Recenzja książki: Kochana córeczko

Recenzuje: Danuta Awolusi

Anna Siedlecka w powieści Kochana córeczko podejmuje tematykę trudnych relacji rodzinnych, samotności i poszukiwania własnego miejsca w świecie. To historia kobiecej siły, determinacji oraz przypadkowych (a może wcale nie?) spotkań, które zmieniają życie. I stawia ważne pytanie: czy raz dokonane wybory już zawsze będą nas obciążać?

recenzja Kochana córeczko

Główna bohaterka, Lena, stoi u progu nowego życia. Zdobycie dyplomu opiekuna medycznego miało być jej przepustką do wolności – ucieczką od rodzinnego domu, naznaczonego alkoholizmem ojca i współuzależnieniem matki. Dzięki pracy w domu opieki oraz wspólnemu mieszkaniu z ukochanym Markiem, wydaje się, że rzeczywistość w końcu zaczyna się układać. Jednak los nie zamierza oszczędzić bohaterki. Seria trudnych wydarzeń zmusza ją do podjęcia decyzji, które na zawsze odmienią jej życie.

Kluczową rolę w fabule odgrywa relacja między Leną a tajemniczą pensjonariuszką domu opieki, panią Zofią. To właśnie ona, choć początkowo zamknięta w sobie i skrywająca własne sekrety, staje się dla Leny kimś więcej niż tylko podopieczną. Między kobietami rodzi się więź, która z czasem nabiera symbolicznego znaczenia – los splata ich drogi nieprzypadkowo, dając im szansę na wzajemne wsparcie. Ale czy tylko? Lena będzie musiała zmierzyć się w własnymi lękami. I podjąć pewne decyzje…

Anna Siedlecka opowiada o tym, że życie potrafi być skomplikowane i niesprawiedliwe. Autorka wnikliwie portretuje skutki dorastania w toksycznym środowisku oraz ukazuje mechanizmy współuzależnienia, które często pozostają niezauważone. Konsekwencje są poważne – strach, wątpliwości i walka z własnymi demonami. Jednocześnie autorka pokazuje, że nawet w najtrudniejszych momentach człowiek może znaleźć oparcie tam, gdzie się tego najmniej spodziewa. Pytanie: czy ta pomoc na pewno zostanie przyjęta?

Napięcie rośnie stopniowo. W finale łza może się zakręcić w oku – żal ludzi, którzy wiele stracili, którzy popełnili błędy. I jednocześnie nie gaśnie nadzieja, że Lena, mimo trudnego startu, ułoży swoje życie. W końcu wszystko w jej rękach!

Powieść Kochana córeczko zwraca uwagę na to, jak istotne w życiu są relacje międzyludzkie – nie tylko te rodzinne, ale i te, które tworzą się przypadkiem i mają uzdrawiającą moc. To historia o odwadze, nadziei i sile, jaką daje wsparcie ze strony drugiego człowieka. Warto pamiętać, że choć przeszłość bywa ciężarem, zawsze można znaleźć drogę do nowego początku. Polecam! Akcja wciąga i angażuje. I daje do myślenia.

Tagi: obyczajowe

Kup książkę Kochana córeczko

Zobacz opinie o książce Kochana córeczko
Książka
Kochana córeczko
Anna Siedlecka ;
Z okruchów nadziei
Anna Siedlecka0
Okładka ksiązki - Z okruchów nadziei

Poznanie Piotra było dla Lidki jak wygranie losu na loterii – przystojny, bogaty, szarmancki. Życie jej nie rozpieszczało, a przy jego boku marzenie...

Złote góry
Klaudiusz Szymańczak