Sięgając po „Zwierzę ofiarne”, nie wiedziałam dokładnie, czego się spodziewać. Liczyłam na typowy thriller psychologiczny z szybką akcją i napięciem, ale książka Henrika Fexeusa okazała się czymś znacznie głębszym — studium pamięci, traumy i tego, jak przeszłość kształtuje naszą teraźniejszość. Już od pierwszych stron poczułam, że nie chodzi tu wyłącznie o rozwiązanie kryminalnej zagadki, lecz o podróż w głąb psychiki człowieka, który musi zmierzyć się z własnymi demonami i utraconą pamięcią.
Bohater, David, jest postacią fascynującą w swojej psychologicznej złożoności. Z jednej strony to mężczyzna pozornie zwyczajny, z codziennymi problemami, z drugiej — ktoś, kto nosi w sobie tajemnicę swojego dzieciństwa, wymazaną lub zablokowaną w jego umyśle. Czytając o jego zmaganiach, wielokrotnie zadawałam sobie pytanie, jak sama zareagowałabym na odkrycie tak głęboko ukrytych wspomnień i sekretów. Fexeus przedstawia Davida nie tylko jako bohatera thrilleru, ale także jako człowieka z kruchą tożsamością, którego psychika jest poddana ogromnej próbie.
Narracja mocno skupia się na procesie odkrywania prawdy. Każdy fragment przeszłości, który David odzyskuje, nie jest tylko informacją — jest emocjonalnym doświadczeniem, które zmusza go do konfrontacji z własnym lękiem, poczuciem winy i zagubieniem. Czytając te momenty, czułam się tak, jakbym sama stawała przed lustrem własnych nieświadomych ograniczeń i pytań: co bym zrobiła, gdybym odkryła, że rzeczy z przeszłości, o których myślałam, że są niewinne, kryją mroczne sekrety?
Jednym z najmocniejszych aspektów książki jest wątek relacji Davida z Florence, prawniczką, która staje się jego sojusznikiem i wsparciem emocjonalnym. Ich interakcje pokazują, jak ważna jest obecność drugiego człowieka w procesie konfrontacji z traumą. To nie jest tylko wątek romantyczny — to studium współczucia, zaufania i psychologicznej bliskości, które pozwala bohaterowi stawiać czoła przeszłości. W wielu momentach czułam niemal fizycznie, jak ta relacja daje mu siłę, a jednocześnie podkreśla, że proces leczenia i odkrywania samego siebie nigdy nie jest prosty ani liniowy.
„Zwierzę ofiarne” jest również powieścią o pamięci i jej ograniczeniach. Fexeus pokazuje, jak traumatyczne doświadczenia mogą zablokować wspomnienia, a umysł w naturalny sposób chroni nas przed tym, co jest zbyt bolesne, by się z tym mierzyć. Jako czytelniczka zafascynowana psychologią, wielokrotnie zatrzymywałam się nad tym motywem. Zastanawiałam się, ile w moim własnym życiu jest rzeczy „ukrytych” przez mój umysł, ile przeszłość kształtuje mnie nieświadomie i jak trudne jest konfrontowanie się z tym, co dawno chciałybyśmy zapomnieć.
Równocześnie książka trzyma w napięciu. Fexeus zręcznie balansuje między akcją a psychologiczną refleksją, dzięki czemu nie można oderwać się od lektury, ale jednocześnie każda strona każe myśleć głębiej. Wrażenie robi również konstrukcja narracji — elementy zagadki kryminalnej przeplatają się z introspekcją bohatera, co sprawia, że thriller staje się także literackim studium psychiki.
Po przeczytaniu „Zwierzęcia ofiarnego” długo myślałam o granicach człowieczeństwa i kruchości pamięci. To książka, która nie daje łatwych odpowiedzi, ale zostawia refleksję: jak nasze doświadczenia i traumy kształtują to, kim jesteśmy, i jak konfrontacja z przeszłością może nas zmienić. Dla mnie była nie tylko wciągającym thrillerem, ale także lekcją empatii i introspekcji, która zostaje w głowie na długo po odłożeniu książki.
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2026-01-28
Tytuł oryginału: Offerdjuret
Ewelina Białogołąbek
Fascynująca podróż po świecie ukrytych sygnałów i komunikacji autorstwa czołowego szwedzkiego mentalisty. Używajcie tego mądrze! - Derren Brown Nauka...
Rozwiń w sobie wyjątkową, społeczną superkompetencję i zmień swoje życie na lepsze Henrik Fexeus od lat uczy, jak korzystać z mowy ciała, technik psychologicznych...