Recenzja książki: Air fryer. Przepisy na dania jednokoszykowe

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Ponieważ smażenie gorącym powietrzem jest zdrowe, cieszy niezmiennie rosnąca popularność air fryera – urządzenia odgrywającego w zdrowym odżywianiu główną rolę. Treść książki Air fryer podaje Przepisy na dania jednokoszykowe, spełniając w ten sposób oczekiwania szerokiego grona odbiorców, tym bardziej, że współczesnemu człowiekowi – ze względu na brak czasu – zależy na szybkim przygotowywaniu posiłków.

Pogrupowane w pięciu głównych działach propozycje poprzedzają informacje wprowadzające, dzięki którym czytelnik otrzyma porady dotyczące rozmiarów air fryera, jego czyszczenia i przydatnych akcesoriów, nauczy się przeliczać proporcje składników podawanych w przepisach, a także skorzysta z tabeli temperatur odnoszących się do kurczaka, wieprzowiny, wołowiny, ryb oraz ziemniaków. Część praktyczna to konkretne propozycje na drób, mięso, ryby i owoce morza, dania wegetariańskie oraz desery. Przy każdym z przepisów zajmujących dwie sąsiadujące ze sobą strony podano: czas przygotowania, czas gotowania, liczbę porcji (przeważnie 4), potrzebne składniki oraz wypunktowany sposób przygotowania. Niektóre przepisy wzbogacono o Przydatne wskazówki oraz dodatek Do podania – osobny, szybki i łatwy w przyrządzeniu dodatek do potrawy głównej. Wytłuszczoną czcionką zapisano osobiste doświadczenia Clare Andrews, którymi autorka chętnie się z czytelnikiem dzieli. Całostronicowa fotografia pięknie wystylizowanej potrawy uzupełnia każdy przepis, zachęcając równocześnie do jej przygotowania i spożycia, co – w przypadku książki kulinarnej – stanowi niezaprzeczalnie jej podstawę.

Smakowita publikacja Wydawnictwa Znak, podobnie jak poprzedni poradnik Clare Andrews (Air fryer. Przepisy na prawie wszystko), spotka się z zainteresowaniem nie tylko miłośników gotowania: napisana w sposób łatwy, prosty, ciekawy oraz przystępny, ucieszy posiadających w tej dziedzinie mało rozbudowane umiejętności oraz jeszcze mniejszy zasób czasu. Ponieważ tytułowe dania jednokoszykowe to zarówno dania jednogarnkowe, jednoblachowe, jak i zaskakujące nowości, warto pokusić się o poznanie niecodziennych smaków: shoarma, kofty, orzotto, mac’n’cheese, ketgeree, hasselback, paneer, cobbler, s’mores czy lava cakes to obok kurczaka po jamajsku, noodle po koreańsku, kuskusa po marokańsku, indyjskiej qimy oraz angielskich batoników – wszystko to (i wiele jeszcze więcej) bez wątpienia wzbudzi zachwyt posiadaczy nawet najbardziej wybrednego podniebienia. Pomocą służy ułatwiający nawigację po przepisach alfabetyczny indeks oraz zamieszczone na końcu książki Informacje o wartościach odżywczych. Twarda okładka, sztywniejsze od przeciętnych kartki (mnóstwo kolorowych) i przejrzystość treści to dodatkowe atuty lektury.

Ponieważ air fryer stanowi alternatywę dla tradycyjnego piekarnika (energooszczędny, szybki, bezpieczny, potrawy zdrowe), kulinarny poradnik Przepisy na dania jednokoszykowe spodoba się czytelnikom. A zatem… smacznego!

Tagi: Gotowanie kulinaria itd.

Kup książkę Air fryer. Przepisy na dania jednokoszykowe

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Zobacz opinie o książce Air fryer. Przepisy na dania jednokoszykowe
Inne książki autora
Air fryer. Przepisy na prawie wszystko
Clare Andrews0
Okładka ksiązki - Air fryer. Przepisy na prawie wszystko

AIR FRYER - URZĄDZENIE DO ZADAŃ SPECJALNYCH! Szybszy i tańszy w działaniu od piekarnika. Przyrządzisz w nim prawie wszystko. Poznaj tajniki pieczenia...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy