Trzy kobiety. Trzy związki. Jedna decyzja, która połączy ich losy na zawsze.
Diana ma wszystko: sławę, pieniądze i rzesze fanów. Za perfekcyjnym wizerunkiem kryją się jednak bolesne wspomnienia, niespełnione marzenia i strach przed przyszłością. Julia, ambitna dziennikarka, nade wszystko pragnie macierzyństwa i nie ustaje w walce o swoje szczęście. Kaja to młoda dziewczyna z prowincji, która ucieka do dużego miasta, aby rozpocząć nowe, lepsze życie. Zakochuje się w mężczyźnie, któremu jednak daleko do księcia z bajki.
Drogi trzech kobiet krzyżują się w cieniu przemocy, tajemnic i dramatycznych wyborów. Bo są takie marzenia, które mają zbyt wysoką cenę, a próba ich spełnienia może przynieść nieodwracalne konsekwencje.
Życie za życie to nowa powieść Anety Kisielewskiej, autorki świetnie przyjętych przez czytelników Widma przeszłości i Zaginionej.
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2026-03-17
Są takie książki, które nie potrzebują krzykliwych okładek, by wyrwać czytelnika z jego strefy komfortu. „Życie za życie” Anety Kisielewskiej to lektura, która zamiast uderzać obuchem, powoli zaciska pętlę na emocjach, udowadniając, że najmroczniejsze scenariusze pisze nie wyobraźnia mistrzów grozy, a sama codzienność. To proza bolesna, gęsta od trudnych wyborów i do cna prawdziwa, w której autorka po mistrzowsku operuje psychologią postaci.
Trzy kobiece perspektywy, wokół których oscyluje fabuła, początkowo wydają się pochodzić z zupełnie innych galaktyk. Diana, uwięziona w złotej klatce wizerunku „Różowej Landrynki”, za fasadą sukcesu i milionowych zasięgów ukrywa traumę z przeszłości oraz dojmujące zmęczenie rolą, którą przyszło jej grać. Z kolei Julia, kobieta spełniona zawodowo, toczy desperacką, niemal obsesyjną walkę o macierzyństwo, która kładzie się cieniem na jej codzienności. Całość dopełnia postać Kai - najbardziej krucha, niosąca na barkach ciężar brutalnej rzeczywistości i toksycznej relacji, która zamiast obiecanym ratunkiem, stała się kolejnym więzieniem. Żadna z nich nie jest krystaliczna; autorka pozwala im na błędy, na egoizm i na decyzje, które mogą irytować, ale właśnie dzięki temu nie czytamy o papierowych figurach, lecz o żywych ludziach.
Warsztat Anety Kisielewskiej zasługuje na szczególne uznanie, bo jej pióro jest dojrzałe, konkretne i pozbawione zbędnych ozdobników. Stylistyka opowieści przypomina wyrafinowane crescendo - zaczyna się od cichego, niemal obyczajowego tonu, by z każdym rozdziałem dokładać coraz groźniejszą nutę. Narracja prowadzona z kilku punktów widzenia, wzbogacona o intymne retrospekcje, działa jak precyzyjny mechanizm, który powoli odsłania przed nami tragiczne powiązania między bohaterkami. Atmosfera jest gęsta, momentami wręcz klaustrofobiczna, a autorka nie szczędzi nam brutalnej prawdy o przemocy czy cenie sławy, unikając przy tym taniego moralizatorstwa.
Największą siłą tej powieści jest jej autentyczność i sposób, w jaki stawia czytelnika przed niewygodnymi pytaniami o granice poświęcenia. Choć wprawny odbiorca thrillerów psychologicznych może dość szybko wyczuć kierunek, w którym zmierza finał, to sama droga do niego jest fascynująca. Słabszą stroną może być dla niektórych zakończenie, które dalekie jest od klasycznego „żyli długo i szczęśliwie”, jednak moim zdaniem to właśnie ta surowość i brak lukrowania rzeczywistości stanowią o wartości tej pozycji. To nie jest lekka lektura na jeden wieczór, ale historia, która zostaje pod skórą, szepcząc o tym, jak cienka jest rysa na szkle dzieląca nasze bezpieczne życie od katastrofy.
To literatura, która boli, ale jest potrzebna. Kisielewska stworzyła lustro, w którym odbijają się współczesne lęki, samotność i cena, jaką płacimy za marzenia. Za ten emocjonalny rollercoaster i odwagę w portretowaniu ludzkich ułomności wystawiam solidne cztery gwiazdki.
Recenzja
„Życie za życie”
Autor: Aneta Kisielewska
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
„Wierzyła, że jej poświęcenie będzie początkiem czegoś dobrego. Z ufnością przyjęła to, co przynosił los… Życie za życie.”
To nie jest historia, która krzyczy. Ona szepcze. Powoli, niemal niezauważalnie, oplata czytelnika emocjami, aż w pewnym momencie orientujesz się, że nie jesteś już tylko obserwatorem. Jesteś w środku.
Od pierwszych stron wchodzimy w życie trzech kobiet – Diany, Julii i Kai. Każda z nich jest na innym etapie życia, każda czegoś rozpaczliwie pragnie i niesie w sobie ciężar, którego nie widać na pierwszy rzut oka. I choć ich historie początkowo biegną osobnymi torami, bardzo szybko zaczynamy przeczuwać, że to tylko pozory. Wszystko zmierza do punktu, w którym decyzje przestaną być odwracalne.
Ich losy splatają się w sposób nieprzypadkowy i bolesny. Każda z nich niesie własny bagaż doświadczeń, lęków i pragnień, a ich historie pokazują, jak cienka potrafi być granica między tym, co słuszne, a tym, co konieczne do przetrwania.
Diana żyje w świecie sukcesu, fleszy i perfekcyjnie wykreowanego wizerunku. Ma wszystko, czego można pragnąć, przynajmniej z pozoru. W rzeczywistości jej życie to misternie zbudowana iluzja, pod którą kryją się lęk, trauma i pęknięcia, których nie da się już ignorować.
Julia walczy o coś, co dla wielu wydaje się naturalne, o macierzyństwo. Jej pragnienie jest tak silne, że zaczyna dominować nad wszystkim innym.
Kaja wnosi do historii surowość i brutalną autentyczność. Ucieka od przeszłości, od bólu, od życia, które ją przytłacza. Ale ucieczka nie zawsze oznacza wolność. Jej historia pokazuje, jak cienka jest granica między potrzebą bliskości a wchodzeniem w relacje, które niszczą od środka.
I właśnie w bohaterkach tkwi największa siła tej powieści. Nie są idealne. Nie zawsze da się je lubić. Ich decyzje bywają trudne do zaakceptowania. A jednak są boleśnie prawdziwe. Autorka nie ocenia, stawia czytelnika w samym centrum ich wyborów i zmusza do pytania: co ja zrobiłabym na ich miejscu? I nagle okazuje się, że odpowiedź wcale nie jest oczywista.
Ogromnym atutem książki jest sposób budowania napięcia. To nie historia oparta na dynamicznej akcji czy nagłych zwrotach fabularnych.
Napięcie rodzi się z emocji, niedopowiedzeń, ciszy, z decyzji podejmowanych pod presją i z tego jednego kroku, który wydaje się niewinny… a uruchamia lawinę.
Retrospekcje i wielowątkowa narracja działają jak precyzyjny mechanizm, stopniowo odsłaniając przeszłość bohaterek i pokazując, że żadna decyzja nie pojawia się w próżni. Każdy wybór ma swoje konsekwencje, czasem znacznie bardziej dramatyczne, niż można było się spodziewać. Czytelnik nie tylko śledzi wydarzenia, ale też próbuje je interpretować, czasem trafnie, a czasem zupełnie błędnie.
Atmosfera jest gęsta, duszna, momentami wręcz klaustrofobiczna. To historia, którą nie tyle się czyta, co przeżywa. Każda kolejna strona dokłada ciężaru, każda scena pogłębia niepokój.
Motyw przemocy i traumy został przedstawiony bez upiększeń, surowo, miejscami brutalnie, ale dzięki temu niezwykle autentycznie. Szczególnie mocno wybrzmiewa wątek Kai, który uświadamia, jak łatwo zatracić się w relacji, która zamiast dawać bezpieczeństwo, odbiera wszystko.
Każdy rozdział odsłania kolejny fragment układanki, jednocześnie podsycając napięcie. Retrospekcje tłumaczą przeszłość, która kształtuje teraźniejszość, ale nie usprawiedliwiają. Styl autorki jest oszczędny, ale niezwykle sugestywny, każde zdanie ma znaczenie i prowadzi nas o krok bliżej finału.
A finał… nie uderza efekciarstwem. Uderza prawdą. Taką, która zostaje w głowie na długo.
„Życie za życie” to historia, która trafia prosto w emocje. To opowieść o granicach, które sobie wyznaczamy, i tych, które przekraczamy, gdy stawką jest szczęście. O pragnieniach tak silnych, że potrafią zagłuszyć wszystko inne. I o konsekwencjach, które nie zawsze da się cofnąć.
To książka, która nie daje komfortu. Nie pozwala czytać „bezpiecznie”. Zmusza do myślenia, odczuwania i zadawania sobie niewygodnych pytań.
Jeśli lubisz historie:
– pełne napięcia
– o skomplikowanych, niejednoznacznych bohaterkach
– pokazujące złożoność ludzkich wyborów
– które zostają w głowie na długo
– ta powieść będzie strzałem w punkt.
Bo to nie jest pytanie, co jesteś w stanie zrobić dla szczęścia.
To pytanie… ile jesteś w stanie za nie zapłacić.
Nie czytałam wcześniejszych powieści Anety Kisielewskiej, lecz okładce tej książki nie mogłam się oprzeć. Zresztą sam tytuł również do siebie przyciąga, obiecuje jakiś dramatyczny wybór, zamianę czyjegoś życia za inne życie. Po przeczytaniu książki "Życie za życie" mam ogromną ochotę na poznanie wcześniejszych pozycji autorki.
W powieści poznajemy trzy kobiety, których losy zupełnym przypadkiem (czy na pewno) splotły się w niemal jedną fabułę. W dodatku dość tragiczną.
Diana jest kobietą sukcesu, która ma niemal wszystko, męża, sławę, i masę osób obserwujących jej kanały jak również fanów telewizyjnych, powinna zatem być bardzo szczęśliwa, lecz czasem ogarniają ją mroczne myśli dotyczące przeszłości. Jej wspomnienia poznajemy z jej pamiętnika, którego fragmenty przeplatają fabułę książki.
"Promieniała, lśniła, błyszczała niczym rozświetlony neon. Była w swoim żywiole. Występy na żywo przynosiły jej nie tylko ogromną popularność, ale i morze satysfakcji."
Diana zdaje sobie sprawę z tego, że zwróciła na siebie uwagę fanów nie tylko swoją ksywką i różowym kolorem, ale że to wszystko , co osiągnęła zawdzięcza własnemu samozaparciu i katorżniczej wręcz harówce i żelaznej dyscyplinie. Jednak ta ciężka praca nad sobą się opłaciła, bo doprowadziła ją na szczyt.
Dziennikarka Julia jest piękną kobietą, razem z architektem Marcinem tworzą zgodne małżeństwo. Do pełni szczęścia brakuje im tylko dziecka. Nie ustają w walce o to, żeby zostać rodzicami, chociaż właśnie to pragnienie kładzie się dużym ciemnym cieniem na ich związku.
"Nigdy nie była zbyt aktywna. Od klubów fitness wolała zaciszne miejsca, kubek parującej herbaty z cytryną i książkowych bohaterów lub notatnik w grubej oprawie, z którym nie rozstawała się od czasów liceum."
Kaja do Krakowa przyjechała tuż po maturze, uciekła z podkarpackiej wsi, bo nie chciała żyć w ciągłej patologii, w której się wychowała. Żeby zacząć żyć na własnych warunkach nie miała innego wyjścia. Trudne dzieciństwo i życie w biedzie oraz w świecie, gdzie pijaństwo i przemoc były normalną codziennością i traktowano to jak coś zwyczajnego, z czym nikt nawet nie próbował walczyć. Kaja nie wyniosła z domu dobrych wzorców, w swojej zabitej dechami wiosce nie miała żadnych możliwości.
" Po miesiącach rozważań pojęła, że jedynym sposobem na wyrwanie się z tego piekła jest ucieczka, spalenie za sobą wszystkich mostów. Wiedziała też, że jeśli odejdzie, musi zapomnieć o powrocie. Tutaj, na wsi nie będzie dla niej miejsca."
Z pomocą koleżanki udaje się dziewczynie znaleźć nie tylko pracę, ale jeszcze jakieś lokum za niewielkie pieniądze. Pewnego dnia spotyka mężczyznę, który zawrócił jej w głowie. Wydaje się jej, że wreszcie znalazła swoje szczęście...
Jak potoczy się dalej życie Diany, Julii i Kai? Co połączy te trzy kobiety? Dlaczego ich losy się splotły?
Muszę Wam powiedzieć, że nie mogłam się oderwać od tej książki, ale nie było mi szkoda zarwanej nocy, warto było.
Fabuła świetnie poprowadzona, narracja kilkuosobowa, dzięki temu poznajemy wydarzenia z perspektywy różnych postaci, więc łatwiej nam poznać ich motywacje. Autorka zgrabnie przeplata różne wątki z przeszłości z teraźniejszością, próbując nieco namieszać, a że każdy z bohaterów nie do końca mówi prawdę, każdy coś ukrywa, chwilami można wyciągnąć fałszywe wnioski.
Zakończenie przewidywalne, ale satysfakcjonujące. Historia ciekawa i szybko wciąga, czyta się lekko. Bohaterowie intrygujący i charakterni.
To opowieść o marzeniach, o miłości, o wybaczaniu i o mrocznych tajemnicach skrywanych głęboko oraz o tym, że wyjawienie prawdy jest bardzo trudne.
Lektura emocjonująca i zmuszająca do przemyśleń.
Polecam.
Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.
Przychodzę dziś z recenzją książki, która wywarła na mnie ogromne wrażenie.
Zaczęła się bardzo niewinnie, od poznania bardzo znanej influanserki Diany Dunin, która nagrywa filmy z ćwiczeniami dla kobiet, prowadzi częste live-y dla swoich widzów, pracuje w telewizji jako pogodynka a także angażuje się bardzo mocno w pomoc kobietom.
Życie Diany na pierwszy rzut oka jest usłane różami. Ma wszystko, o czym marzy kobieta, piękny dom, męża, rzesze fanów, pieniądze i uznanie. Kiedy mąż zaczyna naciskać na nią, że powinni postarać się o dziecko, w Dianie zaczyna budzić się strach i sprzeciw. Tylko ona wie, co w swoim życiu przeszła, jakie musiała decyzje podjąć, żeby być w tym miejscu.
Julia to młoda, skromna dziennikarka, której olbrzymim marzeniem jest posiadanie potomka. Wraz z mężem mieszka w Warszawie, pracuje w cenionym piśmie dla kobiet, nie ustaje w staraniu o dziecko.
Kaja po przyjeździe do Krakowa poznaje mężczyznę, który wydaje jej się ideałem. Jednak po czasie zaczyna doświadczać tego, przed czym uciekła z domu rodzinnego. Przemoc psychiczna i fizyczna są w mieszkaniu na porządku dziennym. Na dodatek dziewczyna dowiaduje się, że jest w ciąży.
Losy tych trzech kobiet nagle się ze sobą splotą co spowoduje, że ich życie zupełnie się zmieni.
Poznajemy fabułę z perspektywy różnych postaci, czasy obecne są przeplatane z przeszłością, okazuje się, że nikt do końca nie mówi prawdy, każdy coś ukrywa.
Autorka w świetny sposób prowadzi czytelnika, nie odkrywa wszystkich kart od razu na stół.
Jak dla mnie to jedna z piękniejszych i mądrzejszych książek, które ostatnio przeczytałam. Porusza bardzo istotne tematy, pokazuje, jak ważne jest wsparcie drugiej osoby, oraz ile złego może zrobić głęboko ukryta tajemnica.
Jeśli tylko macie możliwość, to przeczytajcie "Życie za życie"
Ile jesteś w stanie poświęcić, żeby spełnić swoje największe marzenie? Czy cel naprawdę uświęca środki?
,,Życie za życie" Anety Kisielewskiej to jedna z tych historii, które nie wchodzą do głowy z hukiem. Ona robi coś gorszego - wślizguje się po cichu, rozgaszcza w myślach i zostaje tam na długo, nawet kiedy już zamkniesz książkę.
