Recenzja
„Życie za życie”
Autor: Aneta Kisielewska
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
„Wierzyła, że jej poświęcenie będzie początkiem czegoś dobrego. Z ufnością przyjęła to, co przynosił los… Życie za życie.”
To nie jest historia, która krzyczy. Ona szepcze. Powoli, niemal niezauważalnie, oplata czytelnika emocjami, aż w pewnym momencie orientujesz się, że nie jesteś już tylko obserwatorem. Jesteś w środku.
Od pierwszych stron wchodzimy w życie trzech kobiet – Diany, Julii i Kai. Każda z nich jest na innym etapie życia, każda czegoś rozpaczliwie pragnie i niesie w sobie ciężar, którego nie widać na pierwszy rzut oka. I choć ich historie początkowo biegną osobnymi torami, bardzo szybko zaczynamy przeczuwać, że to tylko pozory. Wszystko zmierza do punktu, w którym decyzje przestaną być odwracalne.
Ich losy splatają się w sposób nieprzypadkowy i bolesny. Każda z nich niesie własny bagaż doświadczeń, lęków i pragnień, a ich historie pokazują, jak cienka potrafi być granica między tym, co słuszne, a tym, co konieczne do przetrwania.
Diana żyje w świecie sukcesu, fleszy i perfekcyjnie wykreowanego wizerunku. Ma wszystko, czego można pragnąć, przynajmniej z pozoru. W rzeczywistości jej życie to misternie zbudowana iluzja, pod którą kryją się lęk, trauma i pęknięcia, których nie da się już ignorować.
Julia walczy o coś, co dla wielu wydaje się naturalne, o macierzyństwo. Jej pragnienie jest tak silne, że zaczyna dominować nad wszystkim innym.
Kaja wnosi do historii surowość i brutalną autentyczność. Ucieka od przeszłości, od bólu, od życia, które ją przytłacza. Ale ucieczka nie zawsze oznacza wolność. Jej historia pokazuje, jak cienka jest granica między potrzebą bliskości a wchodzeniem w relacje, które niszczą od środka.
I właśnie w bohaterkach tkwi największa siła tej powieści. Nie są idealne. Nie zawsze da się je lubić. Ich decyzje bywają trudne do zaakceptowania. A jednak są boleśnie prawdziwe. Autorka nie ocenia, stawia czytelnika w samym centrum ich wyborów i zmusza do pytania: co ja zrobiłabym na ich miejscu? I nagle okazuje się, że odpowiedź wcale nie jest oczywista.
Ogromnym atutem książki jest sposób budowania napięcia. To nie historia oparta na dynamicznej akcji czy nagłych zwrotach fabularnych.
Napięcie rodzi się z emocji, niedopowiedzeń, ciszy, z decyzji podejmowanych pod presją i z tego jednego kroku, który wydaje się niewinny… a uruchamia lawinę.
Retrospekcje i wielowątkowa narracja działają jak precyzyjny mechanizm, stopniowo odsłaniając przeszłość bohaterek i pokazując, że żadna decyzja nie pojawia się w próżni. Każdy wybór ma swoje konsekwencje, czasem znacznie bardziej dramatyczne, niż można było się spodziewać. Czytelnik nie tylko śledzi wydarzenia, ale też próbuje je interpretować, czasem trafnie, a czasem zupełnie błędnie.
Atmosfera jest gęsta, duszna, momentami wręcz klaustrofobiczna. To historia, którą nie tyle się czyta, co przeżywa. Każda kolejna strona dokłada ciężaru, każda scena pogłębia niepokój.
Motyw przemocy i traumy został przedstawiony bez upiększeń, surowo, miejscami brutalnie, ale dzięki temu niezwykle autentycznie. Szczególnie mocno wybrzmiewa wątek Kai, który uświadamia, jak łatwo zatracić się w relacji, która zamiast dawać bezpieczeństwo, odbiera wszystko.
Każdy rozdział odsłania kolejny fragment układanki, jednocześnie podsycając napięcie. Retrospekcje tłumaczą przeszłość, która kształtuje teraźniejszość, ale nie usprawiedliwiają. Styl autorki jest oszczędny, ale niezwykle sugestywny, każde zdanie ma znaczenie i prowadzi nas o krok bliżej finału.
A finał… nie uderza efekciarstwem. Uderza prawdą. Taką, która zostaje w głowie na długo.
„Życie za życie” to historia, która trafia prosto w emocje. To opowieść o granicach, które sobie wyznaczamy, i tych, które przekraczamy, gdy stawką jest szczęście. O pragnieniach tak silnych, że potrafią zagłuszyć wszystko inne. I o konsekwencjach, które nie zawsze da się cofnąć.
To książka, która nie daje komfortu. Nie pozwala czytać „bezpiecznie”. Zmusza do myślenia, odczuwania i zadawania sobie niewygodnych pytań.
Jeśli lubisz historie:
– pełne napięcia
– o skomplikowanych, niejednoznacznych bohaterkach
– pokazujące złożoność ludzkich wyborów
– które zostają w głowie na długo
– ta powieść będzie strzałem w punkt.
Bo to nie jest pytanie, co jesteś w stanie zrobić dla szczęścia.
To pytanie… ile jesteś w stanie za nie zapłacić.
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2026-03-17
Mirela Marcinek
Każdy coś ukrywa Dziewiętnastoletnia Sara Maj nie wraca z imprezy do domu. Gwarna lipcowa noc, środek miasta, tłum ludzi - a mimo to nikt nic nie...
Kiedy zapada martwa cisza... Sobotni poranek. Szesnastoletnia Klara budzi się w swoim pokoju. Wokół panuje głucha cisza. Zero odgłosów porannej krzątaniny...