Recenzja książki: Kuchnia polska dla diabetyków

Recenzuje: Katarzyna Krzan

Chorzy na cukrzycę nie muszą przestrzegać ściśle diety, jednak istnieje wiele reguł, które mogą się okazać dla nich pomocne w codziennym żywieniu. Dorota Drozd jest pielęgniarką diabetologiczną. Jej książka Kuchnia polska dla diabetyków stanowi doskonały przewodnik po kuchni dla osób mających problemy z poziomem cukru we krwi.

Wiele reguł w niej przedstawionych jest zbliżonych do diety śródziemnomorskiej, zalecającej, by jeść makarony z pszenicy durum, kasze, pieczywo na naturalnym zakwasie, wysokogatunkowe wędliny, unikać natomiast słodyczy, słodkiego mleka, które warto zastąpić kefirami i jogurtami.

Książka podzielona została na następujące rozdziały: Przepisy na każdą okazję (zawierające potrawy złożone z jajek, pasty, lekkie potrawy na śniadanie, wypieki, ryby, warzywa, a także różnorodne sałatki), Bardziej treściwe, czyli zupy i dania główne (można tu znaleźć przepisy na żurek, kapuśniak, krem brokułowy, zupę szpinakową, liczne dania mięsne, roladki, gołąbki, gulasz, szaszłyki, dania dla wegetarian, placki, frytki z selera, a także potrawy z ryb i owoców morza), Dla zdrowia i urody, czyli koktaile i soki (to część pokazująca, jak ciekawe i pyszne rzeczy można wyczarować z kalarepy, soczewicy, jagód, jarmużu i wielu sezonowych owoców), na koniec zaś dostajemy Małe co nieco, czyli desery (a tu można znaleźć muffinki, borówkową fantazję, ciasto gryczano-orkiszowe czy pudding jabłkowo-jeżynowy).

Wszystkie przepisy posiadają dodatkowo wyliczenia kaloryczne, podano przy nich wartości indeksu glikemcznego, wymiennika węglowodanowego i białkowo-tłuszczowego. Dzięki temu przygotowując posiłek, mamy świadomość, czy nie zaszkodzimy swojemu zdrowiu. Ewentualnie - ile insuliny powinniśmy podać po zjedzeniu konkretnego dania.

Przepisy przedstawiono w sposób jasny i lapidarny. Lista składników, a potem sposób wykonania podane zostały w punktach, szybko i treściwie. Może brakuje nieco ilustracji, które pokazałyby, jak powinna wyglądać dana potrawa. Mimo to publikacja z pewnością stanowi wartościową pozycję dla wszystkich cukrzyków, ułatwiając im dobranie odpowiedniej diety. Książka uzupełnia poważną lukę na rynku. Niewiele jest bowiem książek kucharskich przeznaczonych wyłącznie dla diabetyków, a dobrze jest mieć taką pozycję pod ręką - szczególnie, że przepisy dotyczą właśnie typowo polskich potraw. Dzięki książce można się dowiedzieć, co powinno się jeść, a czego lepiej unikać i w jakich proporcjach.

Kup książkę Kuchnia polska dla diabetyków

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Zobacz opinie o książce Kuchnia polska dla diabetyków
Autor
Książka
Recenzje miesiąca
Paderborn
Remigiusz Mróz
Paderborn
Fałszywa królowa
Mateusz Fogt
Fałszywa królowa
Między nami jest Śmierć
Patryk Żelazny
Między nami jest Śmierć
Miłość szyta na miarę
Paulina Wiśniewska
Miłość szyta na miarę
Zagraj ze mną miłość
Robert D. Fijałkowski ;
Zagraj ze mną miłość
Ktoś tak blisko
Wojciech Wolnicki (W. & W. Gregory)
Ktoś tak blisko
Serce nie siwieje
Hanna Bilińska-Stecyszyn ;
Serce nie siwieje
The Paper Dolls
Natalia Grzegrzółka
The Paper Dolls
Słowa wdzięczności
Anna H. Niemczynow
Słowa wdzięczności
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy