Okładka książki - Zwierciadła

Zwierciadła

Wybór swojej życiowej drogi nie jest łatwy, tym bardziej, że wszyscy spodziewają się, że obierzemy ją już jako bardzo młodzi ludzie. Często, gdy rozpoczynamy naukę wymarzonego zawodu lub gdy zaczynamy już pracę okazuje się, że jednak to nie to co chcemy w życiu robić. Tak samo czasem jest również z miłością i związkami. To co na początku zapowiada się bardzo obiecująco, po czasie okazuje się związkiem bez większej przyszłości. Te trudne wybory są podstawą powieści Melki Kowal "Zwierciadła".
Chloe jest w związku z Oliwierem. Gdy okazuje się, że chłopak chce się jej oświadczyć porzuca go i wraca w rodzinne strony. Tam mieszka jej ukochana ciotka Sorcha. Podczas wizyty ciotka opowiada jej historię swojej niespełnionej miłości. Chloe postanawia zmienić życie. Porzuca pracę, której nigdy nie lubiła i wylatuje do Texasu, by spróbować odnaleźć dawnego ukochanego ciotki. Czy uda jej się tego dokonać mając tylko kilka informacji? Jak zmieni się jej życie pod wpływem tej podróży? Czy Chloe przekona się w końcu jak wygląda prawdziwa miłość?
Chloe jest główną bohaterką powieści. Dorastała w domu, który nigdy nie dawał jej wsparcia. Od najmłodszych lat dawano jej do zrozumienia, że jest niepotrzebna, niekochana i nie zasłużyła na miłość rodziców. Rolę matki przejęła ciotka, która zawsze we wszystkim ją wspierała i nieustannie w nią wierzyła. Wybierając zawód również zrobiła to, by zasłużyć na uznanie rodziny, którego jednak nigdy tak na prawdę nie dostała. Chloe jest odzwierciedleniem człowieka, który robi coś by zadowolić innych a nie siebie, dlatego ta postać jest bardzo autentyczna i zapada czytelnikowi mocno w pamięć.
"Zwierciadła" to druga część cyklu "Maski". Książkę można czytać nie znając poprzedniej powieści, ponieważ opowiada ona całkiem mową historię, chociaż ja bardzo polecam przeczytanie najpierw "Masek". W "Zwierciadłach" dowiemy się o dalszych losach Poppy, Tilly i Sawyera. Chociaż ten wątek jest poboczny i  nie ma większego znaczenia dla tej historii to ja mogłam zaspokoić swoją ciekawość o to jak dalej potoczyły się ich losy. Zresztą Chloe mogliśmy poznać już w "Maskach" jednak była tam postacią drugoplanową. Melka Kowal ma lekkie pióro i niesamowite poczucie humoru dzięki któremu nie raz wybuchałam śmiechem czytając ten romans. Autorka potrafi również wzruszyć i wycisnąć z czytelnika kilka łez. Akcja powieści jest dość dynamiczna, a cała historia przepełniona emocjami. To chyba właśnie te emocje są największą zaletą tej powieści. Historia Chloe, przeszłość Sorchy czy Ethana chwytają za serce i długo zostają w naszej pamięci.
Melka Kowal w swojej powieści pokazuje, że życie składa się z trudnych wyborów i czasami bardzo traumatycznych doświadczeń. To wszystko sprawia, że czasami codzienność nas przytłacza i nie dajemy sobie ze wszystkim rady. Melka pokazuje, że wtedy najważniejsze jest wsparcie bliskich i szukanie fachowej pomocy by nauczyć się ponownie funkcjonować bez strachu i bólu. Autorka uświadamia również, że zawsze powinniśmy słuchać siebie jeśli chodzi o miłość, uczucia i wybór życiowej drogi. Nikt nie powinien nam dyktować z kim mamy być i co mamy robić, bo to na dłuższą metę nie będzie dla nas dobre.
"Zwierciadła" to romans przy którym miło spędzimy czas. Wywoła w nas łzy radości oraz łzy wzruszenia i uświadomi kilka ważnych kwestii. To książka dla wszystkich, którzy szukają w powieściach emocji.

Informacje dodatkowe o Zwierciadła:

Kup książkę Zwierciadła

Maski
Melka Kowal0
Okładka ksiązki - Maski

Jak bardzo może namieszać jeden wieczór? Taki, gdy możesz być kim chcesz i obowiązuje tylko jedna zasada... Poppy po odkryciu licznych zdrad wieloletniego...

Matki na Fejsie
Melka Kowal0
Okładka ksiązki - Matki na Fejsie

Hejka, Mamusie! Co robicie, kiedy dziecko zjadło psią kupę? Jakie macie sposoby, żeby wasz bombelek przesypiał noc? Czy mocna kawa z fusami może...