Okładka książki - Życie, jakiego pragniesz

Życie, jakiego pragniesz

Przyznam się wam, że na początku byłam ogromnie zaskoczona tak niską punktacją tej książki. Jednak początkowy szok minął, kiedy zdałam sobie sprawę, że grono osób nie rezonuje na pewnym poziomie zrozumienia, nie zna wprowadzanych zmian czy swojego paradygmatu, więc w sumie miało prawo ocenić ją na poziomie, który jest im znany. Dlatego mówi się, aby każdą książkę czytała osoba, która po pierwsze lubi ukazywane treści, a po drugie, która nie tylko zna ale i rozumie ukazaną tematykę.
Doszłam też do wniosku, że jest to wersja profesjonalna ukazania jak działa zmiana naszego życia, więc przypominając sobie siebie i poziom mojego rozwinięcia myślowego choćby dwa lata temu, też mogłabym uznać ją jako mniej dla mnie zrozumiałą. Wpierw poleciła bym poradnik o poznaniu swoich emocji, zrozumieniu siebie, akceptacji siebie, chęci zmiany swojego sposobu myślenia za pomocą dobra, co pięknie czyni pani Anna H Niemczynow a później pani Ewa Woydyłło i dopiero sięgnięcie po nieopisanie mądrą i konkretną Briannę Wiest, która po przejściu wcześniejszych etapów nauki, pokazuje jak prosto można przejść przez sytuacje, które nas ranią. Dlatego tak, teraz będąc obiektywną, nie każdy mógł zrozumieć mądrość, która jest tu opisana.
Autorka skupiła się tutaj na ważnych emocjach, które w negatywnej odsłonie oddziałują na nas destrukcyjnie. Cokolwiek tu nie opisała, poddała to pod zrozumienie naszego problemu. Często bowiem grono emocji nas przytłacza, gdyż nie widzimy pola manewru wyjścia z tej sytuacji. Każdy psychoterapeuta powie wam, że aby rozwiązać problem, należy go wpierw zrozumieć. Jak wiadomo nasza opatrzność ma dla każdego człowieka na świecie plan doskonały, stworzony pod nasz najwyższy potencjał, tylko musimy zostać przygotowani, by tą absolutność w sobie odkryć.
,,Na twojej drodze stają osoby, które pokazują ci, co się stanie, jeśli pójdziesz dalej i takie, które pokazują, co się stanie, jeśli się poddasz."
To był dla mnie mega wartościowy cytat, gdyż po przemyśleniu jego muszę przyznać mu całkowitą rację. Dlatego mówi się, że ludzie w naszym otoczeniu są naszymi odbiciami. Można mieć marzenie i poddać się wierząc, że nie mamy tego i tamtego do jego osiągnięcia. Jednak możemy też pójść dalej, co będzie niewygodne i niekomfortowe, ale tylko takie uczucia pokazują, że poruszamy się do przodu. Czy poczekamy rok, dwa, czy dziesięć, ten sam krok w przód będzie równie silnie niekomfortowy jak kiedyś. Wszystko co znajome pokazuje, że stoimy w miejscu. Wszystko co nas przeraża, czego się boimy, co jest dla nas niewygodne, pokazuje, że idziemy na przód. To tylko emocje, tak jak ręka prawa i lewa. Jedną robi się coś wygodniej, drugą już nie. Strach nigdy nie był naszym wrogiem, tak samo jak ból zęba. Boli, bo coś nowego się dzieje. Strach na nas wchodzi, bo podążamy drogą gdzie jeszcze nie byliśmy, to wszystko:-)
Ten poradnik w wersji profesjonalnej jest utworzony w ramach pomocy, której przy określonych sytuacjach potrzebujemy. Mamy tu zrozumienie negowania siebie, kiedy uważamy, że nie zasługujemy na szczęście. Coś na zranione uczucia i odejścia kogoś bliskiego. Rozwinięcie tematu dlaczego niektórzy ludzie nie są mili. Co zrobić, kiedy nic nam nie wychodzi, kiedy nie czujemy się dobrze w danym miejscu, kiedy plany na życie pokazują, że należy je zmienić, kiedy porównujemy się z innymi, kiedy obchodzi nas zdanie innych, kiedy nie czujemy się kochani, kiedy nie wiemy czego chcemy, kiedy mamy złe myśli, co zrobić, kiedy trzeba coś zapomnieć, jak postępować kiedy tracimy nadzieję, kiedy wahamy się w swoich wyborach i jeszcze kilkanaście innych spraw, które w naszym życiu i naszym przekonaniu są na nie. Dla mnie to ogromnie wartościowa pozycja, bo w spisie można przejść do problemu, który nas dotyczy, poddać go zrozumieniu i za pomocą porad zmniejszeniu go na tyle, że z czasem nie będzie już tak przeszkadzał naszemu pójściu w przód. Nie wyobrażam sobie jej nie polecić!!!

Informacje dodatkowe o Życie, jakiego pragniesz:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2026-03-04
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: The Life That's Waiting
Dodał/a opinię: Ewelina Przespolewska

Tagi: Samodzielne rozwiązywanie problemów i rozwój osobisty

Zobacz opinie o książce Życie, jakiego pragniesz

Kup książkę Życie, jakiego pragniesz

Jak uzdrowić siebie
Brianna Wiest0
Okładka ksiązki - Jak uzdrowić siebie

NAJLEPSZA LEKTURA NA CZAS ZMIANY, IDEALNA DLA TYCH, KTÓRZY CHCĄ SOBIE POMÓC. Uzdrowienie nie jest wydarzeniem jednorazowym, ale zapoczątkowane przez...

Ceremonia: Powrót do siebie
Brianna Wiest0
Okładka ksiązki - Ceremonia: Powrót do siebie

ŻYCIE, KTÓREGO PRAGNIESZ, CZEKA NA CIEBIE PO DRUGIEJ STRONIE LĘKU, KTÓREGO UNIKASZ. Ceremonia nie polega na świętowaniu kamienia milowego; chodzi o...