Poznajemy trzy kobiety. Trzy zupełnie różne światy. Diana - błysk fleszy, perfekcyjny wizerunek, życie, które z zewnątrz wygląda jak spełnione marzenie. Julia - poukładana, ambitna, skupiona... ale gdzieś pod tym wszystkim kryje się jedno pragnienie, które zaczyna przejmować kontrolę nad wszystkim. I Kaja - najbardziej krucha, najbardziej prawdziwa, uciekająca nie tylko od miejsca, ale przede wszystkim od człowieka, który miał być jej bezpieczeństwem.
,,Życie za życie" to historia nie daje komfortu patrzenia z boku na życie bohaterek. Ona stawia Cię dokładnie na ich miejscu. Autorka umiejętnie gra na emocjach czytelnika. Sprawia, że odczuwamy decyzje bohaterek i ich skutki. Żyjemy w ich strachu i ich desperacji. I nagle zaczynamy się łapać na tym, że rozumiemy więcej, niż powinniśmy. Że gdzieś w środku pojawia się myśl: ,,A co, jeśli ja zrobił(a)bym tak samo?"
Co najważniejsze nie znajdziesz tu tanich zwrotów akcji, czy przesadzonych dramatów. Tu napięcie buduje się powoli - w ciszy, w niedopowiedzeniach, w tych momentach, kiedy czujesz, że coś się zbliża... ale jeszcze nie wiesz co. I to właśnie ten niepokój jest najgorszy - taki lepki, trudny do zignorowania.
Najmocniej uderzył mnie motyw granic. Tych moralnych, psychicznych i tych, które wydają się nie do przekroczenia... dopóki nie znajdziesz się pod ścianą. ,,Życie za życie" brutalnie pokazuje, jak cienka jest linia między pragnieniem a obsesją, miłością a egoizmem, ratunkiem a krzywdą.
Każda z tych kobiet chce czegoś dobrego. Każda walczy o swoje ,,lepsze jutro". Ale im dalej brniemy w tę historię, tym bardziej widzimy, że czasem droga do szczęścia potrafi być wybrukowana decyzjami, których nie da się cofnąć i że intencje... nie zawsze mają znaczenie.
Ogromnym plusem tej książki jest autentyczność. Relacje są surowe, momentami niewygodne, ale przez to prawdziwe. Przemoc nie jest tu ,,fabularnym dodatkiem" - ona boli, przytłacza i zostawia ślad. Szczególnie historia Kai zostanie we mnie najdłużej. Bo to właśnie ona najdobitniej pokazuje, jak łatwo można utknąć w świecie, z którego nie widać wyjścia.
A finał? Nie spodziewaj się spektakularnych fajerwerków. Tu dostajesz coś znacznie mocniejszego - prawdę. Taką, która zostaje w głowie i zmusza Cię do zadania sobie jednego, bardzo niewygodnego pytania: ile jesteś w stanie poświęcić, żeby być szczęśliwa?
Ocena: 9/10 - uważam, że nie jest to książka ,,dla relaksu" po ciężkim dniu. To książka, która trochę Cię rozbije i właśnie dlatego warto ją przeczytać.
"Życie za życie" - surowy rachunek sumienia w mistrzowskim thrillerze Anety Kisielewskiej
Często wydaje Ci się, że znasz granice własnej wytrzymałości i moralności - dopóki w Twoje ręce nie trafi książka taka jak ,,Życie za życie". Lektura najnowszego thrillera Anety Kisielewskiej stała się dla mnie brutalnym wstrząsem, zmuszając do refleksji, o których wcześniej bałam się nawet pomyśleć. W świecie, w którym codziennie przywdziewasz maskę normalności, rzadko masz odwagę zajrzeć pod jej spód. Wolimy ukrywać trudną prawdę o sobie, byle tylko nie zmierzyć się z nieupiększonym ,,ja". To właśnie tam, w mroku niespełnionych pragnień i skrywanych obaw, toczy się najtrudniejsza walka. Prawdziwa tragedia nie rozgrywa się bowiem na pokaz. Ma ona miejsce w ciszy czterech ścian, gdy koszt ocalenia miłości staje się niemożliwy do udźwignięcia. Czytając tę historię, przestałam być tylko obserwatorką. Zaczęłam z niepokojem pytać samą siebie: ile warte jest moje życie i czyją śmiercią byłabym gotowa za nie zapłacić?
