Okładka książki - Życie jest fajne

Życie jest fajne

"Życie jest fajne” to nietypowy poradnik, który zwrócił moją uwagę właśnie tytułem.
Mimo wielu zdrowotnych problemów, które dotykają mnie od kilku lat i mimo tego, że wie, iż się ich nie pozbędę, uważam, że życie jest naprawdę fajne. Był czas, gdy miałam już dosyć szpitali i lekarzy a w końcu i swojego życia, lecz z pomocą kilku osób i oczywiście rodziny, udało mi się odbić od dna. Zmieniłam nastawienie do życia, nie gonię za ulotnym szczęściem a po prostu mam świadomość tego, jak mogę i chcę żyć. Nie dla innych, ale dla siebie.
O wiele łatwiej by było dojść do tego, mając tę książkę pod ręką. Jednak uważam, że nie jest ona tylko dla tych, którzy właśnie w tej chwili mają problemy. Zawsze i w każdym momencie można przecież przewartościować swoje życie i sprawić, by było nam lepiej.
W formie koleżeńskiej rozmowy autorki w swobodny i lekki sposób rozmawiają o wielu przeróżnych zagadnieniach dotyczących naszej codzienności. Dzielą się swoimi przeżyciami, które nie zawsze były miłe, lecz szczerze i bez tematów tabu, czasem dosadnie a czasem z humorem rozprawiają się z życiem.

"Człowiek jest tak skonstruowany, że pamięta wszystko. Jest coś takiego jak pamięć organizmu, pamięć ciała. Oczywiście człowiek świadomie nie pamięta wszystkiego, pamięta trochę, pamięta wybiórczo, pamięta raczej to, co chce."
Czytając tę książkę, można poczuć się również uczestnikiem tej rozmowy, gdyż na niektóre pytania nasuwają się własne odpowiedzi. Czasem podobne, czasem nie.
Katarzyna Miller jak też i Małgorzata Szcześniak, pozwalają na spojrzenie z zupełnie innej perspektywy i z dystansu na kłopoty dnia codziennego, które mogą się zdarzyć w domu czy w pracy. Mogą one dotyczyć kobiet i mężczyzn, rodziców i dzieci, ale też miłości czy zdrady, samotności, wolności...
Warto postawić na świadome życie i wybrać taki tryb, żeby później było nam lepiej. Nie powinniśmy patrzeć na typowe schematy obowiązujące w wielu kręgach, ale samodzielnie podejmować ważne decyzje dotyczące nas samych. Decyzje, które pozwolą nam odnaleźć sens życia.

"Popadamy w schematy, ponieważ jesteśmy schematyczni. Czasem trzeba wpaść po raz kolejny w tę samą historię, żeby zobaczyć, że ma się do czynienia ze schematem."
I choć może niektóre pytania i odpowiedzi mogą wydawać się nieco wkurzające, to pewnie dlatego, że odkrywają niewygodną prawdę...

Polecam

Dzięki BONITO i serwisowi Dobre Chwile miałam okazję poznać wiele dobrych rad autorek.

Informacje dodatkowe o Życie jest fajne:

Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2025-09-10
Kategoria: Poradniki
Dodał/a opinię: Myszka77

Tagi: Samodzielne rozwiązywanie problemów i rozwój osobisty

Zobacz opinie o książce Życie jest fajne

Kup książkę Życie jest fajne

Sukces w rozmiarze XXL
Małgorzata Szcześniak0
Okładka ksiązki - Sukces w rozmiarze XXL

Czy gruba kobieta może być ładna? – zapytałam panią psycholog Katarzynę Miller. Pani Kasia, po chwili namysłu, odpowiedziała: „Cóż…...