Zmiany życiowe następują wtedy, kiedy ktoś znajduje się na przysłowiowym zakręcie lub gdy tonie i dotyka dna, a wtedy jedyne, co mu pozostaje to się od niego odbić, wtedy przychodzi taki moment, gdzie trzeba zostawić wszystko i zacząć żyć na innych zasadach.
Kamila Bardo najpierw szukała swojego szczęścia poza granicami kraju, niestety przez ciemne interesy musiała wrócić do Polski i kiedy wydaje jej się, że wychodzi na prostą w Warszawie, tam też pojawiają się komplikacje, a wtedy postanawia wreszcie szukać pomocy w rodzinie. Jadąc do Budlewic, wracają do niej wspomnienia, zarówno te dobre, jak i te złe, ale to wreszcie tam wszystko zaczyna się układać.
Jak zawsze autorka ukazała nam historię, z którą pewnie utożsamia się nie jedna kobieta, kłopoty w pracy, nieudany związek, rodzina, z którą urwał się kontakt, niestety taka jest codzienność sporej ilości ludzi. Bohaterka pomimo wielu porażek za każdym razem podnosiła się i szła dalej, szukała rozwiązań danych problemów oraz starała się nie chować głowy w piasek, chociaż czasami jej się to nie udawało. Czytając tę historię, nie miałam w sobie aż tak wielu emocji, od samego początku wiedziałam, że bohaterka ma duże wsparcie i wszystko się ułoży, pomimo to było kilka zaskakujących momentów, które mogły skończyć się różnie.
Jest to już trzecia część o rodzinie Bardo i cały czas jestem pod wrażeniem tego, jak fajnie da się stworzyć spójną historię w kilku częściach, a jednocześnie taką, którą da się czytać osobno. Jednak uważam, że jak ktoś ma w planach przeczytać wszystkie części, warto jednak zacząć od początku, żeby zachować chronologie wydarzeń i mieć szerszy obraz na życie wszystkich bohaterów.
To już ten czas, kiedy trzeba pożegnać tę rodzinę i piękną miejscowość na Mazurach i jak zawsze mam łezkę w oku, ponieważ bardzo często zżywam się z bohaterami i tak było również tym razem, ale mam nadzieję, że autorka jeszcze nie raz mnie zaskoczy.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2023-07-19
Karolina Radlak
Warszawa spowita zimową aurą, sklep z pięknymi rzeczami i siostry, których życie zaczyna się komplikować za sprawą przypadkowego zdarzenia. Fortuna Vintage...
Ta historia wydarzyła się naprawdę. Ona każdego dnia walczy ze swoimi demonami - paraliżujący lęk przeszywa jej ciało i duszę. Po śmierci matki jest...