🍂🍂🍂 Recenzja 🍂🍂🍂
Karol Kram – „Agni”
Wydawnictwo: Alternatywne
@wydawnictwoalternatywne
🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂
Po książkę „Agni” sięgnęłam z ciekawości, ponieważ rzadko trafiam na historie osadzone w tak odległych czasach. Okazało się jednak, że była to naprawdę interesująca i dość nietypowa przygoda czytelnicza.
Autor przenosi nas do świata sprzed tysięcy lat, kiedy życie człowieka wyglądało zupełnie inaczej niż dziś, a każdy dzień był walką o przetrwanie. Poznajemy Agniego przedstawiciela gatunku Homo erectus, który musi zmierzyć się z wieloma niebezpieczeństwami: dzikimi zwierzętami, głodem czy surową naturą. Mimo trudnych warunków bohater budzi sympatię, bo w jego zachowaniu widać ciekawość świata, odwagę oraz chęć poznawania nowych rzeczy.
🔸 Co znajdziemy w książce:
🔥 historię Agniego – bohatera próbującego przetrwać w prehistorycznym świecie
🔥 opis życia ludzi w czasach, gdy najważniejsze było zdobycie pożywienia i bezpieczeństwa
🔥 spotkania z dziką przyrodą i walkę z niebezpieczeństwami natury
🔥 motyw wędrówki i poszukiwania nowej grupy oraz swojego miejsca
🔥 odkrywanie ognia i stopniowe uczenie się jego kontroli
🔥 rozwój bohatera poprzez doświadczenia, straty i nowe umiejętności
🔥 początki więzi między ludźmi i współpracy w grupie
🔥 refleksję nad początkami ludzkości i procesem przystosowywania się do świata
Najbardziej zainteresował mnie motyw ognia. Na początku jest on dla Agniego czymś groźnym i budzącym strach, jednak z czasem bohater zaczyna rozumieć, że może on również dawać ciepło, ochronę i poczucie bezpieczeństwa. Ogień staje się więc nie tylko elementem przetrwania, ale także symbolem rozwoju i pierwszego kroku ku zmianie.
Książka napisana jest prostym i przystępnym językiem, co bardzo dobrze pasuje do klimatu tej historii. Dzięki temu czyta się ją szybko, a jednocześnie można na chwilę zatrzymać się i pomyśleć o tym, jak mogły wyglądać początki ludzkiej cywilizacji.
Styl pisania Karol Kram jest oszczędny, ale jednocześnie bardzo obrazowy. Autor potrafi w prosty sposób pokazać napięcie, niebezpieczeństwo oraz codzienną walkę o przetrwanie w świecie rządzonym przez naturę.
Emocje w książce są raczej subtelne i wynikają głównie z wydarzeń, których doświadczają bohaterowie, strachu, straty, ciekawości czy potrzeby przynależności do grupy. To sprawia, że historia momentami skłania do refleksji nad tym, jak wyglądały początki człowieka.
Bohaterowie, a zwłaszcza Agni, kierują się głównie instynktem, ale z czasem zaczynają odkrywać nowe możliwości i uczyć się świata. Mimo pierwotnych warunków w ich zachowaniu można dostrzec pierwsze oznaki tego, co dziś uznajemy za bardzo ludzkie, odwagę, ciekawość i potrzebę bliskości z innymi.
„Agni” to krótka, ale ciekawa opowieść o przetrwaniu, odkrywaniu nowych możliwości i o tym, że nawet w najdawniejszych czasach w człowieku była iskra, która popychała go do rozwoju. Jeśli lubicie historie o początkach ludzkości i relacji człowieka z naturą, warto po tę książkę sięgnąć.