Pisarka kreśli autentyczny portret trzech kobiet i rzuca Ci wyzwanie, sprawdzając, jak wiele z własnej godności jesteś w stanie oddać w zamian za prawo do nowego początku. W gęstej atmosferze współczesnego miasta splatają się ścieżki postaci uciekających przed własnymi demonami. To poruszająca opowieść o wyborach tak trudnych, że zacierają granice między etyką a upadkiem.
Poznajemy Dianę - kobietę sukcesu, która w luksusie odnalazła azyl przed traumatyczną przeszłością. Jednak pod nieskazitelną fasadą jej codzienności nieustannie pulsuje napięcie. Z zupełnie innej strony uderza w nas determinacja Julii. Ta inteligentna dziennikarka zmieniła swoją egzystencję w mroczne studium obsesji na punkcie macierzyństwa; to właśnie ta nieustępliwość sprawiła, że nieświadomie ściąga na siebie gniew innych osób. W ten skomplikowany układ wkracza Kaja - uosobienie zagubienia. Szukając bezpiecznej przystani, dotkliwie przekonuje się, że mrok to jej codzienność, a prawdziwe zagrożenie ma twarz, którą zna aż nadto dobrze. Gdy ich drogi nieuchronnie się przecinają, dochodzi do eksplozji skrywanych sekretów. Wspólny cel bohaterek paradoksalnie staje się ich największym ryzykiem.
Wraz z rozwojem wydarzeń Twój początkowy dystans nieuchronnie znika, ustępując miejsca narastającemu niepokojowi, który z każdym rozdziałem zmienia się w obezwładniające współodczuwanie z bohaterkami. Wstrząsające jest to, jak jedna drastyczna decyzja potrafi bezpowrotnie splatać ze sobą obce życiorysy. Książka ukazuje, że to, co miało nieść ratunek, staje się pętlą zaciskającą się na szyi każdej z nich.
W tym świecie spokój jest kruchą iluzją, zależną od ruchu wykonanego przez kogoś, kogo nawet nie znasz. To starcie charakterów stało się dla twórczyni pretekstem do poruszenia tematu przemocy wobec kobiet oraz toksycznych relacji. Rzeczywistość w jej ujęciu to często klaustrofobiczna pułapka, z której ucieczka wymaga heroicznej odwagi. Tekst wysyła jasny sygnał: nie jesteś osamotniona w swoim cierpieniu. Przerażenie ma wiele twarzy, ale ten sam dławiący smak - niezależnie od statusu społecznego czy miejsca, w którym się znajdujesz.
Warto tutaj podkreślić gorzką lekcję wynikającą z tej opowieści: choć wspieranie drugiego człowieka jest szlachetną cechą, należy w nim zachować czujność. Musisz mieć świadomość, że za każdą historią osoby, której podajesz rękę, może kryć się niebezpieczeństwo. Czasem cena za ten gest jest najwyższa - to zagrożenie, które odciska piętno na Tobie i niesie nieodwracalne skutki.
Przekaz wzmacnia wielogłosowa narracja oraz umiejętne zastosowanie retrospekcji, które pozwalają zajrzeć w przeszłość bohaterek i zrozumieć drogę, która doprowadziła je do obecnego miejsca. Autorka unika oceniania; zamiast podawać gotowe wyroki, zmusza Cię, byś to Ty zmierzyła się z ich dylematami. Podczas lektury towarzyszyło mi lepkie uczucie osaczenia. To nie jest thriller, który odkłada się na półkę z ulgą. Styl jest oszczędny i precyzyjny, co tylko potęguje duszny klimat. Dynamikę tej opowieści wyznacza przede wszystkim Twój przyspieszony puls, prowadząc Cię nieuchronnie do finału, który nie szuka taniego zaskoczenia, lecz uderza nagą prawdą.
Rekomenduję ten tytuł każdemu, kto szuka w literaturze bezkompromisowej szczerości. ,,Życie za życie" to krzyk zamieniony w walkę o godność i surowy zapis bitwy o samą siebie. Choć lektura wywołuje dyskomfort, ostatecznie daje mi nową energię i przekonanie, że na odzyskanie własnego głosu nigdy nie jest za późno. Zostaję z dręczącym pytaniem o granicę między instynktem przetrwania a utratą człowieczeństwa, ale i z nadzieją, że w tej walce - mimo mroku - nie muszę być sama.
