Recenzja książki: Abrakadabra. Mamy problem!

Recenzuje: Danuta Awolusi

Znaleźć magiczną lampę z dżinem i móc prosić ją, o co się tylko zapragnie… Czy to spełnienie marzeń, czy jednak sytuacja, która może okazać się niebezpieczna? Cóż, wiele zależy od tego, jakie są nasze pragnienia. Kamil, bohater powieści Abrakadabra... Mamy problem! Katarzyny Majgier będzie się musiał zmierzyć z niejednym wyzwaniem, gdy znajdzie na śmietniku taką właśnie czarodziejską lampę.

recenzja Abrakadabra. Mamy problem!

Kamil ma wynieść śmieci. A za wykonanie tego polecenia (które wydała mama), spotyka go nagroda – na śmietniku znajduje lampę Aladyna, w której mieszka Dżin. Bohater dostaje nagle możliwość spełniania swoich życzeń. Co wymyśla?

(...) zamiast poprosić o parę milionów złotych, własną wyspę z luksusową willą albo o to, żebym został lepszym piłkarzem niż Ronaldo i Messi razem wzięci, poprosiłem o pierwsze, co przyszło mi do głowy.

– Chciałbym, żeby znikła moja dzisiejsza jedynka z matmy – wypowiedziałem życzenie.

– Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem, panie. – Chłopak-dżin znowu się ukłonił z poważną miną. Powiedział jeszcze coś w obcym języku, co brzmiało podobnie do „abrakadabra”, po czym znikł.

Sprawa szybko przestaje być tajemnicą, a magiczna lampa trafia także do innych osób. Każdy myśli, że jego życzenia są ważne i wyjątkowe, ale, niestety, prowadzą one do przykrych wydarzeń. Katarzyna Majgier w niezwykle ciekawy sposób opowiada o naszych brakach i pragnieniach, o tym, jak szybko zaczynamy chcieć coraz więcej i więcej. I, na dodatek, wciąż nam się wydaje, że pieniądze i uroda mogą wszystko zmienić. A przecież za spełniane marzenia powinniśmy brać odpowiedzialność. I najczęściej do zaspokajania potrzeb wcale nie potrzeba magicznej lampy.

Lampa prowokuje problemy, które są doświadczeniem wielu młodych osób: presja wyglądu, potrzeba uznania, chęć bycia kimś innym, marzenie o pieniądzach i popularności. Chyba najlepiej z lampą i życzeniami radzi sobie Daria, sąsiadka Kamila. Daria myśli o innych, choć i jej życzenia nie zawsze mogą być spełnione. Jej misją staje się więc między innymi naprawianie błędów tych osób, które nie wiedziały, jak dobrze wykorzystać swoje życzenie.

Abrakadabra… Mamy problem! to książka dla młodszych czytelników, ale prawdy w niej przekazane dotyczą nas wszystkich. To dobry punkt wyjścia do rozmowy o odpowiedzialności, o tym, czym są pragnienia, O tym, dlaczego nie wszystko, co możliwe, jest dobre. Nie brakuje w powieści humoru, a narracja pierwszoosobowa pozwala nam jeszcze bardziej wczuć się w rolę młodych bohaterów. Lektura może przynieść też nostalgiczne wspomnienie o popularnej produkcji Disneya, która swego czasu karmiła widzów magią, baśniowością i bardzo popularnymi motywami z całkowicie obcej dla nas kultury. Aladyn i jego latający dywan oraz przyjaciel Dżin przyciągali wiele osób do ekranu jak magnes.

Jestem pewna, że po lekturze pojawi się ciekawe pytanie: czy naprawdę chcielibyśmy, żeby nasze życzenia się spełniały?

Bo może to, że nie mamy takiej możliwości, wcale nie jest ograniczeniem, ale jednak ochroną… przed nami samymi?

Tagi: Literatura sensacyjna i przygodowa dla dzieci i młodzieży Opowieści obyczajowe i rodzinne dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 9 lat

Kup książkę Abrakadabra. Mamy problem!

Zobacz opinie o książce Abrakadabra. Mamy problem!
Książka
Abrakadabra. Mamy problem!
Katarzyna Majgier
Duch z Niewiadomic
Katarzyna Majgier0
Okładka ksiązki - Duch z Niewiadomic

Dwunastoletnia Magda nie pasuje do reszty swojej rodziny. Nie lubi — jak matka— malowania paznokci oraz zapachu lakieru do włosów. Nie...

Miłość ci wszystko wyPaczy
Katarzyna Majgier0
Okładka ksiązki - Miłość ci wszystko wyPaczy

Powszechnie wiadomo, że pierwsza miłość dopadnie każdego. Nawet tak długo opierające się istoty, jak Ania Szuch. Niedawno nie pojmowała, po co tracić czas...