Recenzja książki: Biuro detektywistyczne Dziurka od klucza. Nie ma nadziei dla złodziei

Recenzuje: Danuta Awolusi

Cudowna zabawa, przepiękne ilustracje (ukłony dla Joanny Kłos), świetne historie! Nie ma nadziei dla złodziei to książka, którą można czytać wspólnie z dzieckiem, albo pozwolić mu zagłębić się w ten świat samodzielnie. Warto, bo każdy rozdział stanowi osobną sprawę z nietypowym rozwiązaniem.

recenzja Biuro detektywistyczne Dziurka od klucza. Nie ma nadziei dla złodziei

A wszystko zaczyna się tak:

Dwaj detektywi – Mikołaj i Julek, założyciele Biura detektywistycznego Dziurka od klucza, uginając się pod ciężarem plecaków, szli do szkoły. „Szli” to za dużo powiedziane. Mikołaj włóczył się niczym ranny żołnierz, a Julek sunął dwa kroki za nim.

Kiedy wydaje się, że chłopcy zaraz umrą z nudy, okazuje się, że ktoś zniszczył skrzypce Zuzy. Kto mógł dopuścić się takiego czynu? Młodzi detektywi zaczynają  śledztwo. A później kolejne! Bo książka nie ogranicza się do jednego wydarzenia, ale pokazuje ogromny spryt i umiejętność łączenia faktów obu chłopców. Każdy rozdział jest więc przygodą, nową zagadką i okazją, by jeszcze lepiej poznać bohaterów.

Autorka z ogromną lekkością pokazuje świat pełen tajemnic. Wraz z Mikołajem i Julkiem musimy mocno wysilić szare komórki, zastanowić się, a jednocześnie świetnie się bawić. Na podstawie tych historii można by było zapewne stworzyć grę planszową – a co jest lepszego od fabuł planszówek?!

Polubiłam chłopaków i ich bliskich. Renata Piątkowska pisze z humorem, ma nieszablonowe pomysły i daje do myślenia. Tym razem tematem przewodnim jest kradzież (choć nie tylko). Jak wskazuje sam tytuł, złodziejom nie można pobłażać i należy im wymierzyć sprawiedliwość. A kiedy na straży porządku stoją młodzi detektywi, możemy być pewni, że każda sprawa zostanie wyjaśniona.

Choć nie jestem najmłodszą czytelniczką, pochłonęłam tę książkę szybko i „przetestowałam" ją na mojej siostrzenicy (lat 8), która także stwierdziła, że ta lektura jest super. Uczy logicznego i nieszablonowego myślenia, nie jest w żadnym stopniu przewidywalna. Dużo w niej emocji samych bohaterów, którzy są ciekawscy, radośni, ale też potrafią się złościć i frustrować. To są po prostu zwyczajni chłopcy, z którymi każdy może się utożsamić.

Dodam, że Biuro Detektywistyczne Dziurka od klucza to seria. Myślę, że wszystkie części dobrze będzie skompletować i dać komuś w prezencie. Polecam!

Tagi: Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Literatura sensacyjna i przygodowa dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 6 lat

Kup książkę Biuro detektywistyczne Dziurka od klucza. Nie ma nadziei dla złodziei

Zobacz opinie o książce Biuro detektywistyczne Dziurka od klucza. Nie ma nadziei dla złodziei
Nigdy tego nie zapomnę
Renata Piątkowska0
Okładka ksiązki - Nigdy tego nie zapomnę

NIGDY TEGO NIE ZAPOMNĘW życiu każdego człowieka są momenty, które zapadają w pamięć. Dla dziesięcioletniego Marcina, bohatera książki Renaty Piątkowskiej Nigdy...

Po prostu tata
Renata Piątkowska0
Okładka ksiązki - Po prostu tata

Tata jest dla świata tylko tatą, ale dla swojego dziecka jest całym światem. Ojcowie nie kochają wcale mniej niż mamy, oni są jak mama, tyle że wąsata...