Harry'ego poznajemy na lotnisku w Sydney. Nic nie zapowiada k³opotów, jakie spadn± na niego w najbli¿szym czasie. Harry wraz ze swym przyjacielem Aborygenem, Andrew, stara siê rozwi±zaæ tajemnicê morderstwa Norwe¿ki, Inger Holter. Zosta³a ona zgwa³cona i zamordowana w jednym z miejscowych parków. Nie znaleziono ¿adnych ¶ladów zabójcy, nawet kawa³ka w³osa. Norweg bada przesz³o¶æ zamordowanej i odkrywa ¶lad, który ³±czy tê sprawê z innymi morderstwami sprzed kilku lat. Trop prowadzi do trupy cyrkowej Ottona Rechtangela. Gdy jednak nasi bohaterowie s± ju¿ ca³kiem bliscy prawdy, Otto zostaje zamordowany podczas przedstawienia. Wydawa³oby siê, ¿e ju¿ nic nie da siê zrobiæ i trzeba bêdzie wróciæ z pustymi rêkami do Oslo. Tymczasem Harry znajduje ¶lad, który prowadzi go wprost do... Dok±d? Warto siê o tym przekonaæ podczas lektury powie¶ci.
Ludzka natura jest jak wielki nieprzenikniony las, którego dog³êbne poznanie nikomu nie jest dane. Nawet matka nie zna najg³êbszych tajemnic w³asnego dziecka.
Powie¶æ Jo Nesbo napisana jest prostym, choæ niebanalnym jêzykiem. Czyta siê j± szybko, ale lektura wymaga po¶wiêcenia jej nale¿ytej uwagi. Mi³o¶nicy powie¶ci kryminalnych, w szczególno¶ci popularnego ostatnio krymina³u skandynawskiego, bêd± z pewno¶ci± zachwyceni.
Kolorytu i uroku powie¶ci dodaje w³±czenie w fabu³ê australijskich legend i podañ. Mocno urozmaica to lekturê. Powie¶æ podzielona zosta³a na trzy czê¶ci. Ka¿da z nich zwi±zana jest z jakim¶ wierzeniem aborygeñskim.
Wartka i szybka akcja to kolejny atut ksi±¿ki. Akcja z rozdzia³u na rozdzia³ biegnie coraz szybciej, a wskazówek, pozwalaj±cych na rozwi±zanie tajemnicy brak. Zabójca staje siê coraz bardziej niebezpieczny, a ¶ledczy nie maj± ¿adnych tropów. Dopiero na koñcu ksi±¿ki dowiadujemy siê, kto jest przestêpc±, choæ g³ówny bohater poznaje jego to¿samo¶æ znacznie wcze¶niej. Zaskoczenie - tak wa¿ne w przypadku powie¶ci kryminalnych - jest tutaj gwarantowane.
Cz³owiek nietoperz to bardzo interesuj±ca i wci±gaj±ca powie¶æ. To ¶wietna propozycja dla mi³o¶ników skandynawskich krymina³ów. Jednak ksi±¿ka mo¿e te¿ staæ siê pocz±tkiem niezwyk³ej przygody z tym gatunkiem dla osób, które dot±d w powie¶ciach kryminalnych nie gustowa³y.
Komisarz Harry Hole po kolejnej wpadce alkoholowej otrzymuje wypowiedzenie, ale z uwagi na okres urlopowy zostaje jeszcze w³±czony do ¶ledztwa, które...