Okładka książki - Agni

Agni

Jak wyglądało życie ludzi, zanim pojawił się człowiek współczesny? Jak bardzo ludzcy byli jego przodkowie? Ta niecodzienna powieść zabierze was w świat ludzi z gatunku Homo erectus, gdzie poznacie zmagania ich przedstawicieli z trudami życia w prehistorycznych czasach przez pryzmat losów Agniego.

Codzienność Agniego jest pełna wyzwań – od starcia z lwami po walkę z ogniem. Podczas swojej wędrówki bohater uczy się go kontrolować, zauważając, że ogień może być zarówno jego sprzymierzeńcem, jak i przeciwnikiem. Ogień, który początkowo był dla niego tylko symbolem strachu i zniszczenia, z czasem staje się symbolem ciepła, ochrony i siły.

„Agni” Karola Krama to epicka opowieść o mężczyźnie, który ujarzmił ogień. To głęboko ludzka historia o przetrwaniu, adaptacji i ewolucji. To wreszcie opowieść o miłości, sile ludzkiego zjednoczenia oraz nieustającym pędzie do wiedzy.

Informacje dodatkowe o Agni:

Wydawnictwo: Alternatywne
Data wydania: 2025-11-05

Kup książkę Agni

Opinie o książce - Agni

Avatar użytkownika - magdalenagrzejszczyk
magdalenagrzejszczyk
Przeczytane:2026-03-12, Ocena: 4, Przeczytałem,
🍂🍂🍂 Recenzja 🍂🍂🍂 Karol Kram – „Agni” Wydawnictwo: Alternatywne @wydawnictwoalternatywne 🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂   Po książkę „Agni” sięgnęłam z ciekawości, ponieważ rzadko trafiam na historie osadzone w tak odległych czasach. Okazało się jednak, że była to naprawdę interesująca i dość nietypowa przygoda czytelnicza.   Autor przenosi nas do świata sprzed tysięcy lat, kiedy życie człowieka wyglądało zupełnie inaczej niż dziś, a każdy dzień był walką o przetrwanie. Poznajemy Agniego przedstawiciela gatunku Homo erectus, który musi zmierzyć się z wieloma niebezpieczeństwami: dzikimi zwierzętami, głodem czy surową naturą. Mimo trudnych warunków bohater budzi sympatię, bo w jego zachowaniu widać ciekawość świata, odwagę oraz chęć poznawania nowych rzeczy.   🔸 Co znajdziemy w książce: 🔥 historię Agniego – bohatera próbującego przetrwać w prehistorycznym świecie 🔥 opis życia ludzi w czasach, gdy najważniejsze było zdobycie pożywienia i bezpieczeństwa 🔥 spotkania z dziką przyrodą i walkę z niebezpieczeństwami natury 🔥 motyw wędrówki i poszukiwania nowej grupy oraz swojego miejsca 🔥 odkrywanie ognia i stopniowe uczenie się jego kontroli 🔥 rozwój bohatera poprzez doświadczenia, straty i nowe umiejętności 🔥
Avatar użytkownika - przyrodaz
przyrodaz
Przeczytane:2025-12-15, Ocena: 6, Przeczytałam,

Czasami naprawdę zaskakują mnie te cieniutkie książki, które tak potrafią wstrząsnąć emocjami, aż podziw nas bierze, że nie jest odpowiednio głośno o niej, tak jak na to zasługuje. Czytając ją miałam wrażenie, że nie tylko słucham, ale i oglądam przedstawione wydarzenia o których bardzo malutko mówiło się na świecie. Autor stworzył opowieść, którą powinien przeczytać każdy człowiek na Ziemi. Bo czyż nie ciekawi was jak żyli ludzie jeszcze zanim pojawił się człowiek współczesny? W jaki sposób wyglądał ich dzień, jak zdobywali pożywienie i czym ono było? To historia opowiedziana przez narratora, dlatego odnosiłam wrażenie, jakbym brała udział w słuchowisku radiowym. Ten, kto po nią sięgnie pomyśli podobnie. Po przedstawieniu rodziny Agni i ukazaniu ich zajęć dnia codziennego przeszliśmy do wydarzeń, gdzie po błysku na niebie pojawiły się pierwsze języki ognia. Musicie wiedzieć, że ludzi na ziemi było wtedy mało i każdy zajmował miejsce odpowiedniej wielkości do osady, którą tworzyli. W monecie, kiedy ujrzeli piękne barwy jasnych kolorów nie wiedzieli co się dzieje. Odruch sam nakazał uciekać łącznie ze zwierzyną, która nie kierowała się w konkretnym kierunku, tylko przeciwnym do zagrożenia. Za plecami czuli coraz większe gorąco i strach, kiedy ich bliscy nie pokazywali się za nimi. Strach był o tyle wielki, a dzieci na tyle dużo, że ratowano je w pierwszej kolejności. Już po wszystkim, kiedy kroczyli śladem zniszczeń odnajdywali upalone jaszczurki i inne zwierzęta. Młode dzieci wyrywały je sobie z rąk doznając odmiennego niż wcześniej smaku na języku. Ujrzeli więc, że oprócz zniszczeń gorąca kula potrafiła zapewnić im innego rodzaju pożywienie. Dosyć przejmującą chwilą było ujrzenie członka z rodziny w zwęglonym wyglądzie. To scena krótka ale bardzo mocna i pokazująca z jakimi porównaniami ich myśli krążyły po głowie. Ale co dalej? Jak dalej potoczą się losy Agni i jego rodziny? W jaki sposób jeszcze dojdzie do nich, że żywioły potrafią być sprzymierzeńcem i wrogiem jednocześnie? Czy można stać się bogiem ognia?
To niesamowita i mega hipnotyzująca opowieść o prymitywnych stworzeniach, pierwszych kalkulacjach myślowych, nauki o stracie i zyskach oraz pielęgnacji naturą. W trakcie i po niej byłam bardzo wzruszona. Zobaczycie co tak naprawdę liczyło się dla ludzi. Dosłownie brak mi słów. Szacun za tą opowieść, ogromnie ją polecam!!!