To nie jest książka, którą po prostu przeczytasz i odłożysz na półkę. Ona zostaje pod powiekami jeszcze długo po zgaszeniu światła, zmuszając do rachunku sumienia, którego wcale nie miało się ochoty robić. Jeśli szukasz lektury, która Cię przeczołga emocjonalnie, a na koniec zostawi z pytaniem, na które boisz się odpowiedzieć - ,,Życie za życie" jest właśnie taką pozycją. Bezlitosną, ale boleśnie potrzebną.
Każdy coś ukrywa Dziewiętnastoletnia Sara Maj nie wraca z imprezy do domu. Gwarna lipcowa noc, środek miasta, tłum ludzi - a mimo to nikt nic nie...
Kiedy zapada martwa cisza... Sobotni poranek. Szesnastoletnia Klara budzi się w swoim pokoju. Wokół panuje głucha cisza. Zero odgłosów porannej krzątaniny...
Przeczytane:2026-04-16, Ocena: 5, Przeczytałem,
“Wierzyła, że jej poświęcenie będzie początkiem czegoś dobrego. Z ufnością przyjęła to, co przynosi los”.
Opowieść o kobietach, które na pierwszy rzut oka dzieli wszystko. Diana żyje życiem, o jakim marzy wielu. Jest rozpoznawalna, podziwiana, otoczona blaskiem sukcesu. Ma pieniądze, popularność i wiernych fanów. Wszystko co ma zawdzięcza sobie. Jednak za tym perfekcyjnym obrazem kryje się bolesna przeszłość, niespełnione pragnienia i cichy lęk przed tym, co jeszcze może nadejść. Julia z kolei prowadzi spokojne, poukładane życie u boku męża. Ich relacja wydaje się stabilna i pełna bliskości, ale jest w niej pewien niedosyt. Pragnienie macierzyństwa staje się dla niej czymś więcej niż marzeniem, staje się walką, która odciska swoje piętno nie tylko na niej samej, ale i na całym ich związku. Kaja uciekając z rodzinnego domu, zostawia za sobą świat przemocy, biedy i braku nadziei. W wielkim mieście próbuje zbudować siebie od nowa, choć nie ma wzorców, na których mogłaby się oprzeć. Kiedy na jej drodze pojawia się mężczyzna, zaczyna wierzyć, że los w końcu się do niej uśmiechnął…
Początek jest niemal niepozorny, spokojny, ale z każdą kolejną stroną napięcie rośnie. Fabuła zajmująco poprowadzona, dopracowana w każdym szczególe, autorka umiejętnie przeplata przeszłość z teraźniejszością, budując niepokój, wprowadzając czytelnika w błąd. Styl jest oszczędny, ale trafny z emocjonalną precyzją, która sprawia, że tę książkę się czuje. Wielowątkowa narracja prowadzona z różnych perspektyw pozwala lepiej zrozumieć bohaterów, ich decyzje, lęki i motywacje. Atutem powieści są bohaterowie, skomplikowane, autentyczne, nietuzinkowo wykreowane osobowości, zajmujący psychologiczny rys ich osobowości.
Poruszający, momentami trudny, ale bardzo prawdziwy thriller. Losy tych trzech kobiet splatają się w cieniu tajemnic, trudnych wyborów i emocji, które nie zawsze da się okiełznać. Na pierwszy rzut oka nie mają ze sobą wiele wspólnego. Żyją inaczej, mierzą się z innymi problemami, patrzą na świat z różnych perspektyw. A jednak coś je łączy, ciężar doświadczeń, decyzji i emocji, które noszą w sobie. Ich historie są bardzo prawdziwe, momentami aż niewygodne. Historia o marzeniach, o miłości wystawionej na próbę, o wybaczaniu sobie i innym, o prawdach, które często wolimy ukryć nawet przed samymi sobą, o przesuwaniu granic. Macierzyństwo, samotność, przemoc, uzależnienia czy presja społeczna pojawiają się tu naturalnie, jako część życia.
Powieść zostaje w głowie jeszcze na długo po jej odłożeniu. Trochę niewygodna. Bardzo polecam! Tatiasza i jej książki :)