Recenzja książki: Krymigłówki. 100 zagadek kryminalnych i pomysłów na zabójczą intrygę

Recenzuje: Damian Kopeć

Kryminalne puzzle

Znany pisarz Lee Child zaprasza nas do dosyć nietypowej lektury. Tym razem nie jest to kolejne spotkanie z Jackiem Reacherem – najbardziej znanym bohaterem książek Childa. Krymigłówki. 100 zagadek kryminalnych i pomysłów na zabójczą intrygę – już sam tytuł zdradza, czego można się spodziewać po tej książce. Z jednej strony mamy wycieczkę do warsztatu pisarskiego, podczas której przewodnikiem jest właśnie Lee Child – poprzez wprowadzenie jego autorstwa. Uzupełnieniem, ilustracją rozważań i rad zawartych we wstępie są pomysły na zabójczą intrygę wybrane przez pisarza w ramach pewnego konkursu literackiego. Child koncentruje się na pomyśle na kryminał (bez wnikania w rozwinięcie fabuły) – odpowiada na pytanie, na co zwrócić szczególną uwagę, jak zacząć utwór, czego unikać. Jak przykuć uwagę współczesnego czytelnika, który często ocenia książkę po paru pierwszych akapitach, rzadziej – stronach. Zawarte w Krymigłówkach przykłady pokazują, jak można wprowadzić odbiorcę w kryminalną intrygę tak, by zaintrygować. Rozrywkowym uzupełnieniem tej części książki są zagadki kryminalne powiązane z wybranymi zajawkami fabuły, przygotowane z pomocą Luci Vesty. Są one oparte na znanym pomyśle: krótkiej historii, w której musimy odkryć powiązania między osobą, wydarzeniem, miejscem czy przedmiotem. Dzięki pomocniczej tabeli, w której odnotowujemy wnioski wynikające z podawanych nam wskazówek, jest to łatwiejsze. Wystarczy uważnie czytać i odpowiednio zaznaczać logiczne obserwacje. Można poczuć się trochę jak początkujący detektyw, rozwiązujący kolejną sprawę.

Największą wartość Krymigłówek stanowią kreatywne pomysły na kryminalną fabułę. Niektóre z nich są mocno inspirujące. Książka może się przydać przede wszystkim początkującym (choć nie tylko) pisarzom. Dla innych jej lektura może z kolei być po prostu pouczająca. Pokazująca, jak powinien wyglądać dobry początek powieści czy opowiadania. Oczywiście, zawsze jest możliwe odejście od schematu, wybranie własnej ścieżki – czasami nawet jest to bardzo dobrym pomysłem. W większości przypadków rady doświadczonego pisarza będą jednak co najmniej przydatne, będą czymś, od czego warto zacząć pisarską przygodę.

Tagi: Hobby Gry i zabawy logiczne

Kup książkę Krymigłówki. 100 zagadek kryminalnych i pomysłów na zabójczą intrygę

Zobacz opinie o książce Krymigłówki. 100 zagadek kryminalnych i pomysłów na zabójczą intrygę
Autor
Strażnik. Jack Reacher
Lee Child0
Okładka ksiązki - Strażnik. Jack Reacher

Przygotuj się na konkretną dawkę emocji, wrażeń i zwiększony poziom adrenaliny. Jack Reacher po raz kolejny wkracza do akcji w powieści "Strażnik"! Czytając...

Zgodnie z planem
Lee Child0
Okładka ksiązki - Zgodnie z planem

Światem rządzi przypadek, ale raz na jakiś czas wszystko idzie zgodnie z planem. Niestety, nie tym razem… Reacher jak zwykle podróżuje...