Nie pamiętam, kiedy ostatni raz czytanie książki sprawiło mi tyle refleksji nad samym człowiekiem i jego miejscem w świecie. ,,Agni" Karola Krama to lektura, która nie tylko przenosi nas do czasów prehistorycznych, ale przede wszystkim zmusza do zatrzymania się i zastanowienia nad tym, czym jest życie, przetrwanie i ewolucja ludzkiej świadomości. Już od pierwszych stron poczułam, że to nie będzie zwykła opowieść o przodkach człowieka -- to historia, w której każdy gest, każdy strach i każda decyzja mają ogromne znaczenie, a życie jednostki splata się z losem całej społeczności.

Głównym bohaterem jest Agni, mężczyzna z plemienia Homo erectus, którego losy obserwujemy w surowym świecie prehistorii. To postać, która z jednej strony wydaje się prymitywna, a z drugiej pokazuje uniwersalną ludzką wrażliwość i inteligencję. Jego codzienne zmagania -- zdobywanie pożywienia, ochrona przed drapieżnikami, szukanie bezpiecznego schronienia -- są pełne napięcia i niebezpieczeństwa, ale także momentów zadumy, które pozwalają zrozumieć, jak wiele w naszym przetrwaniu zależy od spostrzegawczości, odwagi i intuicji. Czytając, wielokrotnie zatrzymywałam się, myśląc o tym, ile w naszym współczesnym życiu zawdzięczamy tym pierwotnym instynktom i doświadczeniom.

Najbardziej poruszyło mnie w książce to, jak autor przedstawia symbolikę ognia. Na początku Agni traktuje go z lękiem i nieufnością, a z czasem ogień staje się dla niego nie tylko narzędziem przetrwania, ale również symbolem wiedzy, bezpieczeństwa i kontroli nad chaosem natury. To fascynujące, jak coś tak prozaicznego jak ogień może w literaturze funkcjonować jako metafora ewolucji człowieczeństwa -- momentu, w którym jednostka zaczyna rozumieć świat i swoje miejsce w nim. Ta perspektywa zmusiła mnie do refleksji nad własnym ,,ujarzmianiem" codziennych wyzwań i tego, jak każda decyzja kształtuje nasze życie.

Równie ważny w książce jest motyw społeczności i współpracy. Agni nie funkcjonuje w izolacji -- jego losy splatają się z innymi członkami plemienia. Obserwowanie, jak rodzą się relacje, jak uczymy się współdziałać mimo zagrożeń, pokazuje uniwersalną prawdę o człowieku: żadna jednostka nie przetrwa sama. Te fragmenty wywołały u mnie silne poczucie wdzięczności za więzi w moim własnym życiu i uświadomiły, że codzienna troska o innych jest tak samo istotna jak troska o siebie.

Karol Kram nie ogranicza się do opisu fizycznych zmagań bohatera. Poprzez narrację wprowadza nas w jego emocje, lęki i odkrycia, tworząc z Agniego postać niezwykle ludzką, mimo że jego świat wydaje się odległy i prymitywny. Czytając, wielokrotnie myślałam o tym, jak niewiele różni nas od naszych przodków -- te same emocje, te same instynkty, ta sama potrzeba bezpieczeństwa i bliskości są obecne od zarania dziejów.

Po przeczytaniu ,,Agni" długo zastanawiałam się nad tym, co naprawdę oznacza przetrwanie i jak w każdej epoce życie wymaga odwagi, wytrwałości i wrażliwości. To książka, która pokazuje nie tylko historię człowieka, ale też uniwersalne prawdy o ludzkiej naturze, emocjach i relacjach. Dla mnie była to lektura inspirująca, skłaniająca do refleksji nad własnym życiem, codziennymi wyborami i znaczeniem tego, co często wydaje się oczywiste, a w rzeczywistości jest darem i wyzwaniem jednocześnie.