozolna praca u podstaw, wykształcenie, upodmiotowienie kobiety,mogło przynieść poprawę i zanik tego okrucieństwa.

"Żołnierka Gorejąca" to bardzo ważna i potrzebna książka,która ukazuje skalę przymusowego obrzezania dziewcząt i trudności związane z walką z tym procederem. Autorka skutecznie przedstawia bariery i wyzwania,które stoją na drodze do zmiany mentalności i przyniesienia poprawy sytuacji.Jest to książka bardzo kontrowersyjna, szokująca ale też bardzo wzruszająca.

Bardzo warto ją przeczytać, ponieważ pozwala na lepsze zrozumienie tego problemu.

Polecam 📚

Informacje dodatkowe o Żołnierka gorejąca:

Data wydania: 2022-12-30
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Dodał/a opinię: Iza Naglik

Zobacz opinie o książce Żołnierka gorejąca

Kup książkę Żołnierka gorejąca