Okładka książki - Zostań ile chcesz

Zostań ile chcesz

Inne wydania:

Kończę ten miesiąc z kolejną książką Anny H. Niemczynow — autorki, której słowa otulają rzeszę czytelników. Pisałam już, jak bardzo urzeka mnie jej twórczość… i ona sama — prawdziwa, piękna, inspirująca. Dlatego podjęłam wyzwanie #rokzannahniemczynow i postanowiłam sięgnąć po wszystko, co wyszło spod jej pióra. Tym razem to „Zostań ile chcesz” — opowieść inspirowana historią z życia samej Ani, przeplatana fikcją, o czym szczerze opowiada w zakończeniu. To książka, która zostaje na dłużej. Jak wszystkie zapewne.

Tytułowa Alicja — kobieta silna, choć z duszą w strzępach po bolesnym rozstaniu z mężem, samotnie wychowuje kilkuletnią córkę Polę. Pracuje dniem i nocą — w urzędzie i na sali fitness — odmawiając sobie snu, ciepłych posiłków, odpoczynku. Liczy się każdy grosz, bowiem Ala kupiła małe mieszkanko w budowie. Tak bardzo pragnie dać swojej córeczce jej wymarzony pokój.

Jola, jej wierna przyjaciółka, nie może patrzeć, jak Alicja zamyka się w bólu po nieudanym małżeństwie. Zakłada jej profil na portalu randkowym — z nadzieją, że gdzieś tam czeka ktoś, kto na nowo przywróci Alicji wiarę w miłość. I choć wielu mężczyzn staje na jej drodze, żaden nie potrafi przebić się przez mur nieufności i ran z przeszłości.
Aż pojawia się Maciek. Inny niż reszta. Ale przecież — „kobieta z przeszłością, mężczyzna po przejściach”… Czy dla takich jak oni los pisze szczęśliwe zakończenia?

Historie pisane przez Annę H. Niemczynow dla wielu czytelników mogą być odbiciem codzienności. Są pełne prawdy i zwyczajne jednocześnie. W postaciach, które tworzy może odnaleźć się każdy. Ania nie ubarwia, nie wymyśla. Często wspomina, że to życie podsuwa jej historie i może w tym tkwi tajemnica sukcesu. Wystarczy czuć, obserwować świat I pozwolić sercu mówić.

Bardzo mocnym punktem pisanych przez nią historii są przeżycia wewnętrzne bohaterów. One nadają kierunek i głębie fabule. Prosta historia i ogromny ładunek emocjonalny. Są też doskonałą lekcją dla tych, którzy zbyt szybko wydają osądy. Ania pokazuje, że zanim ocenimy, warto zajrzeć głębiej. Tam, gdzie nie sięga wzrok.

„Zostań ile chcesz" jest opowieścią o nadziei, która nie gaśnie, nawet gdy wszystko jest przeciwko. O tym, że potrzeba odwagi, by otworzyć się na nowe. Jest światłem dla tych, którzy zwątpili w miłość.
Choć przede mną jeszcze wiele książek do przeczytania autorstwa Ani, dzisiaj już mogę śmiało powiedzieć, że Anna. H. Niemczynow jest dla mnie najlepszą pisarką literatury obyczajowej w Polsce.

Informacje dodatkowe o Zostań ile chcesz:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2018-09-05
Dodał/a opinię: Justyna Kubacka

Zobacz opinie o książce Zostań ile chcesz

Kup książkę Zostań ile chcesz

Słowa wdzięczności
Anna H. Niemczynow0
Okładka ksiązki - Słowa wdzięczności

Czy można być wdzięcznym mimo doświadczenia anoreksji, bulimii, przemocy słownej, cielesnej, rozwodu i wielu innych?  Otóż można. Niemczynow udowadnia...

Jeszcze w zielone gramy
Anna H. Niemczynow0
Okładka ksiązki - Jeszcze w zielone gramy

Los, splatając drogi tych trojga ludzi, odmieni ich życie w sposób, jakiego żadne z nich nie było w stanie przewidzieć. Kiedy po wielu latach prób...